«Σπάει» σε έξι κομμάτια η Αlibaba- Άνοδο 7% σημειώνει η μετοχή του κινεζικού κολοσσού

NEWSROOM
Alibaba
Φωτό: Shutterstock

Η Alibaba δήλωσε σήμερα Τρίτη ότι θα διασπάσει την εταιρεία της σε έξι επιχειρηματικές οντότητες, η καθεμία με τη δυνατότητα να αντλήσει εξωτερική χρηματοδότηση και να εισέλθει στο χρηματιστήριο, στην πιο σημαντική αναδιοργάνωση στην Ιστορία του κινεζικού γίγαντα του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Πιο συγκεκριμένα οι μονάδες στις οποίες θα χωρίζεται ο κολοσσός του εμπορίου αξίας 220 δισ. δολαρίων, θα είναι οι Cloud Intelligence Group, Taobao Tmall Commerce Group, Local Services Group, Cainiao Smart Logistics Group, Global Digital Commerce Group και Digital Media and Entertainment Group.

Οπως μεταδίδει το CNBC, κάθε μια απο τις επιχειρήσεις που θα προκύψουν απο την διάσπαση θα διοικείται από τον δικό της Διευθύνοντα Σύμβουλο και το δικό της διοικητικό συμβούλιο.

Ο Daniel Zhang θα συνεχίσει να είναι πρόεδρος και CEO του Alibaba Group, ο οποίος θα ακολουθεί ένα μοντέλο διαχείρισης εταιρείας χαρτοφυλακίου. Ο Zhang θα διατελέσει επίσης Διευθύνων Σύμβουλος του Cloud Intelligence Group.

Η Alibaba ανέφερε σε μια δήλωση ότι η κίνηση έχει «σχεδιαστεί για να ξεκλειδώσει την αξία των μετόχων και να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα της αγοράς».

Οι μετοχές της Alibaba κάνουν άλμα πάνω από 7% στις προσυνεδριακές συναλλαγές της Wall Street.

Η κίνηση έρχεται μετά από δύο δύσκολα χρόνια για την Alibaba, η οποία αντιμετώπισε επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στην Κίνα και αυστηρότερους κανονισμούς από το Πεκίνο, με αποτέλεσμα να εξαφανιστούν δισεκατομμύρια από την κεφαλαιοποίησή της. Η Alibaba έχει δυσκολευτεί με την ανάπτυξη τα τελευταία τρίμηνα.

Πλέον προσπαθεί τώρα να τονώσει την ανάπτυξη με την αναδιοργάνωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ