Η κλιματική αλλαγή χτυπάει και τον καφέ

NEWSROOM
Η κλιματική αλλαγή χτυπάει και τον καφέ
Φώτο: Shutterstock

Άσχημα νέα για τους λάτρεις του καφέ, καθώς η κλιματική αλλαγή φέρνει αύξηση της τιμής καθώς η παραγωγή αναμένεται να βυθιστεί.

Η κακοκαιρία που έπληξε τις βασικές περιοχές καλλιέργειας σε Νότια και Κεντρική Αμερική, θα οδηγήσει σε μείωση του πλεονάσματος σε arabica και robusta κατά 9 εκατ. τσουβάλια καφέ (σ.σ. 1 τσουβάλι καφέ αντιστοιχεί σε 23-25 κιλά).

Οι ειδικοί της αγοράς του καφέ, περιμένουν πως η παραγωγή σε Κεντρική Αμερική και Άνδεις θα μειωθεί κατά 1,5 εκατ. σάκους, με την Κολομβία και την Βραζιλία να ακολουθούν με 1 εκατ. σακιά, εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας που έπληξε την περιοχή τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Όπως αναφέρει ο Διευθ. Σύμβουλος της Olam International, Σάνι Βεργκέζε,«αν έχουμε κι άλλες εκπλήξεις από τον καιρό, είναι πολύ πιθανό οι τιμές να ακολουθήσουν ανοδική πορεία». Οι τιμές του καφέ Arabica, την περασμένη εβδομάδα, βρέθηκαν στο χαμηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβρη , πέφτοντας κάτω από το 1 δολάριο. Τιμή που είναι χαμηλότερη από το κόστος παραγωγής σε πολλές χώρες.

ΣΧΕΤΙΚΑ