ΗΠΑ: Η ταχύτατη ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας

NEWSROOM
αιολική ενέργεια

Συνεχίζει την ανάπτυξη της η παραγωγή αιολικής ενέργειας στις ΗΠΑ που αναμένεται να καλύψει το χάσμα με την υδροηλεκτρική ενέργεια μέσα στο 2019 ή στις αρχές του 2020, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας (EIA).

Όπως αναφέρει η έκθεση, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στις ΗΠΑ αύξησαν την ηλεκτρική τους παραγωγή κατά 4,46% και αντιπροσώπευαν το 17,64% του μείγματος το 2018. Οι μη υδροηλεκτρικές ανανεώσιμες πηγές αυξήθηκαν κατά 9,83%, με τη γεωθερμική ενέργεια να σημειώνει αύξηση κατά 5%, την αιολική κατά 8,1%, και την ηλιακή κατά 24,4%.

Την ίδια στιγμή όμως μειώθηκε κατά 2,9% η παραγωγή της υδροηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η συνολική παραγωγή από όλες τις πηγές ενέργειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής ενέργειας και των ορυκτών καυσίμων, ιδίως του φυσικού αερίου, αυξήθηκε κατά 3,67%. Συνεπώς, το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αυξήθηκε ελάχιστα από το 17,51% του 2017.

Η παραγωγή ηλεκτρισμού από τον άνεμο ήταν πενταπλάσια σε σχέση με το 2008, ενώ η παραγωγή από ηλιακή ενέργεια αυξήθηκε κατά περισσότερο από 100 φορές σε σχέση με τα στοιχεία της EIA μια δεκαετία νωρίτερα. Εν τω μεταξύ, η γεωθερμική ενέργεια, η υδροηλεκτρική ενέργεια και η βιομάζα έχουν αυξήσει την παραγωγή τους κατά λίγο περισσότερο από 1% κατά μέσο όρο τα τελευταία δέκα χρόνια.

Με την αιολική ενέργεια να υπολείπεται μόλις 6% της υδροηλεκτρικής ενέργειας, με τους ρυθμούς ανάπτυξης που διατηρεί είναι πολύ πιθανό να κλείσει η ψαλίδα μέχρι τις αρχές του 2020 και να γίνει μετά η κορυφαία ανανεώσιμη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ.

Η ηλιακή ενέργεια από την πλευρά της, αν και εκατονταπλασιάστηκε από το 2008, καλύπτει μόλις το 2,29% της ζήτησης, ενώ ακόμα και αν τριπλασιάσει την παραγωγή της θα αντιπροσωπεύει μέχρι και το 7% της ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ μέσα σε πέντε χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ