Αγορά Πετρελαίου: Συνεχίζεται το πτωτικό σερί και σήμερα

NEWSROOM
Βενεζουέλα
Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα υποχωρεί το πετρέλαιο την Τετάρτη, με τις ανησυχίες για κλιμάκωση του πολέμου στην Μέση Ανατολή να περιορίζονται προς το παρόν.

Το αργό πετρελαίου Brent πέφτει κάτω από τα 88 δολάρια το βαρέλι και έχει πλέον διαγράψει περίπου τα μισά κέρδη του από την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, ενώ το West Texas Intermediate διαπραγματεύεται κοντά στα 83 δολάρια.

Οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν τις διπλωματικές προσπάθειες για τη διατήρηση της σταθερότητας σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Λευκός Οίκος, συμβάλλοντας στη μείωση των φόβων για μεγάλες αναταράξεις στην αγορά πετρελαίου, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Το αργό αυξήθηκε στα αρχικά στάδια του πολέμου λόγω ανησυχιών ότι η σύγκρουση θα κλιμακωθεί, απειλώντας ενδεχομένως τις εξαγωγές από το Ιράν και οδηγώντας σε επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια. Αυτοί οι φόβοι έχουν αμβλυνθεί καθώς οι εκκλήσεις προς το Ισραήλ να επανεξετάσει μια χερσαίας εισβολής στη Γάζα έχουν μειώσει τις ανησυχίς των αγορών, αν και ο κίνδυνος περαιτέρω αναταραχής παραμένει.

Η συνεχιζόμενη πτώση των τιμών του πετρελαίου «μπορεί να αντικατοπτρίζει την αναστολή μιας χερσαίας εισβολής στη Γάζα», δήλωσε ο Βισνού Βαράθαν, επικεφαλής οικονομικών και στρατηγικής για την Ασία στην Mizuho Bank Ltd.

Μακριά από τη Μέση Ανατολή, ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζιπίνγκ ενίσχυσε την υποστήριξη για την κινεζική οικονομία, εκδίδοντας πρόσθετα κρατικά ομόλογα, αυξάνοντας τον δείκτη του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οι κινήσεις αυτές πυροδοτούν αισιοδοξία στις ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές αφού θα μπορούσαν να στηρίξουν τη ζήτηση στον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο.

Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανέφερε την Τρίτη ότι τα αποθέματα αργού σε εθνικό επίπεδο μειώθηκαν κατά 2,67 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, ένα δυνητικά ανοδικό σήμα για το πετρέλαιο. Ωστόσο, τα αποθέματα στο κέντρο αποθήκευσης της Οκλαχόμα αυξήθηκαν ελαφρώς. Τα επίσημα στοιχεία θα ανακοινωθούν αργότερα την Τετάρτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ