fbpxΟι μεγαλύτερες τεχνολογικές προκλήσεις | Economistas.gr
Skip to main content

Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές προκλήσεις

Οι μεγαλύτερες τεχνολογικές προκλήσεις
Φώτο: Shutterstock

Η βιομηχανία της τεχνολογίας προσπαθεί να επανακάμψει από ένα δύσκολο 2018 καθώς εντάθηκαν οι ανησυχίες για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, οι απειλές κυβερνο-επιθέσεων, όπως και η επέλαση των fake news και της παραπληροφόρησης.

Παράλληλα τα πράγματα ετοιμάζονται να γίνουν ακόμα πιο σύνθετα καθώς η τεχνητή νοημοσύνη και η τεχνολογία αναγνώρισης φωνής αναπτύσσονται όλο και περισσότερο.

Ο πρόεδρος της Microsoft Μπράντ Σμίθ σε ανάρτηση στο προσωπικό του ιστολόγιο, υπογράμμισε μερικές από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές προκλήσεις που αναμένεται να υπάρξουν το 2019 καθώς η τεχνολογία εισέρχεται όλο και περισσότερο στις ζωές μας.

Ποιες είναι όμως οι 10 μεγαλύτερες τεχνολογικές προκλήσεις που πρόκειται να αντιμετωπίσουμε το 2019:

kyvernoasfaleia_iefimerida.jpg

1. Ασφάλεια

Σύμφωνα με τον Σμίθ η προστασία των προσωπικών δεδομένων αναμένεται να κερδίσει έδαφος τη φετινή χρονιά σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσουν να βρίσκουν τρόπους να αντιληφθούν και να εφαρμόσουν τον Κανονισμό Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR). Η απόφαση της Καλιφόρνια για την προστασία της ιδιωτικής ζωής του καταναλωτή δείχνει πως το ζήτημα κερδίζει όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον. Όπως επισημαίνει ο Σμιθ: «Δείτε τους επόμενους μήνες την προώθηση νομοθεσιών και σε άλλες Πολιτείες που θα ανοίξουν τον δρόμο για μια ευρύτερη συζήτηση στο Καπιτώλιο».

2. Fake news και παραπληροφόρηση

Οι σελίδες των κοινωνικών δικτύων έχουν γίνει από τα κυριότερα μέσα προώθησης ψευδών ειδήσεων υποκινούμενες μέχρι και από κράτη. Το έτος που πέρασε αποτέλεσε έτος αλλαγής στη κατανόηση του προβλήματος, όπως επισημαίνει ο Σμιθ. «Το μεγάλο ερώτημα τώρα είναι τι πρέπει να κάνουμε για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».

Ενώ οι εταιρείες των κοινωνικών δικτύων έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις τους, ο Σμιθ προτείνει πως νέοι νόμοι θα πρέπει να υπάρξουν για να πάρουν πραγματικά στα σοβαρά το θέμα οι επιχειρήσεις. Αναφέρει την πρόταση του Γερουσιαστή της Βιρτζίνια Μάρκ Γουόρνερ «να εφαρμοστεί η υποχρέωση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης να ξεκαθαρίζουν την προέλευση των λογαριασμών και των αναρτήσεων και να αναγνωρίζουν τις ψευδείς ειδήσεις και να ενημερώνουν τους χρήστες όταν ψεύτικοι λογαριασμοί διαρρέουν παραπληροφόρηση».

3. Οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας

Σύμφωνα με τον Σμιθ, ο τεχνολογικός τομέας αναμένεται να έχει αναταράξεις τη φετινή χρονιά καθώς συνεχίζεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δυο χωρών.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Microsoft: «Σε όλο το αμερικανικό πολιτικό φάσμα υπάρχει μεγάλος προβληματισμός για την δυναμική της Κίνας στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης και άλλες τεχνολογίες, όπου και υπογραμμίζουν τις ανησυχίες για τις επιπτώσεις που μπορούν να προκαλέσουν σε οικονομικό αλλά και σε επίπεδο εθνικής ασφάλειας».

Ο Σμιθ παρομοίασε επίσης την σύλληψη της οικονομικής διευθύντριας της Huawei Μεγκ Γουανζου, με δράμα του Netflix. «Η συζήτηση για τον έλεγχο εξαγωγών τεχνολογίας όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και η πιθανότητα για νόμους που θα περιορίζουν την απόκτηση τέτοιας τεχνολογίας από εταιρείες στην Ευρώπη, θα αποτελέσει μεγάλο ζήτημα στο επόμενο διάστημα».

hackers_bugs.jpg

4. Η αύξηση των κυβερνο-επιθέσεων που υποστηρίζονται από κυβέρνήσεις

Οι χρηματοδοτούμενες με κρατικό χρήμα κυβερνό-επιθέσεις, σύμφωνα με τον Σμιθ αναμένεται να είναι λίγο ορατές, και ανέφερε τον μνημειώδη ιό «Wannacry» που είχε προσβάλει το λογισμικό των Windows. Αν και όπως αναφέρει η «ψηφιακή διπλωματία» εξαπλώνεται πλέον σε όλο τον τεχνολογικό τομέα με την μορφή συνεργασιών μεταξύ κυβερνήσεων, εταιρειών και ομάδων κοινωνικών δικαιωμάτων.

5. Η άνοδος του ακτιβισμού στη τεχνολογία

Η Google εγκατέλειψε την πιθανότητα να δουλέψει με τον Αμερικανικό Στρατό μετά τον σάλο που ξεσήκωσε ένας υπάλληλος της για την χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για στρατιωτικούς σκοπούς. Ζήτημα που έχει προκαλέσει παρόμοιους ηθικούς προβληματισμούς στον τεχνολογικό τομέα όπως αναφέρει ο Σμιθ.

Επαναλαμβάνοντας την θέση της Microsoft πως η εταιρεία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον αμερικανικό στρατό, ο Σμιθ παράλληλα σημείωσε πως ο κολοσσός της τεχνολογίας θα «διαδραματίσει ένα ενεργό ρόλο στο να απαντηθούν οι ηθικές διαστάσεις του ζητήματος που αφορούν την προσοχή του κοινού». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Microsoft το ζήτημα που αναμένεται να προβληματίσει περισσότερο είναι η αναγνώριση προσώπου.

6. Θα επηρεάσει η Τεχνητή Νοημοσύνη τις δουλειές;

Καθώς η Τεχνητή Νοημοσύνη εισέρχεται όλο και περισσότερο στα σπίτια και τα τηλέφωνα μας, οι άνθρωποι ανησυχούν όλο και περισσότερο για την επιρροή που πρόκειται να έχει στην αγορά εργασίας, σύμφωνα με τον Σμίθ.

Αν και αυτά τα συναισθήματα δεν πρόκειται να εκλείψουν σύντομα, ο Σμιθ αναφέρει χώρες όπως η Ιαπωνία και η Νότιος Κορέα όπου η αυτοματοποίηση μπορεί να σταματήσει τη μείωση του πληθυσμού. «Η συνεχιζόμενη οικονομική ευμάρεια, προϋποθέτει παραγωγική  βοήθεια από την τεχνολογία για να αντικαταστήσει την  ολοένα και μειωμένη είσοδο νέου ανθρώπινου εργατικού δυναμικού».

7. Να δουν οι πολίτες τι κρύβεται στις εταιρείες τεχνολογίας

Τον περασμένο Νοέμβριο ο κόσμος είδε τους εργαζόμενους της Google να διαμαρτύρονται για την διαχείριση της εταιρείας των καταγγελιών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις, και τα δικαιώματα των υπαλλήλων, φέρνοντας στο προσκήνιο ένα πρόβλημα που για χρόνια η βιομηχανία προσπαθούσε να κρατήσει κρυφό. Όπως επισημαίνει ο Σμιθ «η βιομηχανία έχει να διανύσει πολύ περισσότερο δρόμο μπροστά της από όσο έχει αφήσει πίσω της».

Η μετανάστευση έχει επίσης επηρεάσει την τεχνολογία καθώς υπάρχει περιορισμός ανά χώρα για κάρτες εργασίας. Για να γίνει οποιαδήποτε αλλαγή θα πρέπει να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση και μια ανοικτή κυβέρνηση. Κάτι το οποίο σύμφωνα με τον  πρόεδρο της Microsoft δεν φαίνεται να συμβαίνει σύντομα.

internet_fast_iefimerida.jpg

8. Συνδέοντας την επαρχία στο ίντερνετ

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της Microsoft «η πιο αργή ανάπτυξη στις επαρχίες και η αυξανόμενη ανεργία μπορεί να συμβάλει σε ένα ακόμα πιο βαθύ πολιτικό χάσμα».

Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για την ανάπτυξη των επαρχιακών πόλεων στις ΗΠΑ είναι η απουσία του γρήγορου ιντερνετ, που αποτελεί «τον ηλεκτρισμό του 21ου αιώνα» σύμφωνα με τον Σμιθ.

Ο πρόεδρος της Microsoft επισημαίνει τα νέα σχέδια όπως ο συνδυασμός των ασύρματων συστημάτων με την τεχνολογία του διαστήματος που αναμένεται να κλείσουν το τεχνολογικό χάσμα ανάμεσα στις αμερικανικές πόλεις.

9. Η αποθήκευση στο cloud και τα ανθρώπινα δικαιώματα

Οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον να κρατούν κέντρα δεδομένων εντός των συνόρων τους πλέον, δίνοντας τους περισσότερο έλεγχο στα προσωπικά δεδομένα των πολιτών τους, επιβεβαιώνοντας έτσι την εθνική κυριαρχία.

Αλλά αυτή η τάση, εγείρει παράλληλα και ερωτήματα γύρω από τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Μόλις ένα τοπικό κέντρο δεδομένων κατασκευαστεί, οι περισσότερες προσωπικές πληροφορίες ενός πολίτη μπορούν να αποθηκευτούν εκεί. Αυτό εγείρει προφανή ερωτήματα, σχετικά με το πότε μια κυβέρνηση ή μια εταιρεία τεχνολογίας μπορεί να εισέλθει στα προσωπικά δεδομένα κάποιου και πως μπορεί να τα χρησιμοποιήσει».

10. Πως η τεχνολογία επηρεάζει τις πόλεις

Καθώς η εταιρείες τεχνολογίας μεγαλώνουν τόσο αυξάνεται και το οικολογικό τους αποτύπωμα στη περιοχή που εδράζουν και αυτό δεν είναι πάντα τόσο θετικός.

Το ζήτημα έγινε ακόμα πιο επίκαιρο κατά την διάρκεια του διαγωνισμού της Amazon για τον σχεδιασμό και την κατασκευή της δεύτερης κεντρικής έδρας της εταιρείας που μετετράπη σε εθνικό θέαμα. Η αυξανόμενη άνοδος των επιχειρήσεων πρέπει να είναι σε ισορροπία με την προσοχή που δίνεται στο πόσο επηρεάζεται η κοινωνία όπου βρίσκονται οι υποδομές.

Όπως αναφέρει ο Σμιθ: «Αυτό που μπορεί να είναι καλό για τις εταιρείες μπορεί να αποτελεί πρόκληση για τις κοινότητες». Το ζήτημα θα ενταθεί το 2019 όπως είδαμε να συμβαίνει και στις πόλεις του Σιάτλ και του Λος Άντζελες που αποτελούν έδρα πολλών τεχνολογικών κολοσσών, όπου η μισθολογική διαφορά είναι εμφανής στους δρόμους τους

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Εισβολή» των εταιρειών τεχνολογίας στις τραπεζικές υπηρεσίες
«Εισβολή» των εταιρειών τεχνολογίας στις τραπεζικές υπηρεσίες
Οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αποτελούν τους ισχυρότερους ανταγωνιστές των τραπεζών και έχουν ήδη ξεκινήσει την είσοδό τους στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.
«Εισβολή» των εταιρειών τεχνολογίας στις τραπεζικές υπηρεσίες
Το... delivery του μέλλοντος
Το... delivery του μέλλοντος
Τετράποδα «σκυλάκια»-ρομπότ πηδούν από ένα βανάκι ντελίβερι χωρίς οδηγό, μεταφέροντας πακέτα στην πόρτα του παραλήπτη: αυτό είναι το σύστημα ντελίβερι του μέλλοντος που παρουσίασε στο τελευταίο CES.
Το... delivery του μέλλοντος
Γιατί μένει νηστικός ο CEO του Twitter
Γιατί μένει νηστικός ο CEO του Twitter
H επικίνδυνη μόδα στη Σίλικον Βάλεϊ: εξαντλητικές νηστείες για να αυξηθεί η παραγωγικότητα.
Γιατί μένει νηστικός ο CEO του Twitter