Skip to main content

Ποιο είναι το επόμενο κρυφό χαρτί της Κίνας

Ποιο είναι το επόμενο κρυφό χαρτί της Κίνας
Φωτό: Shutterstock

Εν μέσω του εμπορικού πολέμου των δύο μεγαλύτερων οικονομικών δυνάμεων, το Πεκίνο πωλεί τόσα κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ όπως δεν το έχει κάνει εδώ και χρόνια.

«Θα τραβήξει τώρα η Κίνα το επόμενο όπλο της μετά τον απειλούμενο περιορισμό των εξαγωγών σπανίων γαιών;», αναρωτιέται σε άρθρο της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Η γερμανική εφημερίδα γράφει μεταξύ άλλων:«Σπανιότερα από ποτέ οι Αμερικανοί συνειδητοποίησαν πόσο εξαρτημένοι είναι από το ότι η Κίνα συνεχίζει να επενδύει τα πλεονάσματα των εξαγωγών της στην Αμερική. Και γι 'αυτό δεν είναι να απορεί κανείς που η πρόσφατη είδηση της εξέλιξης των αγορών κρατικών ομολόγων συγκέντρωσε την προσοχή στις Ηνωμένες Πολιτείες: Σύμφωνα με αυτή, η Κίνα διακράτησε τον Απρίλιο τόσο λίγο αμερικανικό χρέος όσο ποτέ άλλοτε εδώ και δύο χρόνια - και αυτό σημειωτέον πριν από τη στροφή του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος προς έκπληξιν του Πεκίνου ακύρωσε ξαφνικά τις εμπορικές συνομιλίες, αύξησε ξαφνικά τους δασμούς κινεζικών προϊόντων, που ανήλθαν σε 200 δισεκατομμύρια δολάρια και απείλησε έτσι να αυξήσει το κόστος του συνόλου των κινεζικών εισαγωγών στις Ηνωμένες Πολιτείες για να γονατίσει την Κίνα.

Σε 1,11 τρισεκατομμύρια δολάρια μειώθηκαν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα που διακρατούνται από την Κίνα, κάτι το οποίο αντιπροσωπεύει μηνιαία πτώση 7,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων και είναι το χαμηλότερο επίπεδο εδώ και δύο χρόνια. Οι αριθμοί προέρχονται από έκθεση του Υπουργείου Οικονομικών της Ουάσινγκτον τη Δευτέρα. Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Κίνα πουλά κάθε μήνα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, (Treasuries).

Ωστόσο, η Λαϊκή Δημοκρατία παραμένει ο μεγαλύτερος τραπεζίτης των Ηνωμένων Πολιτειών. Η Ιαπωνία έρχεται δεύτερη έχοντας στην κατοχή της κρατικά ομόλογα ύψους 1,06 δισεκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ στο τέλος Απριλίου. Συνολικά διακρατούνται στο εξωτερικό 6,43 τρισεκατομμύρια κρατικά ομόλογα, κάτι το οποίο σημαίνει μια μείωση της τάξεως των 40,1 δις. δολαρίων σε σχέση με τον Μάρτιο.

Θα βγάλει λοιπόν το Πεκίνο το επόμενο όπλο του στον εμπορικό πόλεμο μετά τον απειλούμενο περιορισμό της εξαγωγής των "σπάνιων γαιών", το 80% της παγκόσμιας παραγωγής των οποίων προέρχεται από την Κίνα; Αυτός είναι ίσως ο μεγαλύτερος φόβος της Αμερικής - και ένα ζήτημα που πάντα γοητεύει την παγκόσμια κοινή γνώμη, το οποίο φοβάται μια τέτοια κλιμάκωση.

"Πυρηνική επιλογή" του Πεκίνου ονομάζεται ευρέως η μαζική πώληση αυτών των κρατικών ομολόγων. Κάτι τέτοιο θα αποσταθεροποιούσε τις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, θα οδηγούσε στα ύψη το κόστος των κεφαλαίων για την Αμερική και θα προσέθετε ζημιές στις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο μεγάλων δυνάμεων που δύσκολα επιδιορθώνονται. Οι εταιρείες θα επηρεάζονταν επίσης στην χρηματοδότησή τους όπως ακριβώς και οι ιδιοκτήτες σπιτιού, οι οποίοι θα πρέπει να καταβάλουν πολύ περισσότερα για την αποπληρωμή των υποθηκών τους. Δεν θα απειλούσε με ύφεση μόνο την αμερικανική οικονομία, θα επηρεαζόταν ασφαλώς ολόκληρος ο κόσμος.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η συντριπτική πλειοψηφία των οικονομολόγων υποθέτει ότι η "πυρηνική επιλογή" του Πεκίνου είναι στην πραγματικότητα μια κενή απειλή. Εάν η παγκόσμια οικονομία υποφέρει, θα υποφέρει επίσης και η Κίνα ως ο μεγαλύτερος εξαγωγέας. Παράλληλα θα μειωνόταν η αξία των αμερικανικών κρατικών ομολόγων που εξακολουθεί να κατέχει η χώρα. Επίσης, αν έχανε σε αξία το δολάριο, οι αμερικανικές εξαγωγές θα γινόταν φτηνότερες στις παγκόσμιες αγορές, κάτι το οποίο θα εξανάγκαζε το Πεκίνο να υπερασπιστεί το δικό του νόμισμα, το renminbi, με μαζικές πωλήσεις, ώστε να μην αφήσει να γίνουν τα προϊόντα του πάρα πολύ ακριβά.

Επιπλέον, η Κίνα θα πρέπει να εξετάσει σε τι επενδύει τα δολάρια που αγοράζει η Κεντρική Τράπεζα του Πεκίνο από τους εξαγωγείς της χώρας. Στο πετρέλαιο; Αυτό θα οδηγούσε πιθανώς στο να επενδύσουν ξανά οι παραγωγοί πετρελαίου σε αμερικανικά κρατικά ομόλογα.

Γι αυτό και οι εμπειρογνώμονες εικάζουν ότι η Κίνα θα καταφύγει σε άλλα όπλα εάν οι Πρόεδροι Σι Τζινπίνγκ και Τράμπ δεν συμφωνήσουν κατά την προσεχή συνάντησή τους του στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των G20 στην Ιαπωνία: η Κίνα θα υποτιμούσε το νόμισμά της έναντι του δολαρίου - και ενδεχομένως δεν θα προμήθευε πλέον ορισμένες αμερικανικές εταιρείες - όπως λ.χ. της αμυντικής βιομηχανίας- με σπάνιες γαίες».


 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΗΠΑ και Κίνα συγκρούονται στην Ιαπωνία στο «πεδίο» της G20
ΗΠΑ και Κίνα συγκρούονται στην Ιαπωνία στο «πεδίο» της G20
Η σύνοδος κορυφής της G20 αναμένεται να αποδειχθεί «πεδίο μάχης» για Κίνα και ΗΠΑ που συγκρούονται για οικονομική και τεχνολογική κυριαρχία την ίδια στιγμή που η Ουάσιγκτον φορτώνει με δασμούς τις κινεζικές εξαγωγές.
ΗΠΑ και Κίνα συγκρούονται στην Ιαπωνία στο «πεδίο» της G20
Γεφυρώνεται το εμπορικό χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Γεφυρώνεται το εμπορικό χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Οι διαπραγματεύσεις με σκοπό να κλειστεί συμφωνία για τις εμπορικές συναλλαγές ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα έχουν ξαναρχίσει, διαβεβαίωσε ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος συναντήθηκε με τον κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ.
Γεφυρώνεται το εμπορικό χάσμα μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας
Κίνα: Συμφωνία με ΗΠΑ μόνο αν αρθούν οι δασμοί
Κίνα: Συμφωνία με ΗΠΑ μόνο αν αρθούν οι δασμοί
Προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι συνομιλίες, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησε να μην επιβληθούν δασμοί σε επιπλέον κινεζικές εισαγωγές ύψους περίπου 300 δισ.
Κίνα: Συμφωνία με ΗΠΑ μόνο αν αρθούν οι δασμοί
Νέες επαφές ΗΠΑ - Κίνας για την λήξη του εμπορικού πολέμου
Νέες επαφές ΗΠΑ - Κίνας για την λήξη του εμπορικού πολέμου
Στελέχη της κυβέρνησης Τραμπ συζήτησαν με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κίνας Λίου Χε και τον κινέζο υπουργό Τζονγκ Σαν «για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό να επιλυθούν τα εμπορικά ζητήματα που εκκρεμούν μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ».
Νέες επαφές ΗΠΑ - Κίνας για την λήξη του εμπορικού πολέμου
Στροφή Κινέζων στις ΗΠΑ για αγορά αγροτικών προϊόντων
Στροφή Κινέζων στις ΗΠΑ για αγορά αγροτικών προϊόντων
Μερικές κινεζικές εταιρίες επιζητούν να κάνουν νέες αγορές αμερικανικών αγροτικών προϊόντων, σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua, που επικαλείται τις αρμόδιες αρχές.
Στροφή Κινέζων στις ΗΠΑ για αγορά αγροτικών προϊόντων