Η «κωλοτούμπα» του Μπόρις Τζόνσον

AP Images

Χθες το απόγευμα, ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, στάθηκε μπροστά στη μαύρη πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ στο νούμερο 10, όπως τόσοι άλλοι προκάτοχοί του. Δεν έγινε πρωθυπουργός μετά από εκλογές, ωστόσο το ίδιο ισχύει για την Τερέζα Μέι και για πολλούς άλλους.

92.153 μέλη του Συντηρητικού Κόμματος – λιγότερο δηλαδή από το 2% του πληθυσμού της Βρετανίας – τον ψήφισαν για αρχηγό τους κάνοντας πραγματικότητα το όνειρο του Μπόρις Τζόνσον εδώ και δεκαετίες. Μπροστά, λοιπόν, στην επίσημη οικία του Βρετανού πρωθυπουργού, ο Μπόρις Τζόνσον έκανε χθες νωρίς το απόγευμα μία ομιλία αντιπροσωπευτική του χαρακτήρα του.

Δήλωσε αποφασισμένος να διαψεύσει «τους πεσιμιστές, τους αμφισβητίες και τους καταστροφολόγους» και υποσχέθηκε να βγάλει τη χώρα από την ΕΕ στις 31 Οκτωβρίου «χωρίς εάν, χωρίς αλλά». Το καλύτερο απ’ όλα όμως είναι ότι εξέφρασε – ως πρωθυπουργός πια – τη βεβαιότητά του ότι θα επιτευχθεί μια «νέα και καλύτερη» συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού.

Όσον αφορά στις λεπτομέρειες, τις οποίες επιμελώς αποφεύγει να θίξει, ο Τζόνσον μίλη για το «backstop» στα σύνορα με την Ιρλανδία ξεκαθαρίζοντας ότι δε θα το αποδεχθεί ως έσχατη λύση αποφυγής των σκληρών συνόρων, αλλά δήλωσε πεπεισμένος ότι δε θα υπάρξουν συνοριακοί έλεγχοι. Μίλησε για αξιοποίηση των ευκαιριών του Brexit και τόνισε ότι σε περίπτωση που τελικά δεν επιτευχθεί συμφωνία με την ΕΕ, η Μεγάλη Βρετανία θα μπορεί να βασιστεί και στα 39 δισεκατομμύρια λίρες του διαζυγίου με την ΕΕ που προφανώς δε θα καταβληθούν – παρά το γεγονός ότι πρόκειται για χρήματα που ουσιαστικά το Λονδίνο οφείλει στις Βρυξέλλες.

Ακόμα και κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο νέος Βρετανός πρωθυπουργός έχει εκφράσει πολλές φορές τη βεβαιότητα ότι οι Ευρωπαίοι θα ξαναμπούν στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τη Μεγάλη Βρετανία, παρά το γεγονός ότι όλοι οι θεσμικοί παράγοντες της Ευρώπης και τα 27 μέλη το έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά χαρακτηρίζοντας τη συμφωνία με την Τερέζα Μέι ως «take it or leave it».

Από σήμερα λοιπόν, ο Μπόρις θα πρέπει να κάνει κάποιες δύσκολες επιλογές. Και φυσικά οι υποσχέσεις που έδωσε για προσλήψεις, μειώσεις φορολογίας και πολλά άλλα δεν έχουν καμία σημασία. Ο Μπόρις Τζόνσον θα κριθεί από την ικανότητά του να ολοκληρώσει το Brexit στην ώρα του.

Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι δεν υπάρχει ούτε μία πιθανότητα στο εκατομμύριο να αρνηθούν οι Ευρωπαίοι το άνοιγμα νέων διαπραγματεύσεων. Οι 27 φυσικά τον έχουν διαψεύσει κατηγορηματικά. Πράγμα που σημαίνει ότι απομένει μόνο μία λύση: το «no deal Brexit».

Το ερώτημα, λοιπόν, είναι αν ο υπερ-λαϊκιστής Μπόρις Τζόνσον θα έχει το σθένος να βγάλει τη Μεγάλη Βρετανία από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία. Παρά τις ανακρίβειες που έχει πει – ακόμα και χθες ως πρωθυπουργός – ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι δεν είναι δυνατόν να είναι τόσο αφελής ώστε να πιστεύει ότι αυτό δε θα ήταν καταστροφικό για τη χώρα του.

Και κάπου εδώ θα πρέπει να ξεκινήσει η «κωλοτούμπα» του χαρισματικού κυρίου Τζόνσον. Ο νέος πρωθυπουργός θα αναγκαστεί να πάει στις Βρυξέλλες ή να ρισκάρει το να σύρει τη χώρα σε νέες εκλογές λίγες εβδομάδες πριν την έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και παρά το γεγονός ότι είναι λίγο δύσκολο να προβλέψει κανείς ακριβώς την επόμενη κίνησή του, η ρήξη με την Ευρώπη μοιάζει το πιο απίθανο σενάριο… και η «κωλοτούμπα» θα έρχεται όλο και πιο κοντά.

ΣΧΕΤΙΚΑ