Ταξίδια: Ποια ευρωπαϊκά αεροδρόμια καταργούν την απαγόρευση των 100 ml υγρών στις χειραποσκευές

NEWSROOM
Έλεγχος σε αεροδρόμιο
Έλεγχος σε αεροδρόμιο / Φωτογραφία shutterstock

Υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά αεροδρόμια που έχουν ενημερώσει για την πρόσθεση τους να εγκαταστήσουν τα νέα συστήματα ελέγχου.

Ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους στο ταξίδι με αεροπλάνο είναι ο κανονισμός που απαγορεύει στους ταξιδιώτες να έχουν μαζί τους στη χειραποσκευή οποιοδήποτε μπουκάλι ξεπερνάει τα 100 ml. Ο συγκεκριμένος κανονισμός θεσπίστηκε μετά την τρομοκρατική απειλή για υγρή βόμβα στο αεροδρόμιο Χίθροου του Λονδίνου το 2006.

Πλέον αρκετά αεροδρόμια αρχίζουν να αφήνουν πίσω τη συγκεκριμένη οδηγία. Για να γίνει αυτό έπρεπε να περάσουν περίπου 16 χρόνια, καθώς από τα Χριστούγεννα του 2022 άρχισαν να μπαίνουν στις ζωές των αεροδρομίων οι νέοι τρισδιάστατοι σαρωτές με ενισχυμένη τεχνολογία ακτίνων Χ που ήταν σε θέση να αναγνωρίζουν και να εντοπίζουν τις εκρηκτικές ουσίες.

Ο νέος αυτός εξοπλισμός ελέγχου, ο οποίος ονομάζεται «Σύστημα ανίχνευσης εκρηκτικών υλών για χειραποσκευές (EDS-CB) με προδιαγραφές C3», θα μεγαλώσει την ασφάλεια των αεροδρομίων και θα βοηθήσει σημαντικά να μειωθούν οι ουρές και οι καθυστερήσεις.

Τον Απρίλιο του περασμένου έτους, το αεροδρόμιο London City άρχισε να χρησιμοποιεί τους σαρωτές C3, ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς το αεροδρόμιο του Λιντς ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε ανάλογη κίνηση. Επίσης το νέο σύστημα ελέγχου δοκιμάζεται ήδη στα αεροδρόμια του Δουβλίνου καιτου Κορκ, ενώ έχει εγκατασταθεί επίσημα σε αυτό του Σάνον.

Το αεροδρόμιο Heathrow στη Μεγάλη Βρετανία / Φωτογραφία shutterstock
Το αεροδρόμιο Heathrow στη Μεγάλη Βρετανία / Φωτογραφία shutterstock

Τα επόμενα αεροδρόμια που θα το εφαρμόσουν

Εκτός από τα βρετανικά αεροδρόμια που έχουν ήδη καταργήσει τον κανόνα των 100ml, υπάρχουν πολλά ευρωπαϊκά που έχουν ενημερώσει για την πρόσθεση τους να εγκαταστήσουν τα νέα συστήματα ελέγχου.

Δύο ισπανικά αεροδρόμια, το Αδόλφο Σουάρεθ-Μπαράχας της Μαδρίτης και το Ελ Πρατ της Βαρκελώνης, θα κάνουν την αλλαγή φέτος, οπότε οι ταξιδιώτες δεν θα πρέπει να σκεφτούν τους περιορισμούς για τα υγρά και την αφαίρεση των ηλεκτρονικών συσκευών από τις τσάντες τους. Μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να ακολουθήσει και αυτό της Μαγιόρκα και το αντίστοιχο της Μάλαγα θα πραγματοποιήσει τις αλλαγές το 2025.

Μέχρι το τέλος του επόμενου έτους τα λονδρέζικα Χίθροου και Γκάτγουικ θα ακολουθήσουν το παράδειγμα των άλλων βρετανικών αεροδρομίων. Δοκιμαστικές αλλαγές γίνονται ήδη στο αεροδρόμιο Ορλί στο Παρίσι αλλά και σε αυτό της Γενεύης.

Με βάση όλα τα παραπάνω η καθολική κατάργηση του κανονισμού για τα 100ml μπορεί να μη γίνει άμεσα, αλλά τα πρώτα σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη γίνει.

ΣΧΕΤΙΚΑ