Η Βρετανική κυβέρνηση προγραμματίζει τη μερική διατήρηση της λειτουργίας των μονάδων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα

NEWSROOM
Μεγάλη Βρετανία
Μεγάλη Βρετανία/ Φωτογραφία AP

Μερικά από τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από καύση άνθρακα στη Βρετανία, που θα διέκοπταν τη λειτουργία τους αυτή τη χρονιά, ενδέχεται να χρειαστεί να παραμείνουν ανοιχτά, ώστε να διασφαλιστεί η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αυτό τον χειμώνα, όπως ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα, η κυβέρνηση.

Χώρες σε ολόκληρη την Ευρώπη καταστρώνουν σχέδια έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων προβλημάτων στη ροή του φυσικού αερίου εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η Ρωσία τυπικά παρέχει ποσοστό περίπου 40% του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου.

“Υπό το φως της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι σωστό να διερευνούμε μία ευρεία σειρά επιλογών, ώστε να ενισχύσουμε περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια και τις εσωτερικές προμήθειές μας”, δήλωσε χθες, Δευτέρα, ένας εκπρόσωπος της κυβέρνησης μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος.

Η Βρετανία μπορεί να παράγει ποσοστό 50% της ηλεκτρικής ενέργειάς της από το φυσικό αέριο. Παρά το γεγονός ότι η Ρωσία καλύπτει μόλις το 4% των βρετανικών αναγκών σε φυσικό αέριο, μία διατάραξη του ενεργειακού εφοδιασμού θα επηρεάσει τις τιμές στην Ευρώπη και θα καταστήσει δυσκολότερη για τη Βρετανία την προμήθεια αερίου από άλλους.

“Δεν υπάρχει έλλειψη στον ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά είναι ενδεχόμενο να χρειαστεί να διατηρήσουμε ενεργές τις μονάδες παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, προκειμένου να υπάρχουν επιπρόσθετες εναλλακτικές λύσεις για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος για τον χειμώνα, αν αυτό καταστεί αναγκαίο,” ανέφερε ο εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση προγραμματίζει μία σειρά από σενάρια, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον, εκδηλώνοντας την πεποίθηση ότι η Βρετανία θα έχει επαρκή ενεργειακό εφοδιασμό.

“Δεν αναμένουμε διακοπές ρεύματος αυτό τον χειμώνα και δεν αναμένουμε περιορισμένη διαθεσιμότητα ενέργειας, με δεδομένο ότι έχουμε τη δική μας πρόσβαση στα αποθέματα φυσικού αερίου της Βόρειας Θάλασσας, αλλά και άλλους αξιόπιστους συνεργάτες για την εισαγωγή ενέργειας,” τόνισε ο ίδιος εκπρόσωπος.

Η κυβέρνηση ζήτησε από τον αρμόδιο φορέα ενεργειακής διαχείρισης (ESO) να καταρτίσει ένα πλαίσιο ενθαρρύνοντας τους διαχειριστές των ενεργειακών μονάδων άνθρακα για να διατηρήσουν σε λειτουργία τις μονάδες αυτές, σύμφωνα με μία επιστολή που διάβασε το Reuters και απέστειλε ο υπουργός Ενέργειας Κουάζι Κβάρτενγκ προς την ESO.

Οι διαχειριστές των μονάδων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα, όπως η Drax και η EDF, μειώνουν τα αποθέματα τους σε άνθρακα, καθώς προετοιμάζονται για το κλείσιμο των μονάδων.

“Προκειμένου να είμαστε σε μία θέση να ανταποκριθούμε σε αυτό το αίτημα της κυβέρνησης, θα πρέπει να έρθουμε σε συμφωνία με την ESO, η οποία θα επιτρέψει την απαραίτητη συντήρηση των μονάδων, αλλά και την αγορά νέων ποσοτήτων άνθρακα,” ανέφερε μέσω ενός ηλεκτρονικού μηνύματος, ένα εκπρόσωπος της EDF.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι παραμένει δεσμευμένη σε ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο για τη διακοπή της λειτουργίας όλων των ενεργειακών μονάδων άνθρακα στη χώρα από τον Οκτώβριο του 2024, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για το κλίμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ