fbpxΠαρατείνεται η μείωση της παραγωγής πετρελαίου | Economistas.gr
Skip to main content

Παρατείνεται η μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Παρατείνεται η μείωση της παραγωγής πετρελαίου

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του αναμένεται να παρατείνουν τις μειώσεις στην παραγωγή πετρελαίου τουλάχιστον έως τα τέλη του 2019, καθώς το Ιράν συντάχθηκε με τους βασικούς παραγωγούς, τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και τη Ρωσία στην επικύρωση μιας πολιτικής που στόχο έχει να ενισχύσει την τιμή του αργού εν μέσω εξασθένισης της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Μπιτζάν Ζανγκανέχ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι θα ταχθεί υπέρ της παράτασης της συμφωνίας για μείωση της παραγωγής κατά έξι έως εννέα μήνες. Η Τεχεράνη στο παρελθόν είχε ταχθεί κατά πολιτικών που παρουσίασε ο βασικός της αντίπαλος, η Σαουδική Αραβία, λέγοντας ότι το Ριάντ είναι πολύ κοντά στην Ουάσινγκτον.

«Δεν έχω κανένα πρόβλημα με μια μείωση της παραγωγής…Πρόκειται να είναι μια εύκολη συνάντηση καθώς η θέση μου είναι ξεκάθαρη», δήλωσε ο Ζανγκανέχ σε δημοσιογράφους φθάνοντας στη Βιέννη.

Οι ΗΠΑ δεν είναι χώρα-μέλος του ΟΠΕΚ, ούτε συμμετέχουν στη συμφωνία για την παραγωγή. Η Ουάσινγκτον έχει ζητήσει από το Ριάντ να αντλήσει περισσότερο πετρέλαιο για να αντισταθμίσει τις χαμηλότερες εξαγωγές από το Ιράν αφού επέβαλε νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη για το πυρηνικό της πρόγραμμα.

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τη Ρωσία, προχώρησαν σε μείωση της παραγωγής πετρελαίου από το 2017 για να αποτρέψουν την υποχώρηση των τιμών εν μέσω αύξησης της παραγωγής από τις ΗΠΑ, που φέτος έγιναν η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή αργού στον κόσμο, ξεπερνώντας τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Οι φόβοι για ασθενέστερη παγκόσμια ζήτηση, ως αποτέλεσμα της εμπορικής διαμάχης ΗΠΑ-Κίνα, ήρθαν να προστεθούν στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τους τελευταίους μήνες οι 14 χώρες του Οργανισμού των Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ).

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε το Σάββατο ότι συμφώνησε με τη Σαουδική Αραβία να παραταθούν οι ισχύουσες μειώσεις της παραγωγής του 1,2 εκατ. βαρελιών την ημέρα, ή 1,2% της παγκόσμιας ζήτησης, κατά έξι έως εννέα μήνες – έως τον Δεκέμβριο του 2019 ή τον Μάρτιο του 2020.

Ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Χαλίντ αλ-Φαλίχ δήλωσε ότι η συμφωνία το πιθανότερο να παραταθεί κατά εννέα μήνες και ότι δεν χρειάζονταν μεγαλύτερες μειώσεις.

Η τιμή του πετρελαίου μπρεντ έχει αυξηθεί πάνω από 25% από τις αρχές του 2019, αλλά οι τιμές θα μπορούσαν να μείνουν στάσιμες καθώς η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας πλήττει τη ζήτηση και το αμερικανικό πετρέλαιο πλημμυρίζει την αγορά, σύμφωνα με αναλυτές σε έρευνα του Reuters.

Σήμερα, η τιμή του πετρελαίου κατέγραφε άνοδο κατά 2 δολάρια προς τα 67 δολάρια το βαρέλι, με τους traders να επικαλούνται την αποφασιστικότητα του ΟΠΕΚ να περιορίσει την παραγωγή. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ ανήλθαν νωρίτερα στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 66,75 δολαρίων το βαρέλι, ενώ στις 11:34 ώρα Ελλάδας κατέγραψαν άνοδο κατά 1,80 δολάριο στα 66,54 δολάρια το βαρέλι. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αμερικανικό αργό ενισχύθηκαν κατά 1,57 δολάριο στα 60,04 δολάρια το βαρέλι, αφού ανήλθαν νωρίτερα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε και πλέον εβδομάδων στα 60,28 δολάρια το βαρέλι.

Η συμφωνία για μείωση της παραγωγής έληξε χθες. Ο ΟΠΕΚ συνεδριάζει σήμερα στη Βιέννη ενώ θα ακολουθήσει αύριο συνάντηση με τη Ρωσία και άλλους συμμάχους, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+. Η σημερινή συνεδρίαση δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν από τις 14.00-15.00 ώρα Ελλάδας.

Ο Ζανγκανέχ δήλωσε ότι δεν θα αντιταχθεί σε μια αύξηση των μειώσεων, αλλά εξέφρασε την απογοήτευσή του που ο Πούτιν ανακοίνωσε τη συμφωνία στη σύνοδο των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) στην Οσάκα χωρίς να περιμένει τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιένη.

«Το σημαντικό για εμένα είναι ο ΟΠΕΚ να παραμείνει ΟΠΕΚ. Έχει χάσει την εξουσία του και είναι στο χείλος της κατάρρευσης», δήλωσε ο Ζανγκανέχ. «Το Ιράν δεν πρόκειται να αποχωρήσει από τον ΟΠΕΚ, αλλά πιστεύω ότι το ΟΠΕΚ θα πεθάνει με αυτές τις διαδικασίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αναμένεται να μειωθεί η ζήτηση του πετρελαίου
Αναμένεται να μειωθεί η ζήτηση του πετρελαίου
Ο ΟΠΕΚ προέβλεψε ότι η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο που αντλούν τα κράτη-μέλη του θα μειωθεί την επόμενη χρονιά καθώς παράγουν περισσότερο οι ανταγωνιστές τους, γεγονός που αποτελεί ένδειξη για μια επιστροφή σε πλεόνασμα.
Αναμένεται να μειωθεί η ζήτηση του πετρελαίου
ΟΠΕΚ: Αναθεωρεί πτωτικά την πρόβλεψη για τη ζήτηση
ΟΠΕΚ: Αναθεωρεί πτωτικά την πρόβλεψη για τη ζήτηση
Ο ΟΠΕΚ θα προσφέρει μειωμένη ποσότητα πετρελαίου τα επόμενα πέντε χρόνια καθώς αυξάνεται η παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου αλλά και η παραγωγή από άλλες ανταγωνιστικές πηγές.
ΟΠΕΚ: Αναθεωρεί πτωτικά την πρόβλεψη για τη ζήτηση
ΟΠΕΚ: Συμφωνία για μεγάλη περικοπή παραγωγής πετρελαίου
ΟΠΕΚ: Συμφωνία για μεγάλη περικοπή παραγωγής πετρελαίου
Oι χώρες του ΟΠΕΚ συμφώνησαν σήμερα να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά επιπλέον 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το δεύτερο τρίμηνο του 2020 για να στηρίξουν τις τιμές.
ΟΠΕΚ: Συμφωνία για μεγάλη περικοπή παραγωγής πετρελαίου
Πετρέλαιο: Συμφωνία στον ΟΠΕΚ-Αναμένεται αύξηση τιμών
Πετρέλαιο: Συμφωνία στον ΟΠΕΚ-Αναμένεται αύξηση τιμών
Μετά από τέσσερις ημέρες αντιπαραθέσεων, ο ΟΠΕΚ, η Ρωσία, αλλά και άλλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες, συμφώνησαν χθες στη μείωση της ημερήσιας παραγωγής.
Πετρέλαιο: Συμφωνία στον ΟΠΕΚ-Αναμένεται αύξηση τιμών
Νέα πτώση για το πετρέλαιο παρά τη συμφωνία
Νέα πτώση για το πετρέλαιο παρά τη συμφωνία
Πτωτικά κινούνταν νωρίτερα οι τιμές του πετρελαίου μπρεντ, χάνοντας τα κέρδη που σημείωσαν μετά τη συμφωνία για μειώσεις - ρεκόρ της παραγωγής.
Νέα πτώση για το πετρέλαιο παρά τη συμφωνία