Οι μετοχές της Evergrande βρίσκονται σε πτώση -Δεν πείθει τους πιστωτές ο οδικός χάρτης αναδιάρθρωσης

NEWSROOM
Evergrande/ Φωτογραφία AP Vincent Yu
Evergrande/ Φωτογραφία AP Vincent Yu

Οι μετοχές της China Evergrande Group υποχώρησαν την Πέμπτη, αφού ο ελάχιστα λεπτομερής οδικός χάρτης αναδιάρθρωσης της κατασκευάστριας εταιρείας άφησε δυσαρεστημένους τους επενδυτές, ενώ οι χρεωμένοι ομολόγοι της υποχώρησαν επίσης λόγων των ανησυχιών ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης.

Οι ρυθμιστικοί περιορισμοί στον δανεισμό έχουν οδηγήσει τον τομέα ακινήτων της Κίνας σε κρίση, με προεξάρχουσα την Evergrande που αυτή τη στιγμή είναι η πιο υπερχρεωμένη εταιρεία του χώρου. Οι εξελίξεις έχουν επηρεάσει και άλλους Κινέζους εργολάβους, ταρακούνησαν τις παγκόσμιες αγορές το περασμένο έτος και συνέβαλαν στην ύφεση της αγοράς ακινήτων της Κίνας, η οποία αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο της οικονομίας της.

Η Evergrande υποχώρησε έως και 9,6% και σημείωσε πτώση 4% λόγω του σκεπτικισμού των επενδυτών στο σχέδιο της κατασκευάστριας εταιρείας να έχει έτοιμη μια προκαταρκτική πρόταση αναδιάρθρωσης σε έξι μήνες.

Ο δείκτης Hang Seng Mainland Properties Index έχασε 3,2% μέχρι το μεσημέρι, έναντι πτώσης 2,6% του δείκτη αναφοράς Hang Seng Index.

Η Fed δήλωσε την Τετάρτη ότι είναι πιθανό να αυξήσει τα επιτόκια τον Μάρτιο και επιβεβαίωσε τα σχέδια της να τερματίσει τις αγορές ομολόγων.

«Οι κινεζικές εταιρείες ακινήτων είναι ιδιαίτερα μοχλευμένες, με πολλά χρέη στο εξωτερικό, οπότε η αμερικανική Fed που σηματοδοτεί μεγάλο περιθώριο για αυξήσεις επιτοκίων θα ασκήσει ακόμη μεγαλύτερη πίεση στη χρηματοδότησή τους», δήλωσε ο Alvin Cheung, αναπληρωτής διευθυντής της Prudential Brokerage.

Τα ζητήματα της Evergrande προέρχονται από μια κλήση αργά την Τετάρτη, όπου τα στελέχη της δήλωσαν στους πιστωτές ότι ελπίζουν να συνεργαστούν μαζί τους για να βρεθεί μια λύση διαχείρισης κινδύνου και ότι θα αντιμετωπίσουν όλες τις κατηγορίες των πιστωτών «δίκαια και ακολουθώντας τη διεθνή πρακτική». Η εταιρεία προέτρεψε επίσης τους πιστωτές να μην προβούν σε «επιθετικές νομικές ενέργειες»,

Ωστόσο ορισμένοι ομολογιούχοι απογοητεύτηκαν από την 25λεπτη κλήση, η οποία περιελάμβανε προετοιμασμένες απαντήσεις σε ερωτήσεις, λέγοντας ότι δεν έδωσε καμία εικόνα για τα σχέδια της Evergrande.

H Evergrande έχει υποχρεώσεις ύψους 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων και σχεδόν 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων διεθνών ομολόγων τα οποία θεωρούνται όλα σε αθέτηση πληρωμών μετά από μια σειρά από μη πληρωμές στα τέλη του περασμένου έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ