Binance: Eνοχη για χρηματοδότηση Χαμάς - Αλ Κάιντα, κυβερνοεπιθέσεις και διακίνηση ναρκωτικών

Η Binance και ο διευθύνων σύμβουλος Changpeng Zhao ομολόγησαν την Τρίτη την ενοχή τους σε ποινικές κατηγορίες, παραδεχόμενοι ότι δεν έλαβαν βασικά μέτρα κατά του ξεπλύματος χρήματος.

Διαβάστε επίσης: H Paysafe σταματάει την συνεργασία της με την Binance

Η Binance θα καταβάλει 4,3 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ο Zhao θα παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και θα καταβάλει πρόστιμο 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η εκπληκτική τροπή των γεγονότων σημαίνει ότι ο Zhao, η πιο ισχυρή προσωπικότητα της κρυπτογράφησης στον κόσμο, αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης και δεν θα διευθύνει πλέον το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο του κλάδου. Το αποτέλεσμα έρχεται μετά από μια πολυετή έρευνα των ομοσπονδιακών εισαγγελέων των ΗΠΑ και την καταδίκη για απάτη νωρίτερα αυτό το μήνα του Σαμ Μπάνκμαν-Φριντ, του ιδρυτή της FTX.

Οι υπάλληλοι της Binance συμμετείχαν σε ένα ευρύ φάσμα παραπτωμάτων και πολλοί γνώριζαν τις συνέπειες όταν επέτρεπαν την πραγματοποίηση εκατομμυρίων παράνομων συναλλαγών, σύμφωνα με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Δίκτυο Καταπολέμησης Χρηματοοικονομικών Εγκλημάτων του Υπουργείου Οικονομικών (FinCEN).

Η Binance «έκλεισε τα μάτια» στις νομικές της υποχρεώσεις, ανέφερε σε δήλωσή της η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen. «Οι εσκεμμένες παραλείψεις της επέτρεψαν τη ροή χρημάτων σε τρομοκράτες, εγκληματίες του κυβερνοχώρου και κακοποιούς παιδιών μέσω της πλατφόρμας της», πρόσθεσε.

Εξαιτίας των ανύπαρκτων ελέγχων, σύμφωνα με τις αρχές των ΗΠΑ, η Binance επέτρεψε μια σωρεία εγκλημάτων.

Οι Ταξιαρχίες αλ Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, πραγματοποιούσαν συναλλαγές Bitcoin για να συγκεντρώσουν χρήματα για την παλαιστινιακή αντίσταση. Η Χαμάς, η οποία έχει χαρακτηριστεί από τις ΗΠΑ ως τρομοκρατική οργάνωση, δολοφόνησε περισσότερους από 1.200 Ισραηλινούς στις 7 Οκτωβρίου. Η Binance απέτυχε να υποβάλει αναφορές ύποπτης δραστηριότητας στις ΗΠΑ σχετικά με τη συγκέντρωση χρημάτων από τη Χαμάς, όπως αναφέρει το Bloomberg.

Η Binance επέτρεψε συναλλαγές Bitcoin και με άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα και του ISIS, δήλωσε η FinCEN.

Τουλάχιστον 1,1 εκατομμύρια συναλλαγές αξίας 899 εκατομμυρίων δολαρίων πραγματοποιήθηκαν από άτομα που ζουν στο Ιράν, κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων, όπως παραδέχθηκε η Binance.

Eπιπλέον, χρήστες ανταλλακτηρίων στην Κούβα και τη Συρία, καθώς και στις ουκρανικές περιοχές της Κριμαίας, του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ, πραγματοποίησαν συναλλαγές εκατομμυρίων δολαρίων κατά παράβαση των αμερικανικών κυρώσεων.

Οι χρήστες της Binance πραγματοποίησαν καταθέσεις ύψους 275 εκατομμυρίων δολαρίων από το BestMixer, μια πλατφόρμα κρυπτογράφησης που βοήθησε στη συγκάλυψη της διαδρομής του ψηφιακού χρήματος, ανέφερεη εταιρεία. Οι ολλανδικές αρχές την έκλεισαν το 2019, λέγοντας ότι «πιθανότατα χρησιμοποιήθηκε για την απόκρυψη και το ξέπλυμα των εγκληματικών ροών χρημάτων».

Οι πελάτες μετέφεραν 106 εκατομμύρια δολάρια σε Bitcoin από την Hydra Market, τη ρωσική αγορά darknet, σε πορτοφόλια Binance μεταξύ 2017 και 2022.. Οι αμερικανικές και γερμανικές αρχές κατέσχεσαν τους διακομιστές της Hydra το 2022, χαρακτηρίζοντάς την ως τη μεγαλύτερη και πιο γνωστή αγορά darknet στον κόσμο. Πουλούσε λογισμικό hacking, πλαστές ταυτότητες και παράνομα ναρκωτικά όπως ηρωίνη, κοκαΐνη και LSD.

Η Binance διαχειρίστηκε συναλλαγές δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων που αφορούσαν 24 χάκερ που συμμετείχαν σε κυβερνοεπιθέσεις, με ονόματα όπως SamSam, Satan και WannaCry. Ενώ η εταιρεία συνεργάστηκε με τις διωκτικές αρχές όταν ειδοποιήθηκε, στέρησε από τις αρχές κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με αυτές τις επιθέσεις, σύμφωνα με την FinCEN. Το 2021, οι ΗΠΑ απήγγειλαν κατηγορίες σε τρεις βορειοκορεατικούς στρατιωτικούς χάκερ για τις επιθέσεις WannaCry.

Επιπρόσθετα, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 1.000 συναλλαγές που αφορούσαν διακίνηση παιδικής πορνογραφίας και συναφές υλικό, ανέφερε η FinCEN. Ένας διαχειριστής ενός από αυτούς τους ιστότοπους, του Dark Scandals, παραπέμφθηκε σε δίκη το 2020. Ο ιστότοπος παρουσίαζε βίντεο με βιασμούς ανηλίκων.

ΣΧΕΤΙΚΑ