Φωνητικά μηνύματα: Οδηγός χρήσης για αρχάριους με τα «δεν» και τα «πρέπει»

NEWSROOM
Ακρόαση φωνητικού μηνύματος από smartphone
Φωτογραφία: Shutterstock

Η εικόνα να έχει κάποιος το κινητό τηλέφωνο μπροστά στο στόμα του και να μιλάει χωρίς να το ακουμπάει στο αυτί του, είναι συνήθης πλέον και ιδιαίτερα όταν πρόκειται για άτομα νεαρής ηλικίας.

Δεν πρόκειται για ανθρώπους που μονολογούν, αλλά στέλνουν φωνητικά μηνύματα σε κάποιο γνωστό τους πρόσωπο. Και μάλιστα μπορεί να δεχθούν απάντηση πάλι με τη μορφή φωνητικού μηνύματος και αυτή η διαδικασία να επαναληφθεί πολλές φορές.

Γιατί λοιπόν καθίστανται όλο και περισσότερο δημοφιλή τα φωνητικά μηνύματα; Οι υπέρμαχοι της νέας μόδας, υποστηρίζουν ότι τα φωνητικά μηνύματα τους επιτρέπουν να επικοινωνούν καλύτερα και συχνότερα με τους αγαπημένους τους, ειδικά όταν νιώθουν ότι έχουν εξαντληθεί από τις οθόνες των κινητών. Ωστόσο, δεν απολαμβάνουν όλοι αυτή τη μέθοδο. Κάποιοι λένε ότι τα φωνητικά μηνύματα είναι άβολα ή κάπως εγωιστικά. Κάποιοι δυσκολεύονται να ηχογραφήσουν ή να ανοίξουν τα μηνύματα, ενώ για κάποιους άλλους είναι ευκολότερο και πιο γρήγορο ένα φωνητικό μήνυμα, από την πληκτρολόγηση σε μια μικρή οθόνη ενός smartphone και αποστολή του γραπτού μηνύματος μέσω του δικτύου κινητής τηλεφωνίας.

Ακολουθούν μερικές οδηγίες για εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με τη νέα αυτή τάση.

Πώς να στείλετε φωνητικό μήνυμα

Στις εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων

Οι περισσότερες μεγάλες εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων επιτρέπουν τα φωνητικά μηνύματα.

Ανοίξτε την εφαρμογή Messages της Apple, τα Μηνύματα της Google, το WhatsApp ή το Messenger της Meta. Αναζητήστε ένα μικροσκοπικό εικονίδιο μικροφώνου ή ηχητικού κύματος δίπλα στο πεδίο όπου πληκτρολογείτε. Στα Messages σε λειτουργικό iOS ενδέχεται να χρειαστεί να πατήσετε το + και να επιλέξετε «Ήχος» την πρώτη φορά. Πατήστε το και κρατήστε το πατημένο για να ηχογραφήσετε. Ορισμένες εφαρμογές θα στείλουν την ηχογράφηση αυτόματα όταν την αφήσετε (οπότε δεν χρειάζεται να την ξανακάνετε), ενώ άλλες απαιτούν να πατήσετε αποστολή.

Το μικρόφωνο δεν σημαίνει πάντα ότι ηχογραφείται η φωνή. Μερικές φορές θα ενεργοποιήσει μια επιλογή υπαγόρευσης που μεταγράφει αυτόματα ό,τι λέτε σε ένα μήνυμα.

Αν επικοινωνείτε με κάποιον που χρησιμοποιεί διαφορετική εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων, μπορείτε να ηχογραφήσετε με τη λειτουργία φωνητικών σημειώσεων του τηλεφώνου σας και να του την στείλετε. Σε ένα iPhone, για παράδειγμα, ανοίξτε την εφαρμογή Voice Memos και πατήστε το κόκκινο κουμπί για να ηχογραφήσετε. Στη συνέχεια, πατήστε τις τρεις τελείες για να ανοίξετε ένα μενού, επιλέξτε «κοινή χρήση» και επιλέξτε την εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Στα άμεσα μηνύματα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Μπορείτε επίσης να στέλνετε φωνητικά μηνύματα όταν συνομιλείτε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ίσως θέλετε να βεβαιωθείτε ότι ο τόνος του μηνύματός σας είναι σαφής ή θέλετε να διηγηθείτε στον φίλο σας από το Χ μια ιστορία χωρίς να την πληκτρολογήσετε. Στο Instagram, για παράδειγμα, υπάρχει ένα εικονίδιο μικροφώνου δίπλα στο σημείο όπου πληκτρολογείτε ένα DM (άμεσο μήνυμα).

Στις ροές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Σε ορισμένες πλατφόρμες μπορείτε να μοιραστείτε ένα φωνητικό μήνυμα με εκείνους που σας ακολουθούν. Από το LinkedIn έως την εφαρμογή γνωριμιών Hinge, έχετε τη δυνατότητα να μιλήσετε στο μικρόφωνο του τηλεφώνου σας και να δημοσιεύσετε απευθείας στο προφίλ σας την ηχογράφηση. Για παράδειγμα, στην εφαρμογή X για κινητά, πατήστε το σύμβολο συν για να συντάξετε ένα νέο tweet. Στη συνέχεια, παρακάμψτε το εικονίδιο του μικροφώνου και επιλέξτε το εικονίδιο στο κάτω μέρος που μοιάζει με ένα μικροσκοπικό κύμα ήχου. Τώρα, κρατήστε πατημένο το κουμπί του μικροφώνου για να ηχογραφήσετε.

Πώς να ακούσετε ένα φωνητικό μήνυμα

Η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων της Apple σας επιτρέπει να κρατάτε το τηλέφωνο στο αυτί σας για να αναπαράγετε αυτόματα την ηχογράφηση. Επίσης, διαγράφει τα μηνύματα αφού τα ακούσετε. Τόσο η Apple όσο και το λειτουργικό Android παρέχουν αυτόματη μεταγραφή, σε περίπτωση που προτιμάτε να διαβάσετε το μήνυμα.

Μπορείτε να αναπαράγετε ένα φωνητικό μήνυμα σε πιο γρήγορη ταχύτητα, αν δεν έχετε πολύ χρόνο, ή να το επιβραδύνετε για να το ακούσετε καλύτερα. Στην εφαρμογή Messages της Apple, κρατήστε πατημένο το κουμπί αναπαραγωγής για να αλλάξετε την ταχύτητα αναπαραγωγής.

Αν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, επιλέξτε τα ακουστικά ή περιμένετε μέχρι να βρεθείτε σε ένα απομονωμένο μέρος για να ακούσετε. Οι άνθρωποι γύρω σας είτε δεν ενδιαφέρονται είτε ενδιαφέρονται πάρα πολύ και ο αποστολέας μπορεί να έχει να μοιραστεί κάτι που είναι μόνο εσάς.

Ορισμένες εφαρμογές σας επιτρέπουν να αποθηκεύσετε ένα φωνητικό μήνυμα. Σε ένα τηλέφωνο Samsung με Google Messages, για παράδειγμα, μπορείτε να πατήσετε παρατεταμένα το φωνητικό μήνυμα και ένα εικονίδιο λήψης θα εμφανιστεί στην επάνω δεξιά γωνία. Αυτό αποθηκεύει το μήνυμα στον φάκελο «Μηνύματα» μέσα στον φάκελο Μουσική της συσκευής. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάρει άδεια πριν αποθηκεύσετε.

Κάποιες έξυπνες πρακτικές

Μάθετε πότε να χρησιμοποιείτε ένα φωνητικό μήνυμα

Εάν ο παραλήπτης σας μπορεί να στέλνει και να λαμβάνει κλήσεις και γραπτά μηνύματα εξίσου εύκολα με τα φωνητικά μηνύματα, σκεφτείτε ποια μορφή έχει περισσότερο νόημα. Τα φωνητικά μηνύματα είναι ιδανικά για να λέτε σύντομες ιστορίες ή να ανταλλάξετε τα νέα σας με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο. Σε αγνώστους, μια κλήση ή ένα γραπτό μήνυμα είναι συνήθως καλύτερα. Χρησιμοποιήστε τα γραπτά μηνύματα για γρήγορες ερωτήσεις ή λεπτομέρειες (για παράδειγμα, ποτέ μην σημειώνετε φωνητικά μια διεύθυνση) και τις κλήσεις αν πρέπει να μιλήσετε πολύ. Και αν είστε θυμωμένοι ή πρέπει να πείτε κάτι σοβαρό, ίσως πρέπει να κάνετε τις σκέψεις σας σε έναν εσωτερικό μονόλογο μέχρι να μπορέσετε να τις επεξεργαστείτε.

Στα φωνητικά μηνύματα υπάρχει περισσότερο συναίσθημα σε σχέση με ένα γραπτό μήνυμα, οπότε εκμεταλλευτείτε το στο έπακρο. Γελάστε, κλάψτε και τραγουδήστε ελεύθερα. Το σίγουρο είναι ότι κάποιος θα σας ακούσει.

Λάβετε υπόψη σας τις προτιμήσεις των άλλων

Τα φωνητικά μηνύματα είναι διχαστικά: Σε πολλούς ανθρώπους δεν αρέσει να τα λαμβάνουν. Ρωτήστε τους φίλους και τους συνεργάτες σας τι πιστεύουν και σεβαστείτε τον τρόπο που τους αρέσει να επικοινωνούν. Ωστόσο, αν τα φωνητικά μηνύματα σας είναι πολύ πιο εύχρηστα από τα γραπτά μηνύματα, ενημερώστε τους γνωστούς γι' αυτό, ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν.

Να προσπαθείτε για την καλύτερη ποιότητα ήχου

Όταν ηχογραφείτε ένα φωνητικό μήνυμα, κρατήστε το τηλέφωνο στο πρόσωπό σας σαν να κάνετε μια κλήση. Αν βρίσκεστε σε περιβάλλον με αέρα ή θόρυβο, δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε ένα ζευγάρι ακουστικά με μικρόφωνο (όπως τα παλαιότερα ενσύρματα ακουστικά) ή βρείτε ένα προστατευμένο μέρος για να ηχογραφήσετε.

Αν μασάτε, βήχετε ή χάνετε τον ειρμό της σκέψης σας, είναι μάλλον καλύτερο να επαναλάβετε την ηχογράφηση.

Ο χρόνος είναι το ζητούμενο

Λίγοι από εμάς έχουν χρόνο να σταματήσουν και να ακούσουν ένα 10λεπτο φωνητικό σημείωμα. Ή ίσως βρισκόμαστε σε δημόσιο χώρο χωρίς να έχουμε πρόχειρα τα ακουστικά.

Αν μοιράζεστε τα παιδικά σας τραύματα μιλήστε. Όμως αν μοιράζεστε πληροφορίες ή κάνετε σχέδια, στείλτε μικρότερα σε διάρκεια μηνύματα. Βεβαιωθείτε ότι ο παραλήπτης ανταποδίδει, αν είστε ο μόνος που στέλνει μακροσκελή φωνητικά μηνύματα, ίσως ήρθε η ώρα για κάποια αναθεώρηση.

Δεν απαιτείται άμεση απάντηση

Οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν συχνά φωνητικά μηνύματα εκτιμούν ότι η συζήτηση μπορεί να εξελίσσεται με χαλαρό ρυθμό. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να μην λάβετε αμέσως απάντηση και δεν χρειάζεται να απαντήσετε αμέσως κι εσείς οι ίδιοι. Αντισταθείτε στην παρόρμηση να ρωτήσετε τους ανθρώπους αν έχουν ακούσει το μήνυμά σας. Εντέλει αν το μήνυμά σας είναι επείγον, προτιμήστε την παραδοσιακή τηλεφωνική κλήση.

ΣΧΕΤΙΚΑ