Γαλλική είσοδος στην κινεζική υπεράκτια αιολική ενέργεια

NEWSROOM
Γαλλική είσοδος στην κινεζική υπεράκτια αιολική ενέργεια
Φώτο: Shutterstock

Η γαλλική ενεργειακή εταιρεία EDF εισέρχεται στην κινεζική αγορά ανανεώσιμης ενέργειας καθώς θα εξαγοράσει δυο αιολικά πάρκα ανοικτής θαλάσσης, συνολικής ισχύος 500 MW.

Όπως ανακοίνωσε η γαλλική εταιρεία, ήρθε σε συμφωνία με την China Energy Investment Corporation (CEI) για την εξαγορά των δύο πάρκων Dongtai IV και Dongtai V, τα οποία βρίσκονται παράκτια της κινέζικης επαρχίας Τσιανγκσού. Τα δυο αιολικά πάρκα αναμένεται να παραδοθούν μέχρι το 2021, καθώς το Dongtai IV βρίσκεται ήδη σε φάση κατασκευής, ενώ το Dongtai V αναμένεται να ξεκινήσει εντός του έτους.

Το χαρτοφυλάκιο της EDF περιλαμβάνει συνολικά 5.3GW υπεράκτιας αιολικής εγκατεστημένης ισχύς με ένα μέρος να βρίσκεται σε λειτουργία και άλλο σε φάση κατασκευής. Η αγορά της Κίνας που θεωρείται από τις πλέον υποσχόμενες παγκοσμίως υπολογίζεται στα 3.8 GW εγκατεστημένης ισχύος.

Η είσοδος της EDF στη κινεζική αγορά δεν σταματά εδώ, καθώς η γαλλική εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με την κινεζική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας Huadia, για την λειτουργία του δικτύου θέρμανσης και ψύξης στην πόλη Γιουχάν.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στα πλαίσια της συμφωνίας, προβλέπεται από κοινού οι δύο εταιρείες να εξετάσουν την βιωσιμότητα της χρήσης εργαλείων διαχείρισης έξυπνης ενέργειας και να αναλάβουν την λειτουργία του δικτύου.

ΣΧΕΤΙΚΑ