Το κινεζικό μπαζούκα στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ

Φώτο: Shutterstock

Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα τις προηγούμενες ημέρες, παρά την κίνηση του Τραμπ να αναβάλει για το Δεκέμβριο κάποιους δασμούς που είχε εξαγγείλει για την 1ηΣεπτεμβρίου υπό την πίεση των τεχνολογικών εταιρειών που χάνουν πολλά κέρδη.

Η κλιμάκωση αυτή – ειδικά μετά την ανακοίνωση των δασμών και την υποτίμηση του γουάν από την Κίνα – ανατάραξε τις διεθνείς αγορές και απειλεί άμεσα την παγκόσμια οικονομία.

Το αύριο είναι ένα μεγάλο ερώτημα: Η Κίνα έχει ανακοινώσει ότι είναι έτοιμη να απαντήσει στις κινήσεις του Τραμπ, αν χρειαστεί. Και, σύμφωνα με ειδικούς, διαθέτει ένα μπαζούκα, που θα μπορούσε να προκαλέσει τεράστια ζημιά στην αμερικανική οικονομία: Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος πιστωτής των Ηνωμένων Πολιτειών.

Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει έναν απίστευτο πανικό στις αγορές ομολόγων αν ξαφνικά έριχνε στην αγορά κάποια από τα αμερικανικά ομόλογα που κατέχει, η αξία των οποίων αγγίζει το 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια. Πλημμυρίζοντας την αγορά με ομόλογα θα είχε ως αποτέλεσμα την κατάρρευση των τιμών τους, την εκτίναξη των αποδόσεων και, κατά συνέπεια, την εκτίναξη του κόστους δανεισμού των ΗΠΑ.

Βέβαια, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το Πεκίνο πολύ δύσκολα θα έκανε κάτι τέτοιο. Πρώτα απ’ όλα, μπορεί η κίνηση αυτή να μην έχει τελικά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεύτερον, μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Από την άλλη, το Πεκίνο θα μπορούσε να κάνει κάτι τέτοιο, αλλά μόνο αν επιθυμεί να καταστρέψει την αμερικανική οικονομία. Η κατάρρευση των ομολόγων και η εκτίναξη του κόστους δανεισμού θα είχε και άλλες σοβαρές συνέπειες για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Αυτό θα επηρέαζε κάθε πλευρά της αμερικανικής οικονομίας, θα αύξανε δραματικά τα εταιρικά και τα ιδιωτικά χρέη, ενώ σίγουρα θα επηρέαζε αρνητικά και το δολάριο.

Όμως, οι κίνδυνοι για την κινεζική οικονομία και, εν τέλει, την παγκόσμια οικονομία θα ήταν πολύ σημαντικοί σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν οι Κινέζοι χρησιμοποιήσουν τα αμερικανικά ομόλογα ως όπλο ρίχνοντας κάποια στην αγορά, αμέσως θα ανησυχούσαν οι επενδυτές παγκοσμίως για έναν πραγματικό πια «οικονομικό πόλεμο».

Επίσης, αν η Κίνα έριχνε ένα μέρος των αμερικανικών ομολόγων στην αγορά, τότε ουσιαστικά θα υποτιμούσε την αξία των υπολοίπων που θα παρέμεναν στην κατοχή της. Θα έβαζε επίσης εμπόδια στις προσπάθειες του Πεκίνου να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές.

Ωστόσο, η απειλή μπορεί να παραμείνει στο τραπέζι όσο κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος Πεκίνου – Ουάσιγκτον.

ΣΧΕΤΙΚΑ