Κίνα: Το Πεκίνο ζητεί διάλογο και όχι επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου

NEWSROOM
Βενεζουέλα
Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

Η Κίνα εξέφρασε σήμερα την αντίθεσή της στην επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου, αφού οι υπουργοί Οικονομικών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών κρατών συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να επιβάλουν το όριο αυτό για να μειώσουν τα έσοδα της Μόσχας που χρησιμοποιεί για τον πόλεμο που διεξάγει στην Ουκρανία.

Η Κίνα έχει αρνηθεί να καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και δεν αναμενόταν να υποστηρίξει την κίνηση της G7, με δεδομένη την ανησυχία της για την ενεργειακή ασφάλειά της, για την οποία βασίζεται όλο και περισσότερο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

«Το πετρέλαιο είναι ένα από τα παγκόσμια εμπορεύματα και έχει κρίσιμη σημασία να διασφαλισθεί η ασφάλεια της παγκόσμιας ενεργειακής προσφοράς», δήλωσε σε τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ.

«Ελπίζουμε ότι οι ενδιαφερόμενες χώρες θα κάνουν εποικοδομητικές προσπάθειες για να αμβλύνουν την κατάσταση μέσω του διαλόγου και της διαβούλευσης και όχι το αντίθετο», πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

Η Κίνα έχει γίνει ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές του ρωσικού πετρελαίου, που διατίθεται με μεγάλη έκπτωση καθώς η Ευρώπη μειώνει τις εισαγωγές.

Η Ρωσία ήταν τους τρεις μήνες μέχρι τον Ιούλιο ο κορυφαίος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας, καθώς τα ανεξάρτητα κινεζικά διυλιστήρια αύξησαν τις αγορές προμηθειών με έκπτωση, ενώ μείωσαν τις αποστολές από ανταγωνιστικούς προμηθευτές όπως η Ανγκόλα και η Βραζιλία.

Οι εισαγωγές από τη Ρωσία κατά τους πρώτους επτά μήνες της φετινής χρονιάς έφθασαν τα 48,45 εκατομμύρια τόνους, καταγράφοντας αύξηση κατά 4,4% σε διάστημα ενός έτους.

ΣΧΕΤΙΚΑ