Ανακάλυψη του ΜΙΤ για φθηνή αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ

NEWSROOM
Ανακάλυψη του ΜΙΤ για φθηνή αποθήκευση ενέργειας από ΑΠΕ
Φώτο: Shutterstock

Σε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την επιτυχία στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, προχώρησαν οι μηχανικοί του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Με το μεγαλύτερο «αγκάθι» για την μεγαλύτερη ανάπτυξη των ΑΠΕ να είναι η αποθήκευση της ενέργειας, οι μηχανικοί του ΜΙΤ υποστηρίζουν πως ανακάλυψαν μια νέα μέθοδο που θα λύσει το πρόβλημα.

Σύμφωνα με τους μηχανικούς του ΜΙΤ, το νέο σύστημα που αποκαλείται «ήλιος σε κουτί», ρίχνει στο ήμισυ το κόστος και θα αποτελεί πολύ πιο φθηνή λύση από τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια και τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, που έχουν προταθεί ως βιώσιμη λύση αλλά έχουν σημαντικό κόστος για την αποθήκευση ενέργειας.

Το νέο σύστημα έχει αρχικά σχεδιαστεί για την ηλεκτροδότηση μιας πόλης 100.000 κατοίκων ανά πάσα στιγμή, ανεξαρτήτως αν υπάρχει ηλιοφάνεια ή φυσάει ο άνεμος. Όπως αναφέρουν οι μηχανικοί το νέο σύστημα περιλαμβάνει αρχικά τη μετατροπή της ηλεκτρικής ενέργειας από τις ΑΠΕ σε θερμότητα και στη συνέχεια τη μετατροπή της θερμότητας σε ηλεκτρική ενέργεια και τη διοχέτευσή της εκ νέου στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Το νέο σύστημα βασίζεται σε ειδικές δεξαμενές διαμέτρου 10 μέτρων κατασκευασμένες από γραφίτη που περιέχουν πυρίτιο. Η ηλεκτρική ενέργεια μετατρέπεται σε θερμότητα και αποθηκεύεται με τη μορφή λιωμένου πυριτίου (σε θερμοκρασίες μεταξύ 1.926 και των 2.370 βαθμών Κελσίου) που ακτινοβολεί. Στη συνέχεια, όταν υπάρχει ζήτηση η ακτινοβολία που παράγεται από το λιωμένο πυρίτιο μετατρέπεται, μέσω ειδικών φωτοβολταϊκών πάνελ, σε ηλεκτρική ενέργεια η οποία διοχετεύεται στο ηλεκτρικό σύστημα.

Η δεξαμενή προβλέπεται πως θα είναι τόσο καλά μονωμένη που αν και περιέχει λιωμένο πυρίτιο σε θερμοκρασία άνω των 2.000 βαθμών Κελσίου, εξωτερικά θα έχει τη θερμοκρασία δωματίου, προσθέτει ο καθηγητής του ΜΙΤ. Η ερευνητική ομάδα έχει ήδη κατασκευάσει μια δεξαμενή σε μικρογραφία και έχει αποδείξει ότι μπορεί να τη μονώσει και ότι το λιωμένο πυρίτιο δεν διαβρώνει τη δεξαμενή από γραφίτη.

Ο αναπληρωτής καθηγητής Μηχανολογίας του ΜΙΤ, Αζεγκάν Χέρνι, με ανακοίνωση Τύπου δήλωσε ότι «Ακόμη και αν θέλαμε σήμερα να λειτουργήσει το ηλεκτρικό δίκτυο με ενέργεια από ΑΠΕ, δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Δεν μπορούμε να προμηθεύσουμε (το ηλεκτρικό σύστημα με) ενέργεια από ΑΠΕ όταν υπάρχει αίτημα και θα έπρεπε να χρησιμοποιήσουμε τουρμπίνες που λειτουργούν με ορυκτά καύσιμα», και συμπλήρωσε πώς «Αναπτύσσουμε μια νέα τεχνολογία που αν αποδειχθεί επιτυχημένη θα λύσει το πιο σημαντικό και κρίσιμο πρόβλημα στην ενέργεια και στην κλιματική αλλαγή, δηλαδή το πρόβλημα της αποθήκευσης».

Ένα επιπλέον μοναδικό χαρακτηριστικό του νέου συστήματος, είναι πως μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιοδήποτε σημείο της Γης. Το «ήλιος σε κουτί», όπως το χαρακτηρίζει ο κ. Χένρι είναι ουσιαστικά μια εξαιρετικά έντονη πηγή φωτός που περιέχεται σε ένα κουτί που παγιδεύει την θερμότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ