Κίνα: Απογοητευτικοί δείκτες με φόντο την επιβράδυνση της οικονομίας της

NEWSROOM
Φωτογραφία shutterstock
Φωτογραφία shutterstock

Οι αρχές της Κίνας δημοσιοποίησαν σήμερα βασικούς οικονομικούς δείκτες για τον Μάιο, λιγότερο ευοίωνους απ’ ό,τι θα ήλπιζαν αρκετοί, καθώς οικονομολόγοι απευθύνουν εκκλήσεις να καταρτιστεί νέο σχέδιο τόνωσης της ανάπτυξης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Τον περασμένο μήνα, ο ένας νέος Κινέζος στους πέντε βρισκόταν στην ανεργία, που έφθασε το 20,8% τον Μάιο στον ασιατικό γίγαντα, ποσοστό άνευ προηγουμένου.

Ο συγκεκριμένος δείκτης, που αφορά το ηλικιακό φάσμα 16-24 ετών των κατοίκων αστικών ζωνών, δεν σταματά να αυξάνεται τους τελευταίους μήνες: έφθασε στο 20,4% τον Απρίλιο. Πάντως τον Μάιο το ποσοστό ανεργίας στον συνολικό πληθυσμό παρέμεινε αμετάβλητο από τον Απρίλιο (5,2%).

Ωστόσο, καθώς αφορά μόνο αστικές περιοχές, ο δείκτης της ανεργίας στην Κίνα δεν αντανακλά παρά μέρος της συνολικής κατάστασης.

Οι πωλήσεις λιανικής, κύριος δείκτης της κατανάλωσης των νοικοκυριών, υποχώρησαν, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας.

Αυτός ο δείκτης, που παρακολουθείται στενά από τις αγορές, αυξήθηκε κατά 12,7% σε ετήσια βάση μεν, αλλά με ρυθμό πολύ κατώτερο από ό,τι τον Απρίλιο (+18,4%).

Αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg ανέμεναν κάπως πιο μετριασμένη πτώση του (13,7%), παρά την επιστροφή των πελατών στα εμπορικά κέντρα και στα εστιατόρια τους τελευταίους μήνες, μετά την άρση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Η αναιμία της εσωτερικής ζήτησης, παρά το ότι ο πληθωρισμός παραμένει πρακτικά στο μηδέν, χαρακτηρίζεται τροχοπέδη για την ανάκαμψη.

Η βιομηχανική παραγωγή επίσης επιβραδύνθηκε τον Μάιο (+3,5% σε ετήσια βάση) από τον αμέσως προηγούμενο μήνα (+5,6%), παρότι τα εργοστάσια ανακτούν προοδευτικά το πλήρες παραγωγικό δυναμικό τους. Αναλυτές ανέμεναν αυτή τη μείωση.

Οι επενδύσεις σε πάγια κεφάλαια επιβραδύνθηκαν κι αυτές, παρότι ανακοινώθηκε αύξηση 4% σε ετήσια βάση τους πρώτους πέντε μήνες της χρονιάς.

Πρόκειται για δείκτη δαπανών που αφορά ακίνητα, υποδομές, εξοπλισμό και μηχανές, τομείς στους οποίους βασίζεται η κυβέρνηση για να τονωθεί η δραστηριότητα.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει θέσει στόχο φέτος η ανάπτυξη να κυμανθεί περί το 5% του ΑΕΠ· ο ρυθμός αυτός θα συγκαταλέγεται στους χαμηλότερους των τελευταίων δεκαετών για τον ασιατικό γίγαντα.

Για να υποστηρίξει την ανάκαμψη της οικονομίας, η κινεζική κεντρική τράπεζα μείωσε σήμερα επιτόκιο αναφοράς για τα μεσοπρόθεσμα δάνεια, μέτρο που ανέμεναν οι αγορές.

ΣΧΕΤΙΚΑ