Στη φάκα την ιταλικής εφορίας η Airbnb για φοροδιαφυγή 800 εκατομμυρίων

Φωτό: Shutterstock

Δικαστής στην Ιταλία διέταξε την κατάσχεση 779,5 εκατομμυρίων δολαρίων από το γίγαντα βραχυχρόνιας μίσθωσης, Airbnb, που κατηγορείται από τις αρχές για φοροδιαφυγή.

Οι εισαγγελικές αρχές κατηγορούν την εταιρεία ότι δεν συνέλεξε τους φόρους των ιδιοκτητών ακινήτων που βρίσκονται στην πλατφόρμα τους για έσοδα από ενοικιάσεις που αγγίζουν τα 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ.

Ο νόμος στην Ιταλία επιβάλει φορολόγηση 21% στα έσοδά των ιδιοκτητών.

Εκπρόσωπος της διοίκησης του Airbnb είπε στο BBC ότι «εξεπλάγη και απογοητεύτηκε από τις δράσεις που ανακοίνωσε η Ιταλική εισαγγελική αρχή».

Ο εκπρόσωπος του διαδικτυακού κολοσσού, Christopher Nutly, διευκρίνισε ότι η Ευρωπαϊκή θυγατρική του ομίλου εργάζεται για να επιλύσει το θέμα με τις ιταλικές αρχές ήδη από τον περασμένο Ιούνιο.

Και πρόσθεσε ότι «είμαστε βέβαιοι ότι επιχειρούμε σε απόλυτη αρμονία με το νόμο και σκοπός μας είναι να εξασκήσουμε τα δικαιώματά μας με σεβασμό στο νόμο».

Πάντως, το δικαστήριο του Μιλάνου ερευνά και τρία υψηλόβαθμα στελέχη που εργάστηκαν στην εταιρεία το διάστημα από το 2017 έως το 2021.

Το 2022, η Airbnb αμφισβήτησε την ιταλική νομοθεσία που απαιτούσε από την εταιρεία, αλλά και άλλες επιχειρήσεις βραχυχρόνιας μίσθωσης να παρακρατούν φόρο 21% από τα έσοδα μίσθωσης των ιδιοκτητών των ακινήτων και να αποδίδει τα χρήματα αυτά στις φορολογικές αρχές.

Από την πλευρά της, η εταιρεία απάντησε ότι οι απαιτήσεις της ιταλικής κυβέρνησης έρχονται σε αντίθεση με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη βασική αρχή της ελευθερίας παροχής υπηρεσιών στις 27 χώρες του μπλοκ.

Αργότερα, όμως, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Airbnb θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της ιταλικής κυβέρνησης.

Τα τελευταία χρόνια, η Ρώμη έχει αυξήσει σημαντικά τους φορολογικούς ελέγχους σε μεγάλες εταιρείες, όπως η Airbnb, η οποία άρχισε να λειτουργεί στη χώρα από το 2008.

Οι ιταλικές αρχές έχουν ξεκινήσει παρόμοιες διαδικασίες ελέγχου και στο Netflix, αλλά και τη Meta, την εταιρεία που διαχειρίζεται το Instagram και το Facebook.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει γενικά βάλει στο στόχαστρο τη φοροδιαφυγή στον τομέα της βραχυχρόνιας μίσθωσης, εκτιμώντας ότι χάνεται τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ευρώ σε έσοδα κάθε χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ