Διακοπές: Μετά τον κορωνοϊό και τις αθρόες εξορμήσεις ποια είναι η νέα τάση που κερδίζει έδαφος

Φωτο: Shutterstock

Ολοένα και περισσότεροι παραθεριστές λένε ότι θέλουν ένα πραγματικό διάλειμμα για να ξεκουραστούν και να επαναφορτίσουν τις μπαταρίες τους κατά τη διάρκεια της άδειας τους.

Επιθυμούν διακοπές που δεν κάνουν τίποτα και δεν έχουν πρόγραμμα.

Η ξεκούραση και η χαλάρωση προηγήθηκε της διασκέδασης και του χρόνου με την οικογένεια ως το κύριο κίνητρο για ταξίδια αναψυχής, σύμφωνα με μια αντιπροσωπευτική έρευνα του Φεβρουαρίου σε 1.000 ταξιδιώτες στις ΗΠΑ από την Longwoods International, μια εταιρεία έρευνας αγοράς. Η ξεκούραση και η χαλάρωση αυξήθηκαν στο 21% από 17% μεταξύ των ερευνών του Σεπτεμβρίου και του Φεβρουαρίου.

All-inclusive διακοπές

Τα all-inclusive θέρετρα βοηθούν τους ταξιδιώτες να ικανοποιήσουν αυτή την ανάγκη. Οι κρατήσεις για τα all-inclusive καταλύματα της Apple Leisure Group στην Αμερική, τα οποία περιλαμβάνουν τα θέρετρα Secrets, είναι αυξημένες κατά 11% μέχρι στιγμής το πρώτο τρίμηνο του 2024 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, δήλωσε εκπρόσωπος της Hyatt. Η Hyatt αποτελεί την μητρική εταιρεία της Apple Leisure Group.

H Lorraine Sanders έχει κάνει σαφάρι στη ζούγκλα της Νότιας Αφρικής, έχει εξερευνήσει το Μάτσου Πίτσου και έχει ταξιδέψει με σακίδιο στην Ταϊλάνδη.

Έτσι, δύσκολα «αναγνώρισε» τον εαυτό της όταν η ίδια και ο σύντροφός της αποφάσισαν ότι το επόμενο ταξίδι τους θα ήθελε να είναι σε ένα all-inclusive θέρετρο.

«Ήταν λίγο σαν να καταπίνεις την περηφάνια σου», λέει η Sanders για το ταξίδι τους ύψους περίπου 3.400 δολαρίων, στο θέρετρο Secrets στο Κανκούν του Μεξικού το Νοέμβριο μιλώντας στην Wall Street Journal.

Μέσα στο άγχος της διαχείρισης της καριέρας και των τεσσάρων παιδιών τους, ωστόσο, το να μην κάνουν απολύτως τίποτα για πέντε ημέρες αποδείχθηκε ότι ήταν ακριβώς αυτό που χρειάζονταν, λέει η 47χρονη Sanders.

Παραλία στο Βόρνεο
Παραλία στο Βόρνεο

Αλλαγή προτεραιοτήτων

Οι παραθεριστές επιθυμούσαν να ξαναβρεθούν με την οικογένεια και τους φίλους τους όταν τα ταξίδια επανήλθαν το 2021. Τώρα, με την γεωπολιτική κρίση στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, τις επερχόμενες αμερικανικές εκλογές και τις οικονομικές ανησυχίες στην κορυφή, οι άνθρωποι θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις διακοπές τους για να αποσυνδεθούν και να επαναφορτιστούν, λέει ο Amir Eylon, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Longwoods International.

«Οι ταξιδιώτες αισθάνονται κάπως έτσι: Χρειάζομαι λίγο χρόνο για μένα», επισημαίνει.

Οι ταξιδιωτικοί σύμβουλοι υποστηρίζουν ότι οι πελάτες που αναζητούν ένα διάλειμμα, στρέφονται προς τις κρουαζιέρες και τα all-inclusive θέρετρα για να απαλλαγούν από τον προγραμματισμό. Η Carnival είχε περισσότερους επιβάτες κρουαζιέρας για πρώτη φορά το τελευταίο τρίμηνο του 2023 από ό,τι την ίδια περίοδο το 2019, δήλωσαν τα στελέχη της σε πρόσφατη κλήση για τα κέρδη.

Τα all-inclusive, παλαιότερα είχαν τη φήμη φθηνών διακοπών με πολλά αλκοολούχα ποτά και τόσο-όσο φαγητό. Τώρα, οι ξενοδοχειακές εταιρείες ρίχνουν μεγάλα ποσά στο άνοιγμα και την αναβάθμιση νέων ιδιοκτησιών, ώστε να προσδώσουν μια αίσθηση πολυτέλειας στους πελάτες τους.

 Φώτο: Shutterstock

Φώτο: Shutterstock

Τα ταξιδιωτικά γραφεία βλέπουν την τάση αυτή να αποτυπώνεται στους τύπους δραστηριοτήτων που ζητούν οι ταξιδιώτες.

«Σοκαρίστηκα με το πόσα ταξίδια άρχισε να κλείνει το πρακτορείο μας από το 2023 που περιλάμβαναν πράγματα όπως παραλίες και γευσιγνωσία σοκολάτας αντί για εκδρομές με ελικόπτερο και καταδύσεις σε γκρεμούς», λέει ο Shane Mahoney, ιδρυτής της εταιρείας πολυτελών ταξιδιών Lugos Travel στο Lakeland της Φλόριντα. Μέσα στον τελευταίο χρόνο, περίπου το 80% των πελατών του δήλωσαν ότι «θέλουν απλώς να χαλαρώσουν»..

Ο παράγοντας ευεξία

Πολλοί ταξιδιώτες εξακολουθούν να θέλουν να εξερευνήσουν νέους προορισμούς και να ζήσουν σημαντικές εμπειρίες, αλλά δίνουν μεγαλύτερη προτεραιότητα στη φροντίδα του εαυτού τους κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, λέει η Amanda Al-Masri, αντιπρόεδρος ευεξίας της Hilton. Το νέο Signia by Hilton Atlanta της εταιρείας διαθέτει 11 ειδικά δωμάτια ευεξίας, τα οποία περιλαμβάνουν καθαριστή αέρα, κουρτίνες συσκότισης και αρωματοθεραπεία.

Άλλες ξενοδοχειακές αλυσίδες, συμπεριλαμβανομένης της Tempo, έχουν δώσει έμφαση σε νέα σχέδια, όπως η τοποθέτηση περισσότερων πριζών μακριά από το κρεβάτι, ώστε οι άνθρωποι να είναι λιγότερο πιθανό να ελέγχουν τα τηλέφωνα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

ΣΧΕΤΙΚΑ