Η δυναμική παρουσία των ΗΠΑ στην αγορά φυσικού αερίου

NEWSROOM
Η δυναμική παρουσία των ΗΠΑ στην αγορά φυσικού αερίου
Φώτο: Shutterstock

Το φυσικό αέριο κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στην αγορά της ενέργειας και οι ΗΠΑ στοχεύουν να αυξήσουν το μερίδιο τους, αυξάνοντας την παραγωγή σε ιστορικά επίπεδα, ενώ αυξάνονται και οι εξαγωγές.

Όπως ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) στις ΗΠΑ, η παραγωγή φυσικού αερίου ανήλθε σε νέο ιστορικό υψηλό το 2018 για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, καθώς άγγιξε τα 83,4 δισ. κυβικά μέτρα ημερησίως, σημειώνοντας αύξηση κατά 11% έναντι του 2017.

Παράλληλα, η παραγωγή εμπορεύσιμου φυσικού αερίου, καθώς και η παραγωγή ξηρού αερίου ανήλθαν επίσης σε νέα ιστορικά υψηλά τον τελευταίο μήνα του περασμένου έτους και διαμορφώθηκαν σε 95 δισ. κυβικά μέτρα και 88,6 δισ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα.

Με την αύξηση της παραγωγής φυσικού αερίου στις ΗΠΑ, ενισχύθηκε, και ο όγκος των εξαγωγών του καυσίμου, τόσο μέσω αγωγών, όσο και υπό μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), για τέταρτο συνεχές έτος, με την ευρωπαϊκή αλλά και ασιατική αγορά να αποτελούν πεδίο δόξης λαμπρό για τις αμερικανικές εξαγωγές.

Ο συνολικός όγκος των αμερικανικών εξαγωγών φυσικού αερίου σημείωσε, το 2018, ποσοστιαία άνοδο 14% από το προηγούμενο έτος και διαμορφώθηκε σε 9,9 δισ. κυβικά πόδια, ενώ οι εξαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 53% σε ετήσια βάση, για να διαμορφωθούν σε 3 δισ. κυβικά πόδια.

Τόσο οι εξαγωγές μέσω αγωγών, όσο και μέσω τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, ανήλθαν τον Δεκέμβριο του 2018, σε νέο υψηλό μηνιαίο ρεκόρ, με 7,7 δισ. κυβικά πόδια και 4 δισ. κυβικά μέτρα αντίστοιχα.

«Οι ΗΠΑ συνέχισαν να εξάγουν περισσότερο φυσικό αέριο από ό,τι εισήγαγαν, το 2018, αφότου κατέστησαν καθαρός εξαγωγέας το 2017, για πρώτη φορά ύστερα από σχεδόν 60 χρόνια», αναφέρει η ΕΙΑ στο ενημερωτικό δελτίο της.

ΣΧΕΤΙΚΑ