ΗΠΑ και Κίνα πλησιάζουν σε συμφωνία

NEWSROOM
ΗΠΑ - Κίνα
Φωτό: Shutterstock

Ουάσινγκτον και Πεκίνο συζητούν τη σύναψη συμφωνίας στην προκειμένου για να τερματιστεί ο εμπορικός πόλεμος των τελευταίων μηνών ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και η σεναριολογία για το πόσο κοντά βρίσκονται στη σύναψή της εντείνεται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε απόψε ότι βρίσκεται "πολύ κοντά" σε μια εμπορική συμφωνία με την Κίνα, κάτι που θα μπορούσε να επιτευχθεί μέσα σε διάστημα περίπου τεσσάρων εβδομάδων. Ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε την ανακοίνωση αυτή μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κινέζο αντιπρόεδρο Λιού Χε, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για τον νέο γύρο των εμπορικών διαπραγματεύσεων. Ο Λιού τόνισε ότι έχει γίνει σπουδαία πρόοδος στις συνομιλίες αυτές.

Παράλληλα ο ειδικός εκπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο Ρόμπερτ Λαϊτχάιζερ, επισήμανε ότι απομένουν ακόμη να επιλυθούν κάποια σημαντικά ζητήματα. Ο Τράμπ είπε ότι στα ακανθώδη θέματα περιλαμβάνονται οι δασμοί και η κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας, προσθέτοντας ότι θα συζητήσει το πρόβλημα των δασμών με τον Λιού.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ κάλεσε να υπάρξει «ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων» ανάμεσα στη χώρα του και τις ΗΠΑ όσον αφορά το εμπόριο, μετέδωσε σήμερα το επίσημο κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

ΣΧΕΤΙΚΑ