Γιατί «βουλιάζουν» οι τιμές φυσικού αερίου - Κάτω από τα 33 ευρώ η μεγαβατώρα

Εικόνα: Shutterstock

Κάτω από τα 33 ευρώ ανά μεγαβατώρα έχουν «κατρακυλήσει» οι τιμές του φυσικού αερίου, προσεγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούνιο του 2021.

Η πτώση των τιμών οφείλεται κατά κύριο λόγο στην υποτονική ζήτηση και την άφθονη προσφορά. Ο δείκτης αναφοράς των ευρωπαϊκών τιμών φυσικού αερίου, το ολλανδικό TTF σημειώνει πτώση 7,87% την Τρίτη, στα 32,75 ευρώ.

Οι υψηλότερες του αναμενομένου θερμοκρασίες του χειμώνα λειτουργούν ως πτωτικός παράγοντας, ωστόσο οι γεωπολιτικές εντάσεις που έχουν αναγκάσει τις εταιρείες να αποφεύγουν τη Διώρυγα του Σουέζ έρχονται ως αντίρροπη δύναμη στην αγορά.

Η θερμοκρασία στην Ευρώπη ανέβηκε ελαφρώς υψηλότερα από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, μετά από ένα ψυχρό κύμα στις αρχές Δεκεμβρίου, διατηρώντας τη ζήτηση για θέρμανση αρκετά χαμηλά.

Οι θερμοκρασίες στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική ήταν κοντά σε επίπεδα ρεκόρ τον Οκτώβριο και ο θερμότερος από το συνηθισμένο καιρός συνεχίστηκε στη Βόρεια Αμερική τον Νοέμβριο, σύμφωνα με τα μετεωρολογικά στοιχεία που συγκέντρωσε ο αναλυτής αγοράς του Reuters, John Kemp.

Κατά συνέπεια, οι αγορές στοιχηματίζουν πλέον ότι τα τρέχοντα επίπεδα αποθεμάτων θα παρέχουν ασφάλεια έναντι του κινδύνου έλλειψης προσφοράς στην Ευρώπη στην περίπτωση που οι θερμοκρασίες πέσουν απότομα.

Αγωγός φυσικού αερίου

Τα πιο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα φυσικού αερίου θα παραμείνουν κοντά σε ιστορικά υψηλά επίπεδα μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου. Εν τω μεταξύ, η αγορά φυσικού αερίου στην Κίνα μείωσε τις τιμές των εξαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου για τους βασικούς τερματικούς σταθμούς εισαγωγής της Ευρασίας, συμπεριλαμβανομένου του ολλανδικού κόμβου της Ευρώπης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Trading Economics.

Επιπλέον, οι μέσες ημερήσιες προμήθειες φυσικού αερίου στην Ευρώπη από τον ρωσικό ενεργειακό γίγαντα Gazprom κατά την περίοδο 1-17 Δεκεμβρίου ήταν αυξημένες κατά 3,5% σε σχέση με τα μέσα επίπεδα του Νοεμβρίου, σύμφωνα με υπολογισμούς του Reuters τη Δευτέρα.

Οι υπολογισμοί, που βασίζονται σε στοιχεία από τον ευρωπαϊκό όμιλο μεταφοράς φυσικού αερίου Entsog και τις ημερήσιες εκθέσεις της Gazprom για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω Ουκρανίας, έδειξαν ότι οι μέσες ημερήσιες εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου από αγωγούς προς την Ευρώπη αυξήθηκαν στα 87,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) για την περίοδο αυτή, από 84,6 mcm τον Νοέμβριο.

Οι συνολικές προμήθειες της Gazprom προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Turkish Stream και της Ουκρανίας κατά την περίοδο 1-17 Δεκεμβρίου ανήλθαν σε 1,49 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm). Οι εξαγωγές για ολόκληρο τον Νοέμβριο ανήλθαν σε 2,54 δισ. κυβικά μέτρα.

Οι εξαγωγές φυσικού αερίου της Gazprom προς την Ευρώπη μέχρι στιγμής φέτος έχουν φθάσει περίπου τα 27,2 δισ. κυβικά μέτρα.

«Η παραγωγή από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας συνεχίζει να αυξάνεται», ανέφεραν οι αναλυτές της Engie EnergyScan στο καθημερινό ερευνητικό τους σημείωμα.

«Εκτός από τις συνεχιζόμενες θερμοκρασίες άνω του φυσιολογικού, βρισκόμαστε ενδεχομένως στο σημείο όπου οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου είναι πιθανό να πέσουν στο κατώτατο σημείο του εύρους συναλλαγών τους», σημειώνουν.

Επιπλέον, ο αναλυτής της LSEG Saku Jussila ανέφερε ότι τεχνικά βρισκόμαστε σε μια υπερπουλημένη αγορά και πολύ κάτω από όλους τους κυλιόμενους μέσους όρους, αλλά η ισχυρή προσφορά και ο ζεστός καιρός φαίνεται να οδηγούν την αγορά περαιτέρω προς τα κάτω.

Τα δεξαμενόπλοια μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου αλλάζουν τα δρομολόγιά τους από την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι επιθέσεις των Χούθι που συνδέεται με τον πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς απειλεί την ναυτιλία με μεγαλύτερα ταξίδια και καθυστερήσεις παραδόσεων φυσικού αερίου.

Οι εταιρείες που μεταφέρουν φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της BP και της νορβηγικής Equinor, επιλέγουν να αποφύγουν την Ερυθρά Θάλασσα, καθώς οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν μαχητές Χούτι αύξησαν τις επιθέσεις τους για την υποστήριξη της Χαμάς. Το Κατάρ, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου στον κόσμο και βασικός προμηθευτής της Ευρώπης, συνεχίζει να διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα προς τη διώρυγα του Σουέζ, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ