Γιατί δεν θα κρατήσει πολύ ο εμπορικός πόλεμος

Φώτο: Shutterstock

Το θέμα του εμπορικού πολέμου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας κάνει εδώ και καιρό πρωτοσέλιδα, ενώ τις τελευταίες ημέρες σχεδόν μονοπωλεί το ενδιαφέρον των επενδυτών ανά τον κόσμο. Οι πρόσφατες απώλειες στα χρηματιστήρια έδειξαν τη σημασία που αποδίδεται στο ελεύθερο εμπόριο καθώς και τις ανησυχίες για κλιμάκωση.

Ωστόσο, αναλυτές εκτιμούν ότι παρά τις νέες απειλές του Ντόναλντ Τραμπ, αλλά και την ένταση της απάντησης της Κίνας, τελικά οι δύο χώρες θα καταλήξουν σε κάποια συμφωνία για το εμπόριο, με τρόπο που να μπορούν να «πανηγυρίσουν» και οι δύο. Ο λόγος που θα υπάρξει συμφωνία είναι επειδή στην πραγματικότητα συμφέρει και τις δύο χώρες.

Ουσιαστικά, η μεσαία τάξη της Κίνας – που ανθίζει τα τελευταία χρόνια – θέλει όλο και περισσότερα αμερικανικά προϊόντα από καλές φίρμες, όπως η Apple και η Nike. Ενώ την ίδια ώρα, οι τεράστιες ανάγκες της Αμερικανικής οικονομίας για φθηνά αγαθά έχουν δημιουργήσει μία σειρά τεράστιων εργοστασίων στην Κίνα που απασχολούν εκατομμύρια εργάτες.

Οι δύο χώρες είναι οι μεγαλύτεροι εμπορικοί εταίροι η μία της άλλης. Το μεταξύ τους εμπόριο το 2018 ανήλθε σε 700 δισεκατομμύρια δολάρια το 2018. Το Πεκίνο είναι και ο μεγαλύτερος επενδυτής στην Αμερική, καθώς κατέχει ομόλογα αξίας 1,1 τρισ. δολαρίων. Η αλήθεια είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δίκιο στο σημείο που αφορά στις εμπορικές πρακτικές της Κίνας, ενώ είναι σημαντικό για την Ουάσιγκτον να πείσει το Πεκίνο να ανοίξει την αγορά του στο σύνολο των αμερικανικών προϊόντων

Όμως, οι δύο χώρες χρειάζονται απεγνωσμένα η μία την άλλη και οι πρόσφατες «αψιμαχίες» πλήττουν και τις δύο, καθώς και πολύ σημαντικά κομμάτια της οικονομικής τους δραστηριότητας – και εξαιτίας του τεράστιου μεγέθους των δύο χωρών, πλήττουν και την παγκόσμια οικονομία. Αυτός βέβαια είναι και ο λόγος που ο «εμπορικός πόλεμος» τρομάζει τους επενδυτές σε ολόκληρο τον κόσμο.

Οι δασμοί σε εισαγωγές είναι το «όπλο» που έχουν επιλέξει μέχρι ώρας οι δύο χώρες για να «πολεμήσουν». Όμως, ο κίνδυνος είναι πολύ σημαντικός, καθώς ο τρόπος που συναλλάσσονται και αλληλοσυνδέονται οι δύο χώρες έχει γλυτώσει από τη φτώχεια εκατομμύρια Κινέζους πολίτες.

Ταυτόχρονα, η Κινεζική μεσαία και ανώτερη τάξη έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους καταναλωτές προϊόντων πολυτελείας παγκοσμίως, στηρίζοντας την κερδοφορία και πολύ σημαντικών αμερικανικών επιχειρήσεων, όπως η General Motors, η Apple και η Nike. Επίσης, οι Κινέζοι πετούν πολύ συχνά, με αποτέλεσμα η χώρα να έχει γίνει ένας από τους σημαντικότερους, αν όχι ο σημαντικότερος πελάτης, της Boeing.

Γενικά, οι διαρκώς αυξανόμενες καταναλωτικές δαπάνες των Κινέζων παρουσιάζουν τεράστιες ευκαιρίες για τις εταιρείες των ΗΠΑ, αλλά και παγκοσμίως. Μέχρι το 2027, η άνοδος της Κινεζικής οικονομίας θα έχει ως αποτέλεσμα να βγουν από τη φτώχεια πάνω από 180 εκατομμύρια Κινέζοι, οι οποίοι θα αγοράζουν αυτοκίνητα, έξυπνα κινητά και θα πηγαίνουν διακοπές στο εξωτερικό.

Από την πλευρά της, και η Κίνα βασίζεται στους Αμερικανούς καταναλωτές, ενώ οι αμερικανικές εταιρείες βρίσκουν στην Κίνα φθηνά εργατικά χέρια και εξαρτήματα. Η Apple εισάγει iPhone που συναρμολογούνται στην Κίνα σε εταιρείες, όπως η Foxconn. Συνολικά, οι ΗΠΑ εισήγαγαν από την Κίνα προϊόντα αξίας 540 εκατ. δολαρίων το 2018.

Όπως λένε, λοιπόν, οι αναλυτές, οι δύο χώρες στην πραγματικότητα δεν έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τον «εμπορικό πόλεμο» που ξεκίνησαν και εκ των πραγμάτων θα υποχρεωθούν να καταλήξουν σε μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ