Σε υψηλό 15ετίας διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας

NEWSROOM
Σε υψηλό 15ετίας διατήρησε τα επιτόκια η Τράπεζα της Αγγλίας
Shutterstock

Σε υψηλό 15ετίας διατήρησε η Τράπεζα της Αγγλίας τα επιτόκια την Πέμπτη, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της κεντρικής τράπεζας ψήφισε με ψήφους 6-3 υπέρ της διατήρησης του βασικού επιτοκίου στο 5,25%. Οι διαφωνούντες πίεσαν για άλλη μια αύξηση κατά ένα τέταρτο της μονάδας ως αντιστάθμισμα στις επίμονες ανοδικές πιέσεις στις τιμές, σύμφωνα με τα πρακτικά της απόφασης.

Ο διοικητής Andrew Bailey και οι συνάδελφοί του συμφώνησαν ότι θα χρειαστεί μια «περιοριστική πολιτική στάση για παρατεταμένο χρονικό διάστημα» ώστε να μειωθεί ο πληθωρισμός της Βρετανίας, ο οποίος παραμένει τριπλάσιος του στόχου και ο υψηλότερος ανάμεσα στις χώρες της G7.

«Είναι πολύ νωρίς για να σκεφτόμαστε μειώσεις των επιτοκίων», ανέφερε ο Bailey σε δήλωση που δημοσιεύτηκε μαζί με την απόφαση. «Τα υψηλότερα επιτόκια λειτουργούν και ο πληθωρισμός μειώνεται. Πρέπει να δούμε τον πληθωρισμό να συνεχίζει να πέφτει μέχρι τον στόχο του 2%. Κρατήσαμε τα επιτόκια αμετάβλητα αυτόν τον μήνα, αλλά θα παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις για να δούμε αν χρειάζονται περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων», πρόσθεσε.

Ο Bailey και η κεντρική τράπεζα του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν δεχθεί έντονες επικρίσεις επειδή απέτυχαν να κινηθούν αρκετά γρήγορα κατά του πληθωρισμού προτού αυτός εκτοξευθεί σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών πέρυσι.

Ενώ η ΒΟΕ δεν προβλέπει μια τεχνική ύφεση, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι η βρετανική οικονομία δεν θα αναπτυχθεί το επόμενο έτος.

Η BOE περιέγραψε το προφίλ για το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ως «σε γενικές γραμμές σταθερό» και «υποτονικό». Το ΑΕΠ προβλέπεται τώρα να καταγράψει μηδενική ανάπτυξη το 2024, από την επέκταση 0,5% που αναμενόταν προηγουμένως, και μια μικρή αύξηση 0,25% το 2025.

Ωστόσο, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί στο 4,6% μέχρι το τέλος του έτους.

Επιπλέον, η ανεργία αναμένεται επίσης να αυξηθεί, σκαρφαλώνοντας φέτος στο 4,3% αντί για το 4,1% που αναμενόταν προηγουμένως, καθώς οι επιχειρήσεις κάνουν περισσότερες περικοπές για να αντιμετωπίσουν τα υψηλότερα επιτόκια. Μέχρι το τέλος του 2026, η BOE πιστεύει ότι η ανεργία θα βρίσκεται στο 5,1%.

ΣΧΕΤΙΚΑ