Άλμα έως 8% στις τιμές του πετρελαίου μετά τις κινήσεις του OPEC+

NEWSROOM
Βενεζουέλα
Φωτογραφία αρχείου: Shutterstock

Οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο έως και 8% στην έναρξη των συναλλαγών στην Ασία, μετά την ανακοίνωση του OPEC+ πως θα μειώσει την παραγωγή κατά 1,16 εκατ. βαρέλια ημερησίως, όπως μεταδίδει το CNBC.

Συγκεκριμένα τα futures του Brent καταγράφουν άνοδο 5,32%, στα 84,14 δολάρια το βαρέλι και του αμερικανικού αργού 5,46%, στα 79,8 δολάρια το βαρέλι.

Οι περικοπές αυτές θα ξεκινήσουν από τον Μάιο και θα διαρκέσουν έως το τέλος του 2023, όπως ανακοίνωσε η Σαουδική Αραβία, λέγοντας πως πρόκειται για «προληπτικό μέτρο», με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς πετρελαίου.

Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την απόφαση της Ρωσίας να περιορίσει την παραγωγή πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του 2023, όπως γνωστοποίησε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της χώρας Αλεξάντερ Νόβακ.

Παρόμοια απόφαση για την μείωση της παραγωγής πετρελαίου, έχουν πάρει εκτός απο τις δύο παραπάνω χώρες και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που θα μειώσουν την παραγωγή κατά 144.000 βαρέλια την ημέρα, καθώς και το Κουβέιτ, το Ομάν, το Ιράκ, η Αλγερία και το Καζακστάν

Η αναλύτρια της CMC Markets, Tina Teng, προειδοποίησε πως «το σχέδιο του OPEC+ για περαιτέρω περικοπή της παραγωγής μπορεί να ωθήσει τις τιμές του πετρελαίου και πάλι προς τα 100 δολάρια, συνυπολογίζοντας το άνοιγμα της Κίνας και τις μειώσεις παραγωγής της Ρωσίας ως αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις».

Παράλληλα η Τeng, τόνισε ότι η απόφαση αυτή ίσως επηρεάσει και την προσπάθεια που γίνεται από τις κεντρικές τράπεζες για τον έλεγχο του πληθωρισμού με την αύξηση των επιτοκίων.

Από την πλευρά του ο Bob McNally, πρόεδρος της Rapidan Energy Group, είπε πως αν και δεν είναι το βασικό σενάριο, ωστόσο οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να κάνουν ράλι στα 100 δολάρια, εάν η κινεζική ζήτηση επιστρέψει στα 16 εκατ. βαρέλια ημερησίως το β' εξάμηνο του έτους και αν αρχίσει να βγαίνει εκτός η ρωσική παραγωγή λόγω των κυρώσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ