Η ΕΕ σηκώνει μπλόκο στις κινεζικές επενδύσεις

NEWSROOM
Η ΕΕ σηκώνει μπλόκο στις κινεζικές επενδύσεις
Φωτο: Shutterstock

Οι Βρυξέλλες σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στην Κίνα, καθώς όλο και περισσότερα κράτη-μέλη ανησυχούν για τη διείσδυση του Πεκίνου στην Ε.Ε. μέσω επενδύσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτηρίζει την Κίνα ως «στρατηγικό αντίπαλο», απαιτεί ισότιμη πρόσβαση των ευρωπαϊκών εταιρειών στις κινεζικές αγορές και απειλεί με επιβολή αυστηρότερων κανόνων για κινεζικές επενδύσεις στην Ενωση.

Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης της Ε.Ε. κάλεσαν την Κίνα να διακόψει την άδικη μεταχείριση ευρωπαϊκών εταιρειών, αλλά και επενδυτικές πρακτικές που απειλούν την οικονομία και το κράτος δικαίου των χωρών που τις υποδέχονται. Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν πως οι κινεζικές επενδύσεις έχουν συνεισφέρει στην οικονομική ανάπτυξη χωρών όπου γίνονται, ωστόσο κατηγορούν το Πεκίνο πως οι επενδύσεις του συχνά δεν λαμβάνουν υπόψη την «κοινωνική, οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα» στις χώρες όπου πραγματοποιούνται.

Ουσιαστικά, οι Βρυξέλλες κατηγορούν το Πεκίνο (και προειδοποιούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.) πως με την επενδυτική τακτική που ακολουθεί η Κίνα, αποκτάει τον έλεγχο στρατηγικών πόρων, υπονομεύει το κράτος δικαίου, ενώ παράλληλα παρέχει χρηματοδότηση για τις επενδύσεις μέσω κινεζικών κρατικά ελεγχόμενων εταιρειών, γεγονός που το καθιστά ανταγωνιστικό μειονέκτημα για άλλες ξένες εταιρείες.

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα κράτη-μέλη ανησυχούν με τη διείσδυση κινεζικών εταιρειών σε στρατηγικούς τομείς (κινεζικές εταιρείες έχουν αποκτήσει π.χ. το 10% των μετοχών της Daimler και της Deutsche Bank), ενώ πιο πρόσφατα έντονη ενόχληση σε Βρυξέλλες και σε Ουάσιγκτον προκάλεσε η απόφαση της Ιταλίας να γίνει η πρώτη χώρα από την Ομάδα των 7 (G7) που λαμβάνει επίσημα μέρος στο επενδυτικό σχέδιο για τον νέο Δρόμο του Μεταξιού που προωθεί το Πεκίνο τα τελευταία χρόνια.

Οι Βρυξέλλες καλούν την Κίνα να αποδεχθεί «πιο ισορροπημένη και αμοιβαία επωφελή οικονομική σχέση», κατηγορώντας το Πεκίνο ότι περιορίζει την πρόσβαση ευρωπαϊκών εταιρειών στις κινεζικές αγορές για χάρη εθνικών πρωταθλητών και καλούν τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να υιοθετήσουν αυστηρότερους κανόνες για ξένες επενδύσεις στην Ε.Ε., απηχώντας πρόσφατες προτάσεις του Βερολίνου. Παράλληλα, οι Βρυξέλλες προωθούν εκ νέου παλαιότερο σχέδιο για αποκλεισμό από την ευρωπαϊκή αγορά δημοσίων συμβάσεων όσων εταιρειών εδρεύουν σε χώρες που μεροληπτούν κατά ευρωπαϊκών προμηθευτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ