Δεν πουλάει... το iPhone 15 στην Κίνα

iPhone 15 pro Max

Τα προβλήματα της Apple στην Κίνα επιδεινώνονται, καθώς τα τελευταία στοιχεία που έρχονται από τον Ασιατικό γίγαντα δείχνουν ότι οι πωλήσεις του iPhone 15 είναι απογοητευτικές στη μεγαλύτερη αγορά έξυπνων τηλεφώνων στον κόσμο.

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Bloomberg, και προέρχονται από την εταιρεία ερευνών αγοράς, GfK, οι πωλήσεις του τελευταίου έξυπνου τηλεφώνου της Apple είναι μειωμένες κατά 6% σε σχέση με τις πωλήσεις του προηγούμενου μοντέλου, του iPhone 14, κατά την αντίστοιχη περίοδο της περυσινής χρονιάς.

Η τάση αυτή δείχνει κάτι που οι ειδικοί υποπτέυονται εδώ και καιρό – ότι το iPhone 15 δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τους Κινέζους καταναλωτές.

Οι απογοητευτικές πωλήσεις του iPhone 15 στην Κίνα έρχονται σε μία πολύ δύσκολη στιγμή για τον τεχνολογικό κολοσσό, που βρίσκεται αντιμέτωπος με τον ανανεωμένο ανταγωνισμό από την Κινεζική εταιρεία, Huawei.

Η Huawei έβγαλε στην αγορά το έξυπνο τηλέφωνο, Mate 60 Pro, λίγες εβδομάδες πριν από το iPhone 15 και έγινε τεράστια επιτυχία.

Η σειρά, Mate 60, πούλησε 1,5 εκατομμύριο τηλέφωνα μέσα σε ένα μόνο μήνα, πωλήσεις διπλάσιες από το προηγούμενο μοντέλο που είχε βγάλει στην αγορά η Huawei.

Εταιρείες αναλύσεων υποστηρίζουν ότι η Huawei κατάφερε να εκτοπίσει την Apple από την πρώτη θέση στις πωλήσεις έξυπνων κινητών τηλεφώνων στην Κίνα.

Για την Apple, βέβαια, αυτό αποτελεί μία πολύ σοβαρή απειλή.

Πέραν του ότι η Κίνα είναι βασικός κόμβος για την κατασκευή των τηλεφώνων της, η Ασιατική χώρα είναι και η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά της παγκοσμίως όσον αφορά τις πωλήσεις, καθώς αντιστοιχεί στο 18% του συνολικού τζίρου της εταιρείας.

Παρόλα αυτά, οι επιδεινούμενες σχέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών με την Κίνα έχουν χειροτερέψει τη θέση της Apple στην Κίνα.

Η κυβέρνηση έχει απαγορεύσει από κάποιους υπαλλήλους της να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα της εταιρείας και έχει ξεκινήσει επίσημη φορολογική έρευνα για την Foxconn, τη βασική κατασκευάστρια των iPhone στη χώρα.

Όλα αυτά έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις σχέσεις της Apple με το Πεκίνο, ενώ η αμερικανική εταιρεία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό να προσπαθεί να βελτιώσει τη θέση της στη χώρα, με το διευθύνοντα σύμβουλο, Τιμ Κουκ, να έχει ήδη ταξιδέψει δύο φορές στην Κίνα φέτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ