Οι «τρομακτικά γρήγορες» αναβαθμίσεις της Apple δείχνουν το όραμά της για την AI

NEWSROOM
Τιμ Κουκ
Ο CEO της Apple, Τιμ Κουκ

Κατά την πρόσφατη παρουσίαση των νέων προϊόντων της Apple πριν από λίγες ημέρες, ο Τιμ Κουκ παρουσίασε την επόμενη γενιά των Mac, η οποία «δείχνει» ένα μέλλον με περισσότερη τεχνητή νοημοσύνη.

Στο επίκεντρο της εκδήλωσης, η οποία είχε το σλόγκαν «Scary Fast» (τρομακτικά γρήγορα) ήταν τα νέα Μ3 τσιπ (Μ3, Μ3 pro και M3 pro max) της Apple. Αυτοί οι επεξεργαστές υπόσχονται πιο γρήγορες ταχύτητες, καλύτερα γραφικά, μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Επίσης σύμφωνα με την Apple η σειρά Μ3 τσιπ είναι σε θέση να υποστηρίξει καλύτερα την εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης επειδή είναι κατασκευασμένοι με τεχνολογία 3 νανομέτρων.

«Είναι τα πιο προηγμένα τσιπ που έχουν δημιουργηθεί ποτέ για προσωπικό υπολογιστή», δήλωσε ο Τιμ Κουκ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. «Αυτό είναι κάτι που μόνο η Apple μπορεί να προσφέρει και δεν πρόκειται να σταματήσουμε ποτέ να καινοτομούμε».

Διαβάστε επίσης: Η Apple ανακοίνωσε αυξήσεις στις συνδρομητικές υπηρεσίες της -Πως διαμορφώνονται οι τιμές

Την ώρα που εταιρείες όπως η Microsoft, η Google και η Meta έχουν μιλήσει ανοιχτά για τα σχέδια τους σχετικά με την τεχνητή νοημοσύνη. Αντίθετα η Apple κρατάει κλειστά τα χαρτιά της, αν και φέρεται να αναπτύσσει ήδη το δικό της εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης για να ανταγωνιστεί το ChatGPT.

Αρκετοί αναλυτές πιστεύουν ότι το όραμα της Apple, για το πώς μπορεί να υποστηρίξει τον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης και να αξιοποιήσει τη δύναμη του νέου τσιπ της ήταν, ξεκάθαρο στην πρόσφατη εκδήλωση.

Η Apple μπορεί να μην μιλάει ανοιχτά για το AI, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι η χρήση αυτής της τεχνολογίας γνωρίζει άνθηση. Για να μπορέσει να υποστηρίξει κάτι τέτοιο θα χρειαστεί υπολογιστές με πρωτοφανή δύναμη, σύμφωνα με τον αναλυτή της Forrester που μίλησε στο CNN.

Ο M3 και οι επόμενες γενιές που θα ακολουθήσουν θα είναι έτοιμες να «τρέξουν» άμεσα τις λειτουργίες και εφαρμογές που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, η Apple έδειξε πως οι ερευνητές μπορούν να κάνουν σύνθετες εργασίες με μια συσκευή που «φοράει» τον Μ3. Για παράδειγμα μια αλληλουχία DNA/RNA η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανίχνευση καρκίνου σε πρώιμο στάδιο ή να βοηθήσει στην πρόληψη πανδημιών.

Οι αναβαθμίσεις έρχονται σε μια εποχή που η Apple κερδίσει σημαντικό έδαφος στην παραδοσιακή αγορά των PC και των φορητών υπολογιστών, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, πίσω από τις Lenovo, Dell, και HP στον αριθμό των προϊόντων που αποστέλλονται, σύμφωνα με την IDC Research. Η Apple δήλωσε ότι το 2022 απέστειλε περίπου 26 εκατομμύρια Mac, αποτελώντας το 9,1% της συνολικής αγοράς.

ΣΧΕΤΙΚΑ