Βρετανία: Ο πλούτος του Ρίσι Σούνακ μειώθηκε αλλά παραμένει στη λίστα των πιο πλούσιων της χώρας του

NEWSROOM
Ρίσι Σούνακ
Ρίσι Σούνακ

Ο πλούτος του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ και της συζύγου του Ακσάτα Μέρτι μειώθηκε κατά τους τελευταίους 12 μήνες αλλά με 529 εκατ. λίρες ο ίδιος συνεχίζει να μένει ανεπηρέαστος από την κρίση του κόστους διαβίωσης που κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το ζεύγος βρίσκεται τώρα στην 275η θέση, σύμφωνα με την κατάταξη Sunday Times Rich List, από την 222η θέση πέρυσι καθώς μειώθηκε η αξία της συμμετοχής τους στην Infosys, τον ινδικό κολοσσό της τεχνολογίας της πληροφορίας που ίδρυσε ο πατέρας της Μέρτι.

Ως πρωθυπουργός, ο Σούνακ δικαιούται ετήσιο μισθό περίπου 165.000 λιρών. Όταν έγινε πέρυσι πρωθυπουργός, το εισόδημά του αυξήθηκε από το επίπεδο του βουλευτή αλλά προφανώς όχι τόσο ώστε να ανακόψει τη μείωση του πλούτου του από τις 730 εκατ. λίρες, σύμφωνα με εκτιμήσεις, πέρυσι στις 529 εκατ. λίρες το 2023.

Η περιουσία του τον έχει καταστήσει στόχο τακτικών επιθέσεων από πολιτικούς της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν ότι δεν έχει επαφή με τους απλούς ανθρώπους σε μια περίοδο κατά την οποία πολλοί Βρετανοί γίνονται φτωχότεροι.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται πάνω από το 10% και οι μισθοί δεν αυξάνονται με τον ίδιο ρυθμό, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται το εισόδημα των νοικοκυριών και να προκαλείται «κρίση του κόστους διαβίωσης», κάτι που κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Ο Σούνακ έχει δεσμευθεί να μειώσει στο ήμισυ τον πληθωρισμό και να οδηγήσει την οικονομία σε ανάπτυξη για να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό.

Ο Σούνακ είναι ο πλουσιότερος ένοικος που είχε ποτέ το Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ αλλά έχει δηλώσει ότι ο πλούτος του δεν είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει να τον κατηγορεί ο κόσμος.

«Νομίζω ότι στη χώρα μας κρίνουμε τους ανθρώπους όχι με βάση τον τραπεζικό τους λογαριασμό, τους κρίνουμε για τον χαρακτήρα και τις ενέργειές τους. Και ναι, είμαι πράγματι τυχερός που βρίσκομαι σε αυτή την κατάσταση τώρα, αλλά δεν γεννήθηκα έτσι», δήλωσε πέρυσι.

ΣΧΕΤΙΚΑ