ΗΠΑ: Προσθέτει 37 επιπλέον οργανισμούς και εταιρείες στη «μαύρη λίστα» εξαγωγών

NEWSROOM
Αμερικανική Οικονομία/ Φωτογραφία shutterstock
Αμερικανική Οικονομία/ Φωτογραφία shutterstock

Οι ΗΠΑ προσθέτουν 37 οργανισμούς και εταιρίες στη μαύρη λίστα εξαγωγικού εμπορίου για δραστηριότητες που σχετίζονται με την ενίσχυση των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, υποστήριξης των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων, αλλά και εξυπηρέτησης της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Μιανμάρ και στην Κίνα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.

“Όταν εντοπίζουμε οργανισμούς και εταιρίες που προκαλούν ανησυχία για την εθνική ασφάλεια ή για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ, τους εντάσσουμε στη μαύρη λίστα (Entity List) ώστε να διασφαλιστεί ότι μπορούμε να διεξάγουμε έρευνα για τις δοσοληψίες τους”, δήλωσε η Θία Κέντλερ βοηθός υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόσθεσε την Πέμπτη δύο μονάδες της προβεβλημένης κινεζικής εταιρίας γενετικής BGI, αλλά και την κινεζική εταιρία τεχνολογίας cloud, Inspur στην μαύρη λίστα εξαγωγικού εμπορίου που έχει καταρτίσει η Ουάσινγκτον. Η κίνηση αυτή, προμηνύει περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης στις σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου το οποίο εποπτεύει τους ελέγχους που διεξάγονται στις εξαγωγές των ΗΠΑ πρόσθεσε την BGI Research και την BGI Tech Solutions (Hongkong) στη μαύρη λίστα, μετά από υποψίες ότι οι εταιρίες αποτελούν “έναν σημαντικό κίνδυνο” για τη συνεισφορά τους στην παρακολούθηση που χρησιμοποιείται από την κινεζική κυβέρνηση για την καταπίεση εθνικών μειονοτήτων.

Παράλληλα, κατηγόρησε την Inspur για την απόκτηση ή για την προσπάθεια απόκτησης αμερικανικών αγαθών, ώστε να υποστηριχθούν οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι εταιρίες, αλλά και η πρεσβεία της Κίνας στην Ουάσινγκτον δεν ανταποκρίθηκαν άμεσα σε αιτήματα σχολιασμού.

Είκοσι έξι άλλες κινεζικές εταιρίες και φορείς έχουν συμπεριληφθεί στη λίστα, η οποία καθιστά δύσκολη την παραλαβή αμερικανικών εξαγωγικών φορτίων από προμηθευτές στις ΗΠΑ.

Η κίνηση διαφαίνεται ότι θα ενισχύσει το κλίμα καχυποψίας μεταξύ της Ουάσινγκτον και του Πεκίνου, καθώς οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εμπλακεί εδώ και χρόνια, σε έναν τεχνολογικό πόλεμο.

Η ένταση στις διμερείς σχέσεις έχει σημαντικά κλιμακωθεί από τον προηγούμενο μήνα, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν κατέρριψε ένα κινεζικό μπαλόνι που θεωρήθηκε ύποπτο για την άσκηση κατασκοπίας, ενώ είχε εισέλθει στον εναέριο χώρο των ΗΠΑ.

Το 2020, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου είχε προσθέσει δύο μονάδες της BGI Group, που είναι η μεγαλύτερη εταιρία γονιδιωματικής έρευνας στον κόσμο, στη μαύρη λίστα σχετικά με υποψίες για την πραγματοποίηση γενετικών αναλύσεων που χρησιμοποιούνται για την ενίσχυση της καταπίεσης των Ουιγούρων στην Κίνα.

Το Πεκίνο αρνείται ότι έχει διαπράξει οποιαδήποτε παράνομη ενέργεια, ενώ η BGI αρνήθηκε τους αμερικανικούς ισχυρισμούς κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.

ΣΧΕΤΙΚΑ