Υπεγράφη η σύμβαση 13,1 εκατ. ευρώ για αρδευτικά έργα στην ΠΕ Τρικάλων

NEWSROOM
Φωτογραφία από τη σημερινή συνάντηση
Φωτογραφία από τη σημερινή συνάντηση

Υπεγράφη, σήμερα, η σύμβαση για την κατασκευή δικτύων άρδευσης στην ΠΕ Τρικάλων, προϋπολογισμού 13,1 εκατ. ευρώ, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα.

Παρόντες κατά την υπογραφή της σύμβασης στον Δήμο Τρικκαίων ήταν, επίσης, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος Ταχιάος, η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Τρικάλων Χρύσα Ντιντή, ο Δήμαρχος Τρικκαίων και Πρόεδρος ΠΕΔ Θεσσαλίας Νίκος Σακκάς και ο Δήμαρχος Πύλης Κώστας Μαράβας. 

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι οι παρεμβάσεις αναφέρονται και στους τέσσερις Δήμους της ΠΕ Τρικάλων (Πύλης, Φαρκαδόνας, Τρικκαίων και Μετεώρων), ενώ τα υπόγεια αρδευτικά δίκτυα θα έχουν συνολικό μήκος που ξεπερνά τα 255χλμ.

Όπως σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας:

«Το έργο συγχρηματοδοτείται, με ποσοστό 85%, από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και έχει διάρκεια 24 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.

Με την ολοκλήρωσή του θα προκύψουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στην ΠΕ Τρικάλων, όπως: 

  • Εξοικονόμηση νερού με την ελαχιστοποίηση των απωλειών από τα νέα δίκτυα,
  • Εξοικονόμηση ενέργειας που σπαταλάται από τη συνεχή άντληση,
  • Μείωση του οικονομικού κόστους άντλησης,
  • Μείωση του κόστους συντήρησης των δικτύων,
  • Αύξηση της αγροτικής παραγωγής.
  • Αύξηση του εισοδήματος των καλλιεργητών.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, με σκληρή δουλειά, σχέδιο και μεθοδικότητα, συνεχίζουμε να επενδύουμε σε βιώσιμα, μεγάλα, αλλά και μικρότερα έργα, με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας. Έργα που σέβονται το περιβάλλον, βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των αγροτών, δημιουργούν θέσεις απασχόλησης και ενισχύουν την περιφερειακή ανάπτυξη».

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Υποδομών Νίκος Ταχιάος δήλωσε:

«Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, αλλά και ολόκληρη η Κυβέρνηση, έχουμε επικεντρώσει τις προσπάθειές μας στη Θεσσαλία, προκειμένου να επέλθει το συντομότερο δυνατόν η κανονικότητα.

Ανεξάρτητα όμως από τα έργα που σχετίζονται με τις αποκαταστάσεις των ζημιών από τον “Daniel” και τον “Elias”, σχεδιάζουμε το μέλλον της περιοχής με νέα έργα για την αντιπλημμυρική της θωράκιση και την ανάπτυξή της.

Ένα τέτοιο έργο υπογράφουμε σήμερα, η κατασκευή του οποίου θα περιέλθει στον Οργανισμό Διαχείρισης Υδάτων της Θεσσαλίας, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη της διανομής του νερού στις περιοχές οι οποίες αρδεύονται. Η υλοποίηση του σχεδίου θα πραγματοποιηθεί με τη  συνεργασία της Περιφέρεια και των  Δήμων».

ΣΧΕΤΙΚΑ