Αυξάνονται οι φόβοι χρεοκοπίας της Evergrande

NEWSROOM
Evergrande/ Φωτογραφία AP Vincent Yu
Evergrande/ Φωτογραφία AP Vincent Yu

Οι επενδυτές περιμένουν να μάθουν νεότερα σχετικά με τις καθυστερημένες πληρωμές τόκων δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που οφείλει η Evergrande. Σύμφωνα με το BBC η εταιρεία δεν έχει πραγματοποιήσει τις πληρωμές στους κατόχους ομολόγων. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η εταιρεία ακινήτων δεν απάντησε στο αίτημα του BBC για σχολιασμό.

Οι μετοχές της εταιρείας έκλεισαν σε νέο χαμηλό ρεκόρ την Τετάρτη καθώς υποχώρησαν κατά 5,5% στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Η Evergrande έπρεπε να πληρώσει τόκους ύψους 82,5 εκατομμυρίων δολαρίων τη Δευτέρα, αφού έληξε και η περίοδος χάριτος 30 ημερών. Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν η εταιρεία έχει πληρώσει μέσα στο διάστημα των 30 ημερών μετά την καταλυτική ημερομηνία.

Σύμφωνα με το BBC σε περίπτωση που τελικά η Evergrande δεν μπορέσει να προχωρήσει στις παραπάνω πληρωμές, θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα σκηνικό μαζικής χρεοκοπίας στον κλάδο των ακινήτων σε όλο τον κόσμο.

Αυτό θα έφερνε τη λεγόμενη «διασταυρούμενη χρεοκοπία» στα διεθνή ομόλογα της Evergrande ύψους περίπου 19 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να γίνει ο μεγαλύτερος κακοπληρωτής της Κίνας.

Πως ξεκίνησαν τα προβλήματα της Evergrande

Η Evergrande επεκτάθηκε επιθετικά για να γίνει μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Κίνας, δανειζόμενη περισσότερα από 300 δισεκατομμύρια δολάρια. Πέρυσι, το Πεκίνο έθεσε νέους κανόνες για τον έλεγχο του ποσού που οφείλουν οι μεγάλοι κατασκευαστές ακινήτων.

Τα νέα μέτρα οδήγησαν την Evergrande προσφέρει τα ακίνητά της με μεγάλες εκπτώσεις για να εξασφαλίσει τα απαιτούμενα χρήματα για να κρατηθεί η επιχείρηση όρθια. Πλέον αγωνίζεται να ανταποκριθεί στις πληρωμές τόκων για τα χρέη της.

Η αβεβαιότητα για την αποπληρωμή των χρεών είχε ως αποτέλεσμα την πτώση της τιμής μετοχής της Evergrande κατά 90% τον τελευταίο κόσμο. Στο παρελθόν η Evergande ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής στην Κίνα με περισσότερα από 1.300 έργα ακινήτων.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τα προβλήματα της Evergrande μπορούν να περιοριστούν. Το Πεκίνο έχει λάβει μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στον τραπεζικό κλάδο, ενώ η εταιρεία φέρεται να προχωρά με τα σχέδια αναδιάρθρωσης του χρέους της στο εξωτερικό.

Την περασμένη εβδομάδα η επαρχιακή κυβέρνηση της Guandong όπου έδρευε η Evergrande, παρενέβη για να βοηθήσει στη διαχείριση των συνεπειών, ενισχύοντας περαιτέρω την άποψη ορισμένων επενδυτών ότι η αποτυχία της μπορεί να αντιμετωπιστεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ