Skip to main content

Οι πλουσιότεροι υποψήφιοι Πλανητάρχες

Οι πλουσιότεροι υποψήφιοι Πλανητάρχες
Φωτό: Shutterstock

Κατά την προεκλογική εκστρατεία, οι υποψήφιοι Πρόεδροι των Ηνωμένων Πολιτειών – και όχι μόνο – προσπαθούν να δείξουν ένα πρόσωπο προσιτό στο μέσο Αμερικανό πολίτη ώστε να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του και, φυσικά, την ψήφο του.

Όμως, το χτίσιμο μίας πολιτικής καριέρας στις ΗΠΑ είναι αρκετά ακριβή υπόθεση και όσοι το κάνουν έχουν συνήθως στη διάθεσή τους σημαντικούς πόρους, που ξεπερνούν κατά πολύ το μέσο εισόδημα. Μεταξύ αυτών, υπήρξαν κάποιοι υποψήφιοι Πρόεδροι – κάποιοι δεν εξελέγησαν ποτέ – οι οποίοι ήταν οι πλουσιότεροι απ’ όλους.

· Ο Ρος Περό – με περιουσία 3,5 δισ. δολαρίων.

Ο Ρος Περό κατάφερε το 1992 να γίνει ο δημοφιλέστερος υποψήφιος τρίτου κόμματος όταν κατέβηκε απέναντι στον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο. Μιλούσε ωμά και ήταν αρκετά συμπαθής. Ξαναπροσπάθησε το 1996, όμως έχασε από τον Μπιλ Κλίντον. Πέραν αυτών ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος που διεκδίκησε την Προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών, αυτοδημιούργητος, με περιουσία που το ’92 άγγιζε τα 3,5 δισ. δολάρια. Ήταν επίσης ένας από τους πρώτους Αμερικανούς που έγινε δισεκατομμυριούχος χάρη στην τεχνολογία. Το 1984 πούλησε την εταιρεία του, Electronic Data Systems, στην General Motors για 2,4 δισ. δολάρια και επένδυσε μία περιουσία σε ομόλογα. Σύμφωνα με το Forbes, όταν πέθανε, η περιουσία του άγγιζε τα 4,1 δισ. δολάρια.

·Ο Ντόναλντ Τραμπ – με περιουσία 3,5 δισ. δολαρίων

Σύμφωνα με το Bloomberg, η περιουσία του 45ου Προέδρου των ΗΠΑ ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. δολάρια, νούμερο που τον καθιστά τον πλουσιότερο υποψήφιο που κέρδισε Προεδρικές εκλογές στην ιστορία της χώρας. Η περιουσία του έχει αυξηθεί ελαφρώς από την προεκλογική εκστρατεία του 2016 όταν το Bloomberg την υπολόγιζε στα 2,9 δισ. δολάρια. Ο ίδιος ο Τραμπ συχνά ισχυρίζεται ότι είναι πλουσιότερος και ότι η περιουσία του αγγίζει τα 7 δισ. δολάρια, όμως δεν έχει καταφέρει να αποδείξει κάτι τέτοιο. Μεγάλο μέρος της περιουσίας του συνδέεται με τα ακίνητά του, όπως ουρανοξύστες στη Νέα Υόρκη, ριζόρτ για γκολφ στη Φλόριντα, την Ιρλανδία και τη Σκοτία και ξενοδοχεία σε ολόκληρο τον κόσμο.

·Τζορτζ Ουάσιγκτον – με περιουσία 525 εκατ. δολαρίων

Μέχρι το 2016 που εξελέγη ο Τραμπ, ο Τζορτζ Ουάσιγκτον ήταν ο πλουσιότερος Πρόεδρος που έχει περάσει από το Οβάλ Γραφείο, με περιουσία που άγγιζε τα 525 εκατ. δολάρια, με βάση την αξία που θα είχε σήμερα. Η περιουσία του σχετιζόταν με τις τεράστιες εκτάσεις που είχε στην κατοχή του στη Βιρτζίνια, ενώ είχε και 800 σκλάβους. Όταν έγινε Πρόεδρος, επιτρεπόταν η ψήφος μόνο στους λευκούς άντρες που ήταν και ιδιοκτήτες γης. Πράγμα που σημαίνει ότι οι πρώτοι πρόεδροι των ΗΠΑ ήταν πλούσιοι γαιοκτήμονες, με την περιουσία του 3ου Προέδρου, Τόμας Τζέφερσον, να ανέρχεται – με σημερινές αξίες – στα 236,8 εκατ. δολάρια.

·Στηβ Φορμπς – με περιουσία 439 εκατ. δολαρίων.

Ο μεγιστάνας – εκδότης, ιδρυτής του οικονομικού περιοδικού, Forbes, κατέβηκε για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 1996 και το 2000. Ωστόσο, και τις δύο φορές αποκλείστηκε στις προκριματικές εκλογές. Ο Φορμπς κληρονόμησε την αυτοκρατορία της οικογένειας στις εκδόσεις και τα ακίνητα, με αξία 439 εκατ. το 1996. Ξόδεψε 69 εκατ. δολάρια από την τσέπη για τις δύο αποτυχημένες προεκλογικές του εκστρατείες.

· Τζον Κέρι – με περιουσία 100 εκατ. δολαρίων

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους που έχουν κερδίσει το χρίσμα των Δημοκρατικών. Αυτό συνέβη το 2004 όταν στη συνέχεια έχασε από τον Τζορτζ Μπους το νεότερο, ο οποίος επίσης κατείχε σημαντική περιουσία από την οικογένειά του. Ο Κέρι έχει στην κατοχή του ακίνητα και ένα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, όμως σε ακόμα καλύτερη κατάσταση είναι η σύζυγός του, της οποία η περιουσία αγγίζει το 1 δισ. δολάρια. Πάντως, το ζευγάρι υπέγραψε προγαμιαίο συμφωνητικό πριν το γάμο τους το 1995, οπότε τα οικονομικά τους είναι χωριστά.

· Αλ Γκορ – 200 εκατ. δολάρια

Όταν ο Αλ Γκορ έχασε τις εκλογές από τον Μπους το 2000, η περιουσία του ήταν 1,7 εκατ. Όμως έκτοτε έχει εκτοξευτεί στα 200 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με το Bloomberg, χάρη σε επενδύσεις και την πώληση του τηλεοπτικού σταθμού, Current TV, που ίδρυσε ο ίδιος στο Al Jazeera, για 65 εκατ. δολάρια το 2013. Επίσης, προέρχεται από πλούσια οικογένεια.

· Νέλσον Ροκφέλερ – με περιουσία 1 δισ. δολαρίων

Ο Νέλσον Ροκφέλερ ήταν ο εγγονός ενός από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο: του μεγιστάνα του πετρελαίου, Τζον Ροκφέλερ. Όταν έγινε αντιπρόεδρος με τον Τζέραλντ Φορντ, η περιουσία που είχε κληρονομήσει άγγιζε τα 1,3 δις. δολάρια. Πριν γίνει αντιπρόεδρος έκανε τρεις αποτυχημένες προσπάθειες για την Προεδρία με τους Ρεπουμπλικανούς, το 196, το 1964 και το 1968.

· Θίοντορ Ρούσβελτ – με περιουσία 125 εκατ.

Ο 26ος Πρόεδρος των ΗΠΑ προερχόταν από πλούσια οικογένεια και κληρονόμησε τα χρήματά του όταν ήταν ακόμα νέος. Έχασε πολλά σε μία επιχειρηματική κίνηση, όμως γενικά βασίστηκε στην περιουσία του και τα κέρδη του από τη συγγραφή βιβλίων και τα δημόσια αξιώματα.

· Τζον Κένεντι – με περιουσία 1 δισ. δολαρίων

Ο Τζον Κένεντι γεννήθηκε σε πλούσια οικογένεια και παντρεύτηκε την επίσης πλούσια κληρονόμο, Ζακλίν Μπουβιέ το 1953. Ο πατέρας του, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Αμερική, στήριξε την καριέρα του. Όταν έγινε Πρόεδρος, έδινε την ετήσια αποζημίωσή του σε φιλανθρωπίες, ενώ αν δεν είχε δολοφονηθεί, θα είχε κληρονομήσει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η πιο καταστροφική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ
Η πιο καταστροφική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ
Είναι αρκετά δύσκολο να ξεχωρίσει κανείς μία συγκεκριμένη απόφαση του Αμερικανού Προέδρου με καταστροφικές συνέπειες για την εσωτερική, αλλά και τη διεθνή ασφάλεια.
Η πιο καταστροφική απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ
Τα παιχνίδια του Πεκίνου με το γουάν και η απάντηση στον Τραμπ
Τα παιχνίδια του Πεκίνου με το γουάν και η απάντηση στον Τραμπ
Κάτω από τα επτά δολάρια υποχώρησε σήμερα η ισοτιμία του γουάν, καθώς το Πεκίνο άφησε το νόμισμά του να υποτιμηθεί περαιτέρω στο πλαίσιο του εμπορικού πολέμου με τις ΗΠΑ που κλιμακώνεται διαρκώς.
Τα παιχνίδια του Πεκίνου με το γουάν και η απάντηση στον Τραμπ
Ο εμπορικός πόλεμος εξελίσσεται σε νομισματικό πόλεμο
Ο εμπορικός πόλεμος εξελίσσεται σε νομισματικό πόλεμο
Απρόβλεπτες συνέπειες για το μέλλον από την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ ότι η Κίνα «χειραγωγεί» το νόμισμά της. Πεκίνο και Ουάσιγκτον ετοιμάζονται να «σπάσουν» την παγκόσμια οικονομία.
Ο εμπορικός πόλεμος εξελίσσεται σε νομισματικό πόλεμο
Με ύφεση απειλούνται πέντε υπερδυνάμεις
Με ύφεση απειλούνται πέντε υπερδυνάμεις
Με ύφεση απειλούνται πέντε από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που δίνονται και δε φαίνεται αυτή τη στιγμή καθόλου δύσκολο να λάβουν το τελειωτικό χτύπημα που θα τις ρίξει σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.
Με ύφεση απειλούνται πέντε υπερδυνάμεις
Το κινεζικό μπαζούκα στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
Το κινεζικό μπαζούκα στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
Ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας έχει κλιμακωθεί επικίνδυνα τις προηγούμενες ημέρες, παρά την κίνηση του Τραμπ να αναβάλει για το Δεκέμβριο κάποιους δασμούς που είχε εξαγγείλει για την 1ηΣεπτεμβρίου υπό την πίεση των τεχνολογικών εταιρειών.
Το κινεζικό μπαζούκα στον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ
Τι απειλεί τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη
Τι απειλεί τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη
Στο χείλος μιας οικονομικής ύφεσης με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία, οδηγούνται τρεις από τις τέσσερις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη.
Τι απειλεί τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη