Οι ασιατικές αγορές και τα futures του Dow jones ανακάμπτουν παρά τις κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία

NEWSROOM
Χρηματιστήριο του Τόκιο
Χρηματιστήριο του Τόκιο/ Φωτογραφία AP

Οι ασιατικές αγορές και τα futures των αμερικανικών μετοχών πραγματοποίησαν μέτρια ανάκαμψη την Τετάρτη, λίγες ώρες αφότου οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πρώτη σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας για αυτό που ο πρόεδρος Μπάιντεν χαρακτήρισε «την αρχή μιας ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία».

Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κόνγκ σημείωσε άνοδο 0,6% στις πρωινές συναλλαγές, μετά από την πτώση 2,8% την Τρίτη, που ήταν και η μεγαλύτερη ημερήσια απώλεια του εδώ και πέντε μήνες. Ο δείκτης Shanghai Composite Index της Κίνας σημείωσε άνοδο 0,4%, ενώ ο δείκτης Kopsi της Νότιας Κορέας διαπραγματευόταν αμετάβλητος. Και οι δυο δείκτες σημείωσαν πτώση περίπου 1% την Τρίτη.

Το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας είναι κλειστό την Τετάρτη λόγω αργίας.

Η αρχή έγινε στην Wall street

Η μικρή ανάκαμψη στις ασιατικές αγορές ήρθε μετά από μέτρια κέρδη στα αμερικανικά χρηματιστηριακά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Dow σημείωσαν άνοδο 77, 0,2%. Τα futures του S&P 500 και του Nasdaq σημείωσαν άνοδο 0,3% και 0,4% αντίστοιχα.

Οι τιμές του πετρελαίου ήταν ελαφρώς υψηλότερες. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωση για το αμερικανικό αργό διαμορφώθηκαν 0,2% υψηλότερα στα 92,09 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου Brent σημείωσε άνοδο 0,3% στα 97,08 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο Μπάιντεν παρουσίασε την Τρίτη αυτό που αποκάλεσε «πρώτη δόση» των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένων δυο χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, του ρωσικού δημόσιου χρέους και των ρωσικών ελιτ και των μελών των οικογενειών τους.

«Αυτή είναι η αρχή μιας εισβολής και επομένως αυτή είναι η αρχή της απάντησής μας», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης. «Εάν ο Πούτιν κλιμακώσει περαιτέρω, θα κλιμακώσουμε και εμείς τόσο τις οικονομικές κυρώσεις, όσο και τους ελέγχους εξαγωγών».

Άλλες δυτικές χώρες ανακοίνωσαν επίσης κινήσεις αντιποίνων κατά της Ρωσίας, με τη Γερμανία να μπλοκάρει την Τρίτη τον Nord Stream 2 ο οποίος μετέφερε φυσικό αέριο από τη Ρωσία στη Γερμανία.

Η αντίθεση σε σχέση με την Τρίτη

Η άνοδος της Τετάρτης ήταν έντονη συγκριτικά με την προηγούμενη ημέρα διαπραγμάτευσης, όταν τα παγκόσμια χρηματιστήρια κατέρρευσαν και οι τιμές του αργού πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα 99 δολάρια ανά βαρέλι, αφού η Ρωσία διέταξε στρατεύματα σε τμήματα της ανατολικής Ουκρανίας.

Ο Dow έκλεισε με πτώση σχεδόν 483 μονάδων, 1,4%. Ο S&P 500 έκλεισε την ημέρα με πτώση1% κάτι που σημαίνει ότι είχε μια πτώση της τάξης του 10% σε σχέση με το πιο πρόσφατο υψηλό του. Τέλος, ο Nasdaq έχασε 1,2%.

ΣΧΕΤΙΚΑ