Το Τέξας πλημμυρίζει τον κόσμο με πετρέλαιο

AP Images

Κάτι που ξεκίνησε ως ένα φαινόμενο στις Ηνωμένες Πολιτείες με την αύξηση της παραγωγής πετρελαίου στο Τέξας πλέον είναι αισθητό σε ολόκληρο τον πλανήτη, με τις αμερικανικές εξαγωγές του «μαύρου χρυσού» να κυμαίνονται πλέον σε αδιανόητα πριν από μερικές δεκαετίες επίπεδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών του Bloomberg, η παροχή αργού πετρελαίου θα συνεχιστεί να αυξάνεται τα επόμενα χρόνια με τεράστιες συνέπειες στην πετρελαϊκή βιομηχανία, στην παγκόσμια πολιτική σκηνή, αλλά και σε πολλές οικονομίες. Ο ΟΠΕΚ, για παράδειγμα, θα δυσκολευτεί πολύ να διατηρήσει τις τιμές σε υψηλά επίπεδα, ενώ, από την πλευρά της, η Ουάσιγκτον αποκτά ένα ισχυρό διπλωματικό όπλο.

Οι αμερικανικές εξαγωγές πετρελαίου εκτοξεύθηκαν πέρυσι, καταγράφοντας αύξηση μεγαλύτερη του 70% ξεπερνώντας τα δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης. Τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, οι εξαγωγές κυμαίνονται στα 3 εκατ. βαρέλια ημερησίως – περισσότερο και από το Κουβέιτ στη Μέση Ανατολή.

«Είναι η νέα ενεργειακή εποχή της Αμερικής», δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Ρικ Πέρρυ, σε συνέδριο στο Χιούστον. Την ίδια ώρα, οι traders και τα στελέχη του τομέα πιστεύουν ότι οι αμερικανικές εξαγωγές αργού πετρελαίου θα φτάσουν τα 5 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίας έως τα τέλη του 2020, αυξημένα δηλαδή κατά 70% σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα. Σε περίπτωση που αυτός ο στόχος επιτευχθεί, οι ΗΠΑ θα γίνουν ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου, ξεπερνώντας όλες τις χώρες ου ΟΠΕΚ ξεχωριστά, με εξαίρεση τη Σαουδική Αραβία. Όσον αφορά στο ισοζύγιο, οι ΗΠΑ παραμένουν εισαγωγέας πετρελαίου, όμως αυτό είναι πιθανό να αλλάξει τους επόμενους μήνες.

Οι πολιτικές επιπτώσεις αυτής της τάσης έχουν γίνει ήδη αισθητές. Η κυβέρνηση Τραμπ έχει καταφέρει να επιβάλει επιθετικές κυρώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν και της Βενεζουέλας, γνωρίζοντας ότι η παραγωγή πετρελαίου του Τέξας θα συνεχίσει να αυξάνεται. Στο οικονομικό επίπεδο, το εμπορικό έλλειμμα πετρελαίου υποχώρησε το 2018 στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 20 ετών.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ είναι ήδη σημαντικός εξαγωγέας διυλισμένων προϊόντων, όπως βενζίνη και ντίζελ. Συνδυαστικά αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των αμερικανικών στα 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα από το 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα το 2012.

Με αυτόν τον τρόπο, οι ΗΠΑ θα γίνουν ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων έως το 2024, ξεπερνώντας τη Ρωσία και πλησιάζοντας σε απόσταση αναπνοής τη Σαουδική Αραβία.

Όπως επισημαίνει στην ανάλυσή του το Bloomberg, παρότι η αγορά πετρελαίου είναι σφικτή εξ αιτίας των Αμερικανικών κυρώσεων σε Βενεζουέλα και Ιράν σε συνδυασμό με τη μεγάλη παραγωγή του ΟΠΕΚ, η εύρεση αγοραστών δεν είναι πάντα τόσο εύκολη. Μέχρι τώρα οι ΗΠΑ πωλούσαν σε διάφορες χώρες, ωστόσο το τελευταίο διάστημα έχουν αρχίσει να αναδύονται κάποιες σταθερές αγορές, όπως διυλιστήρια στον Καναδά, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Νότια Κορέα, που έχουν γίνει σταθεροί αγοραστές, με συμβόλαια.

Κλειδί για τις αμερικανικές εξαγωγές είναι η Κίνα, που εμπλέκεται σε εμπορικό πόλεμο με την Ουάσιγκτον, ενώ μέχρι πέρυσι, τα Κινεζικά διυλιστήρια απορροφούσαν σημαντικό μέρος των αμερικανικών εξαγωγών. Οπότε, σε περίπτωση που επαληθευτούν οι προβλέψεις των ειδικών για την αμερικανική παραγωγή πετρελαίου, τότε η Ουάσιγκτον θα πρέπει επειγόντως να καταλήξει σε εμπορική συμφωνία με το Πεκίνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ