Οι νικητές του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ - Κίνας

Φώτο: Shutterstock

Όσο και αν φαίνεται περίεργο, από τον εμπορικό πόλεμο μεταξύ της Ουάσιγκτον και του Πεκίνου, υπάρχουν τέσσερις νικητές και αυτοί είναι: το Βιετνάμ, η Ταϊβάν, το Μπαγκλαντές και η Νότια Κορέα. Αυτό προκύπτει επειδή οι Αμερικανοί καταναλωτές αγοράζουν λιγότερα προϊόντα από την Κίνα. Αλλά αντί να προτιμήσουν τα αμερικανικά προϊόντα – όπως θα επιθυμούσε ο Ντόναλντ Τραμπ όταν ξεκινούσε τον εμπορικό πόλεμο – οι καταναλωτές, αλλά και οι επιχειρήσεις στις ΗΠΑ στρέφουν το βλέμμα προς άλλους προμηθευτές από την Ασία.

Η τάση ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον ένα χρόνο όταν κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των ΗΠΑ και την Κίνας, που διήρκησαν ολόκληρο το Μάιο του 2018.

Κατά το πρώτο πεντάμηνο του έτους, οι ΗΠΑ έχουν εισάγει 12% λιγότερα προϊόντα από την Κίνα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα της περυσινής χρονιάς. Ωστόσο, οι εισαγωγές από Βιετνάμ έχουν ενισχυθεί κατά 36%, από Ταϊβάν κατά 23%, από Μπαγκλαντές κατά 14% και από τη Νότια Κορέα κατά 12%.

Οι δασμοί που έχει επιβάλει ο Τραμπ στην Κίνα έχουν οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των τιμών σε διάφορα καταναλωτικά είδη, όπως καπέλα, βαλίτσες, ποδήλατα, τσάντες και πολλά άλλα. Οι φόροι έχουν επίσης επηρεάσει τις τιμές σε μία σειρά από μηχανήματα και βιομηχανικά προϊόντα, περιλαμβανομένων πλυντηρίων ρούχων, των πλυντηρίων πιάτων, των στεγνωτηρίων, των φίλτρων νερού και πολλών άλλων.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός Πρόεδρος δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Ζινπίνγκ, στην Ιαπωνία ότι οι εμπορικές διαπραγματεύσεις των δύο χωρών βρίσκονται «σε καλό δρόμο». Όμως, οι Αμερικανοί επιχειρηματίες δε φαίνεται να συμφωνούν με τον Τραμπ, καθώς το Μάιο είδαν νέους δασμούς σε προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων ύψους από 10% έως 25%. Ενώ ο Τραμπ έχει απειλήσει με νέους δασμούς σε Κινεζικές εισαγωγές, που θα πλήξουν προϊόντα όπως τα παιχνίδια, τα έξυπνα τηλέφωνα, τα παπούτσια, αλλά και είδη διατροφής, όπως τα ψάρια.

Μετά από ένα και πλέον χρόνο εμπορικού πολέμου, ο Ντόναλντ Τραμπ αφήνει πλέον να εννοηθεί ότι μπορεί να προσπαθήσει να συμφωνήσει με το Πεκίνο, επειδή οι δασμοί στα Κινεζικά προϊόντα κάνουν κακό και στην εγχώρια επιχειρηματικότητα. Ειδικοί, όμως, εκτιμούν ότι δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει το αν οι επιχειρήσεις μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός της Κίνας ή αν απλά αλλάζουν δρομολόγια στα αγαθά πριν υποστούν μικρές τροποποιήσεις και αποσταλούν στις ΗΠΑ.

Τα τελωνεία στο Βιετνάμ ανακοίνωσαν ότι αρχίζουν τους ελέγχους στα προϊόντα που προέρχονται από την Κίνα και φέρουν παρανόμως την ετικέτα «Made in Vietnam», σύμφωνα με καταγγελίες που έχουν γίνει στο Reuters.

Παρά το γεγονός ότι κάποιες αμερικανικές επιχειρήσεις προσπαθούν να μεταφέρουν την παραγωγή τους εκτός Κίνας, η αλήθεια είναι ότι δεν είναι εύκολο να βρουν τις ίδιες συνθήκες σε άλλες χώρες, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν οι αρμόδιοι φορείς. Πάντως, η Ταϊβάν και η Νότια Κορέα φαίνεται να κυριαρχούν προς το παρόν στην υψηλή τεχνολογία, ενώ το Βιετνάμ και το Μπαγκλαντές συνεχίζουν να προσφέρουν ανταγωνιστικό περιβάλλον όσον αφορά στο εργατικό δυναμικό.

ΣΧΕΤΙΚΑ