WhatsApp: Μπλόκο στη σύνδεση αν δεν έχετε ενημερώσει το κινητό σας
Εκτός της Whatsapp θα μείνουν οι χρήστες που δεν αναβαθμίζουν το λογισμικό στις συσκευές τους, ανακοίνωσε η μητρική εταιρεία της εφαρμογής, Meta, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το σκεπτικό των χρηστών και να βρει έναν τρόπο να τους εκπαιδεύσει να «ενημερώνουν» τα κινητά τους.
Πολλοί είναι οι χρήστες που αποφεύγουν την αναβάθμιση του λογισμικού, είτε από λησμονιά, είτε επειδή απαιτεί αρκετό χρόνο που μπορεί να μη διαθέτουν όταν λαμβάνουν τη σχετική ειδοποίηση, είτε λόγω της πεποίθησης που υπάρχει, ότι η αναβάθμιση του λογισμικού ενδεχομένως να επιβραδύνει το κινητό ή να περιορίσει τον διαθέσιμο χώρο του.
Πρόκειται για ένα νέο μέτρο ασφαλείας για χρήστες Android και iPhone, όπως αναφέρεται στο computerbird.de, κατά το οποίο, όταν η εφαρμογή «συνειδητοποιεί» ότι βρίσκεται σε περιβάλλον παλιού λογισμικού, ενημερώνει τον χρήστη με ειδοποίηση πλήρους οθόνης, ότι η πρόσβαση στην εφαρμογή δεν δύναται μέχρι να εγκατασταθεί η απαραίτητη ενημέρωση.
Η σημασία της αναβάθμισης και της ενημέρωσης των λογισμικών
Η εφαρμογή του νέου μέτρου δεν έχει ως κύριο σκοπό τον αποκλεισμό του χρήστη από την εφαρμογή, αφού, πέρα από την ειδοποίηση για την αδυναμία πρόσβασης, ο χρήστης λαμβάνει οδηγίες για το πως να κάνει τη σχετική ενημέρωση. Το κείμενο της ειδοποίησης εξηγεί πώς να ελέγξουν την εγκατεστημένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος και πώς να εγκαταστήσουν τις διαθέσιμες ενημερώσεις.
Η Whatsapp, σε μια προσπάθεια ανάπτυξης και εφαρμογής μιας ευρύτερης στρατηγικής ασφαλείας, σκοπεύει να καλύψει τα κενά ασφαλείας που προκύπτουν με προειδοποιήσεις για ανεπίσημα web clients, λειτουργίες κατά των απάτης και σε επιπλέον μηχανισμούς προστασίας των συνομιλιών.
Η Meta δεν έχει αποκαλύψει ακόμη ποιες εκδόσεις Android ή iOS θα αποκλείονται στο εξής. Ωστόσο, είναι γεγονός ότι το μέτρο αυτό δεν θα καλύπτει όλες τις συσκευές, εφόσον οι πιο παλιές εκδόσεις δεν λαμβάνουν ειδοποιήσεις για αναβάθμιση λογισμικού, με τη μόνη λύση για τους χρήστες αυτούς να είναι η αγορά νέας συσκεύης.