fbpxΠειραιώς: Έρχονται νέες ομολογιακές εκδόσεις εταιρειών | Economistas.gr
Skip to main content

Πειραιώς: Έρχονται νέες ομολογιακές εκδόσεις εταιρειών

Πειραιώς: Έρχονται νέες ομολογιακές εκδόσεις εταιρειών
Φωτό: Eurokinissi

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε η εγχώρια ομολογιακή αγορά στις αρχές του 2020 σημειώνοντας στα τέλη Ιανουαρίου νέο ιστορικό υψηλό επισημαίνει ο Ηλίας Λεκκός, Επικεφαλής Οικονομολόγου της Τράπεζας Πειραιώς, στο «Greek Fixed Income Monitor – Iανουάριος 2020».

Το κλίμα βελτίωσης που πλαισιώνει τα θεμελιώδη της οικονομίας ενίσχυσαν η πρόσφατη αναβάθμιση της χώρας από τον οίκο Fitch, η επιτυχημένη έκδοση του 15ετούς ομολόγου αλλά και οι προσδοκίες για άρση των περιορισμών διακράτησης κρατικών ομολόγων από τον εγχώριο τραπεζικό τομέα.

Συγκεκριμένα, η ελληνική αγορά κρατικών ομολόγων χαρακτηρίστηκε ως η πλέον επικερδής για το 2019 καθώς η απόδοση στην λήξη (YtM) του δείκτη σημείωσε έντονη αποκλιμάκωση από το 4,07% το 2018 στο 1,31% στα τέλη του 2019. Σε ετήσια βάση, ο δείκτης κατέγραψε σημαντικά κέρδη της τάξης του 29,6% φτάνοντας τις 635 μονάδες. Παρά τις οριακές μεταβολές του δείκτη τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο υπήρξε συνέχεια του ανοδικού ράλι στα κρατικά ομόλογα με τον δείκτη να ενισχύεται κατά 2,41 % στις 650,4 μονάδες.

Η αναβάθμιση της Fitch

Οπως επισημαίνεται, η κίνηση της Fitch στις 24 Ιανουαρίου για αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης του ελληνικού αξιόχρεου κατά μια βαθμίδα στο BB αλλά και των προοπτικών από σταθερές σε θετικές, εξέπληξε τις αγορές με το YtM της ελληνικής 10ετίας να καταγράφει κέρδη της τάξης των 8 μβ στο 1,12% το διάστημα μετά την αναβάθμιση. Η αμέσως επόμενη προγραμματισμένη απόφαση πιστοληπτικής διαβάθμισης θα γίνει από την Scope Ratings στις αρχές Μαρτίου ενώ ενδιαφέρον θα έχουν οι αποφάσεις των οίκων S&P, DBRS και Moody’s τον Απρίλιο και Μάιο αντίστοιχα.

Η αναβάθμιση της Fitch δημιούργησε θετική δυναμική για το πρόγραμμα δανεισμού του ΟΔΔΗΧ για το έτος με την έκδοση του 15ετούς ομολόγου στις 27 Ιανουαρίου να υπερκαλύπτεται κατά 7,5 φορές. Συγκεκριμένα, το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα €18 δις με την κατανομή των ενδιαφερομένων να αποτελείται στο μεγαλύτερο μέρος της από διεθνείς μακροπρόθεσμους επενδυτές (μόλις το 5% του συνόλου προήρθε από Hedge Funds). Το ομόλογο με λήξη τον Φεβρουάριο του 2035 τιμολογήθηκε με κουπόνι 1,875% με το επενδυτικό ενδιαφέρον να συνεχίζεται και στην δευτερογενή αγορά καθώς το YtM έφτασε το 1,716%.

Αντίστοιχα με το προηγούμενο έτος τα εγχώρια εταιρικά ομόλογα κατέγραψαν σημαντική άνοδο τον πρώτο μήνα του 2020 με το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών να ενισχύεται παρά την χαμηλή εμπορευσιμότητα της αγοράς κυρίως λόγω των ακόμα υψηλών αποδόσεων αλλά και των φορολογικών κινήτρων για αγορές εταιρικών ομολόγων όπως η απαλλαγή των ξένων επενδυτών από τον φόρο εισοδήματος και εισφοράς αλληλεγγύης στους τόκους.

Ενίσχυση του Δείκτη Εταιρικών Ομολόγων

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Εταιρικών Ομολόγων της Τράπεζας Πειραιώς ενισχύθηκε 0,62% στα τέλη Ιανουαρίου φτάνοντας τις 138,7 μονάδες. H μεσοσταθμική απόδοση στην λήξη των ομολόγων του Δείκτη κατέγραψε σημαντική πτώση της τάξης των 17 μβ σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα φτάνοντας το 3,86%.

Παρά την αποκλιμάκωση απόδοσης του δείκτη αυτή παραμένει σε σχετικά υψηλά επίπεδα χωρίς να ακολουθεί την καθοδική τάση που παρατηρείται στην αγορά κρατικών ομολόγων. Ο βασικός λόγος που το μεσοσταθμικό YtM παραμένει σε υψηλά επίπεδα προέρχεται κυρίως από την ανομοιογένεια στα YtM των ομολόγων του δείκτη. Συγκεκριμένα, στα τέλη Ιανουαρίου περισσότερο από το 70% των ομολόγων του δείκτη είχαν YtM χαμηλότερο από την μέση απόδοση ενώ μόλις 4 ομόλογα παρουσιάζουν δραματικά υψηλά YtM άνω του 10%.

Σε ετήσια βάση η αρνητική συνολική απόδοση του δείκτη το 2018 (-1.53%) αντιστράφηκε το 2019 (4,36%) παρά τις πιέσεις που σημειώθηκαν σε κάποιες επιμέρους εκδόσεις του δείκτη μέσα στο έτος (MLS, Intralot). Σε αυτά τα πλαίσια η Ελλάκτωρ προχώρησε σε νέα έκδοση τον Ιανουάριο συμπληρωματική αυτής των €600 εκ τον προηγούμενο μήνα. Συγκεκριμένα, το νέο 5ετές ομόλογο υπερκαλύφθηκε 4 φορές με κουπόνι 6,375% αντλώντας κεφάλαια ύψους €70 εκ τα οποία προορίζονται για την κάλυψη κεφαλαιουχικών δαπανών.

Το ευνοϊκό κλίμα αναμένεται να φέρει και νέες ομολογιακές εκδόσεις το επόμενο διάστημα με τις ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Lamda Development τους βασικούς εκδότες. Επιπλέον, δεν αποκλείεται και η ανάκληση υφιστάμενων εκδόσεων και αντικατάσταση τους με έκδοση νέων ομολογιακών τίτλων με κύριο στόχο την εκμετάλλευση του κλίματος χαμηλότερων επιτοκίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Άνοιξε την αγορά η Πειραιώς, άντλησε 400 εκατ. ευρώ
Άνοιξε την αγορά η Πειραιώς, άντλησε 400 εκατ. ευρώ
Η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την επιτυχή έκδοση Ομολόγου Μειωμένης Εξασφάλισης (Lower Tier 2) συνολικού ποσού 400 εκ. ευρώ. Στο 9,75% το επιτόκιο.
Άνοιξε την αγορά η Πειραιώς, άντλησε 400 εκατ. ευρώ
Πειραιώς για Tier 2: 8 φορές υπερκάλυψη - Στο 5,5% το επιτόκιο
Πειραιώς για Tier 2: 8 φορές υπερκάλυψη - Στο 5,5% το επιτόκιο
«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι με την ισχυρή ζήτηση από μεγάλους θεσμικούς επενδυτές για τη δεύτερη έκδοση τίτλων Tier 2 της Τράπεζας», δηλώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Χρ. Μεγάλου.
Πειραιώς για Tier 2: 8 φορές υπερκάλυψη - Στο 5,5% το επιτόκιο
Spiegel και Die Welt: Επαινετικά τα σχόλια για το 10ετές ομόλογο
Spiegel και Die Welt: Επαινετικά τα σχόλια για το 10ετές ομόλογο
Το «comeback» της μεσογειακής χώρας παίρνει επιπλέον ώθηση από την εκλογή της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που αύξησε την εμπιστοσύνη των επενδυτών, σημειώνει η Die Welt.
Spiegel και Die Welt: Επαινετικά τα σχόλια για το 10ετές ομόλογο
Reuters: Σε νέο ιστορικό χαμηλό το ελληνικό 10ετές
Reuters: Σε νέο ιστορικό χαμηλό το ελληνικό 10ετές
Η Ιταλία καθοδήγησε σήμερα το ράλι στις αγορές ομολόγων της Ευρωζώνης, με τις αποδόσεις των 10ετών τίτλων της να μειώνονται σε χαμηλά επίπεδα τεσσάρων μηνών.
Reuters: Σε νέο ιστορικό χαμηλό το ελληνικό 10ετές
Πέφτουν ξανά οι αποδόσεις του 10ετούς
Πέφτουν ξανά οι αποδόσεις του 10ετούς
Σε ένα ισχυρό ράλι έχουν επιδοθεί σήμερα οι αποδόσεις των ομολόγων των χωρών του Νότου, τα οποία επηρεάστηκαν περισσότερο από τις μαζικές πωλήσεις της περασμένης εβδομάδας.
Πέφτουν ξανά οι αποδόσεις του 10ετούς