Οι επενδυτικές τράπεζες λένε ότι ήρθε η ώρα να αγοράσουν κινεζικές μετοχές

NEWSROOM
Χρηματιστήριο του Τόκιο
Χρηματιστήριο του Τόκιο/ Φωτογραφία AP

Όλο και περισσότεροι διεθνείς επενδυτικοί αναλυτές λένε ότι ήρθε η ώρα να αγοράσουν μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας, ενόψει της αναμενόμενης κυβερνητικής στήριξης της ανάπτυξης.

Εκτός από την επιβάρυνση της οικονομίας από την πανδημία, η αυξημένη ρυθμιστική αβεβαιότητα από το περασμένο καλοκαίρι, είχε κρατήσει τους ξένους επενδυτές επιφυλακτικούς απέναντι στις κινεζικές μετοχές. Αλλά αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει για ορισμένες επενδυτικές εταιρείες τους τελευταίους μήνες.

Στην παγκόσμια έκθεση στρατηγικής μετοχών για το 2022, η Credit Suisse αναβάθμισε την Κίνα σε «Overweight», αντιστρέφοντας μια υποβάθμιση των μετοχών πριν από περίπου 12 μήνες. «Η νομισματική πολιτική χαλαρώνει (στην Κίνα), ενώ αλλού σφίγγει», έγραψε ο παγκόσμιος στρατηγικός αναλυτής της Andrew Garthwaite και η ομάδα του στην έκθεση στα τέλη Ιανουαρίου. «Η οικονομική δυναμική γυρίζει προς τα πάνω».

Μια από τις πρώτες θετικές στροφές για τις μετοχές της ηπειρωτικής Κίνας προήλθε από το BlackRock Investment Institute στα τέλη Σεπτεμβρίου. Καθώς ξεκίνησε το 2022, άλλες εταιρείες έκαναν επίσης παρόμοιες εκκλήσεις, ενώ άλλες παραμένουν ουδέτερες.

Όσον αφορά το πολιτικό μέτωπο, η Credit Suisse αναμένει ότι η ρυθμιστική αβεβαιότητα θα υποχωρήσει μετά από μια εθνική κοινοβουλευτική συνεδρίαση των Μάρτιο και θα παραμείνει υποτονική, τουλάχιστον μέχρι το 20 Εθνικό Συνέδριο του κυβερνώντος Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος το τέταρτο τρίμηνο.

Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζίνπινγκ αναμένεται να αναλάβει μια άνευ προηγούμενου τρίτη θητεία στη συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια για την επιλογή κορυφαίων κυβερνητικών ηγετών.

Κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης οικονομικού σχεδιασμού για το 2022 τον Δεκέμβριο, Κινέζοι αξιωματούχοι τόνισαν την ανάγκη για σταθερότητα. Οικονομική παράγοντες όπως το πόσο έχουν πέσει οι μετοχές σε σύγκριση με τη δυνητική τους ικανότητα να αποφέρουν κέρδη, συμβάλλουν επίσης στη θετική στροφή των αναλυτών στις κινεζικές μετοχές.

Bernstein: Η Κίνα δεν είναι πλέον «μη επενδύσιμη»

Τον Ιανουάριο η Bernstein δημοσίευσε μια έκθεση 172 σελίδων με τίτλο: «Chinese Equiities: Uninvestable no more». «Πιστεύουμε ότι υπάρχει περίπτωση να προσθέσουμε ξανά την Κίνα στα παγκόσμια χαρτοφυλάκια λόγω έξι βασικών λόγων», ανέφεραν οι αναλυτές της εταιρείας επενδυτικών ερευνών.

Επισήμαναν τις προσδοκίες για αύξηση της νέας χρηματοδότησης, την ευκολότερη νομισματική πολιτική και τις πιο ελκυστικές αποτιμήσεις των μετοχών σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο. Άλλοι παράγοντες περιελάμβαναν μια σπάνια ευκαιρία για επιλογή μετοχών, αυξανόμενες εισροές από το εξωτερικό και αυξημένα κέρδη.

HSBC: Οι επενδυτές είναι υπερβολικά αρνητικοί για την Κίνα

Ο χρηματιστηριακός δείκτης της Σαγκάης έχει σημειώσει άνοδο 2% από τις διακοπές του Σεληνικακού νέου έτους, οι οποίες ήταν από τις 31 Ιανουαρίου έως τις 6 Φεβρουαρίου. Τα κέρδη αυτά έρχονται μετά την πτώση 7,65% τον Ιανουάριο, τον χειρότερο μήνα για τον δείκτη από τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Wind Information.

«Οι επενδυτές είναι πολύ αρνητικοί για τις κινεζικές μετοχές», έγραψαν οι αναλυτές της HSBC σε έκθεση της 7ης Φεβρουαρίου, η οποία επιβεβαίωσε την έκκληση τους τον Οκτώβριο να αναβαθμίσουν τις κινεζικές μετοχές σε «overweight».

«Ναι, η Κίνα παλεύει με την ανάπτυξη και ένα ισχυρότερο δολάριο, Δεν είναι καλά νέα για τις κινεζικές χρηματιστηριακές αγορές», ανέφεραν οι αναλυτές. «Αλλά αυτό είναι πλέον γνωστό και έχει τιμολογηθεί. Ακόμη και οι καλές, Blue Chip μετοχές διαπραγματεύονται τώρα σε ελκυστικές αποτιμήσεις».

Οι αναλυτές της τράπεζας προβλέπουν κέρδη 9,2% φέτος για τον σύνθετο δείκτης της Σαγκάσης και 15,6% για τον δείκτη των συστατικών στοιχείων της Σενζέν.

Goldman: Οι μετοχές Α είναι τώρα πιο επενδύσιμες

Η Goldman Sachs προβλέπει κέρδη 16% για τον δείκτη MSCI China φέτος, καθώς οι αποτιμήσεις παραμένουν κάτω από τον στόχο της τράπεζας της Wall Street. Την Κυριακή ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής για τις μετοχές της Κίνας Kinger Lau και η ομάδα του δημοσίευσαν μια έκθεση 89 σελίδων σχετικά με το «γιατί οι μετοχές Α της Κίνας έχουν γίνει πιο επενδύσιμες για τους παγκόσμιους επενδυτές».

Το σκεπτικός του για επενδύσεις στη δεύτερη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη μεγαλύτερη προσβασιμότητα για τους ξένους επενδυτές και στην υποκατανομή της κατηγορίας μετοχών μέχρι στιγμής,.

Οι μετοχές Α είναι εταιρείες της ηπειρωτικής Κίνας που είναι εισαγμένες είτε στο χρηματιστήριο της Σαγκάης, είτε στο χρηματιστήριο της Σενζέν.

UBS: Από «underweight» σε «overweight»

Στα τέλη Οκτωβρίου, η UBS ανακοίνωσε ότι αναβαθμίζει τις κινεζικές μετοχές σε «overweight», δυο βαθμίδες πάνω από τον χαρακτηρισμό τους σε «underweight» το καλοκαίρι του 2020.

Σε ένα άλλο σημάδια της αισιοδοξίας της εταιρείας, η ομάδα στρατηγικής αναδυόμενων αγορών δήλωσε τον Ιανουάριο ότι οι ιδέες της μετοχές με την υψηλότερη αξιοπιστία περιλαμβάνουν πολλά κινεζικά ονόματα του διαδικτύου όπως η Alibaba που έχει γίνει στόχος της νέας ρύθμισης του Πεκίνου σχετικά με τις φερόμενες μονοπωλιακές πρακτικές και την ασφάλεια των δεδομένων.

Δεν είναι όλοι υποστηρικτές της Κίνας

Μπορεί πολλές επενδυτικές εταιρείες να είναι υπέρ της Κίνας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και αντίθετες φωνές. Η ομάδα στρατηγικής μετοχών αναδυόμενων αγορών της Morgan Stanley στην Ασία είναι ουδέτερη για την ηπειρωτική Κίνα, όπως και η Bank of America και η JP Morgan Asset Management.

ΣΧΕΤΙΚΑ