Συνεχίζεται η κόντρα Λευκού Οίκου -Μπέζος -«Μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί δεν θέλει να αυξηθεί η φορολογία των πλουσίων»

NEWSROOM
Ο Τζο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν/ Φωτογραφία AP

Ο Λευκός Οίκος απάντησε τη Δευτέρα στον Τζεφ Μπέζος μετά τα tweets του δεύτερου που σχολίαζε τις προσπάθειες της κυβέρνησης Μπάιντεν για να ρίξει τον πληθωρισμό.

Αυτή η ανταλλαγή απόψεων ξεκίνησε την Παρασκευή όταν ο Μπάιντεν έγραψε στο Twitter, χωρίς να κατονομάσει την Amazon, ότι «θέλετε να μειώσουμε τον πληθωρισμό; Ας βεβαιωθούμε ότι οι πλουσιότερες εταιρείες πληρώνουν το μερίδιό τους».

Ο Μπέζος απάντησε στο tweet του προέδρου κατηγορώντας τον για «παραπλάνηση», υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει άμεση σχέση μεταξύ πληθωρισμού και εταιρικών φόρων. Ο Μπέζος έγραψε: «Η αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων είναι καλό να συζητείται. Η μείωση του πληθωρισμού είναι κρίσιμο να συζητηθεί. Το να τα συνδυάζουμε μαζί είναι απλώς παραπλάνηση».

Ο πληθωρισμός των καταναλωτών αυξήθηκε στο 8,3% τον Απρίλιο, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις που μιλούσαν για 8,1%. Με αυτά τα νούμερα παραμένει κοντά στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 40 και πλέον ετών.

Ο Μπέζος επέκρινε περαιτέρω την προσέγγιση της κυβέρνησης Μπάιντεν για τον πληθωρισμό σε ένα νέο tweet του την Κυριακή. Είπε ότι το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης ύψους 1,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο ο Μπάιντεν υπέγραψε ως νόμο τον περασμένο Μάρτιο, συνέβαλε στην αύξηση του πληθωρισμού. Ο Μπέζος υποστήριξε επίσης ότι ο πληθωρισμός είναι πιο επιβλαβής για τους φτωχούς.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς απάντησε στους ισχυρισμούς του Μπέζος λέγοντας ότι «δεν χρειάζεται αρκετή σκέψη για να καταλάβει κανεί γιατί» ο δεύτερος πιο πλούσιος άνθρωπος στον κόσμο θα αντιταχθεί στην πρόταση για αύξηση των φόρων στους υπερπλούσιους και τις εταιρείες.

«Δεν αποτελεί επίσης έκπληξη το γεγονός ότι αυτό το Tweet έρχεται μετά τη συνάντηση του Προέδρου με οργανωτές εργατικών οργανώσεων συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων της Amazon», ανέφερε ο Μπέιτς στην ανακοίνωση του.

Επανήλθε με νέα επίθεση ο Μπέζος

Ο Μπέζος απάντησε στη δήλωση του Λευκού Οίκου με ένα tweet κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να «θολώσει το θέμα». «Ξέρουν ότι ο πληθωρισμός πλήττει περισσότερο τους πιο άπορους», έγραψε. «Αλλά τα συνδικάτα δεν προκαλούν τον πληθωρισμό και ούτε οι πλούσιοι άνθρωποι».

Η διαμάχη τους στο Twitter αποτελεί την πρώτη δημόσια σύγκρουση του Μπέζος με τον Μπάιντεν. Ο Μπέζος ήταν συχνός στόχος του Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της θητείας του. Ο Τραμπ επέκρινε την Amazon για τη χρήση της ταχυδρομικής υπηρεσίας των ΗΠΑ.

Ο Μπάιντεν δεν αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην Amazon, αλλά έχει επικρίνει επανειλημμένα το φορολογικό ιστορικό της εταιρείας. Η Amazon έχει επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από φορολογικές πιστώσεις και εκπτώσεις και η εταιρεία δεν πλήρωσε κανέναν Ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος το 2017 και 2018. Ο Μπέζος, ο οποίος παραιτήθηκε από τη θέση του CEO της Amazon Πέρυσι, έχει επίσης γίνει επαναλαμβανόμενος στόχος στις συζητήσεις των Δημοκρατικών για την ανισότητα του πλούτου στις ΗΠΑ, δεδομένης της τεράστιας περιουσίας του.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε επίσης την υποστήριξή του στις προσπάθειες συνδικαλισμού στην Amazon. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε εθνικό συνέδριο συνδικαλιστών, φάνηκε να ενισχύει τις προσπάθειες οργάνωσης των αποθηκών της Amazon, σημειώνοντας: «Η επιλογή να ενταχθούν σε συνδικάτο ανήκει αποκλειστικά στους εργαζόμενους. Με την ευκαιρία, Amazon, ερχόμαστε».

ΣΧΕΤΙΚΑ