Έλον Μασκ: Θέλει να μπει στην Τεχνητή Νοημοσύνη - Ψάχνει 1 δισ. δολάρια, του λείπουν ακόμη... 865 εκατ.

NEWSROOM
Έλον Μασκ
Έλον Μασκ / Φωτογραφία: Shutterstock

Ο Έλον Μασκ προσπαθεί να μαζέψει κεφάλαια προκειμένου να προχωρήσει με την εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης που έχει ιδρύσει, την xAI.

Το ποσό που αναζητά ο CEO της Tesla φτάνει το 1 δισεκατομμύριο δολάρια. Η αναζήτηση χρηματοδότησης έρχεται μόλις λίγους μήνες μετά την ίδρυση της εταιρείας το περασμένο καλοκαίρι. Ο στόχος της xAI είναι να «βοηθήσει στην συλλογική κατανόηση του σύμπαντος», σύμφωνα με τη δήλωση του ίδιου του Μασκ στο σάιτ της εταιρείας.

Η αναζήτηση χρηματοδότησης έρχεται σε με περίοδο που ο ανταγωνισμός στην τεχνητή νοημοσύνη έχει χτυπήσει κόκκινο. Το ChatGPT έχει ήδη γίνει πασίγνωστο σε όλο τον κόσμο, με την Microsoft να έχει επενδύσει τουλάχιστον δέκα δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI που το έχει κατασκευάσει. Από την πλευρά της η Google έχει φτιάξει το δικό της Chatbot με την ονομασία «Bard», ενώ και η Meta κυκλοφόρησε το Llama 2.

Το πρώτο εγχείρημα της xAI έγινε γνωστό τον Νοέμβριο όταν ο Έλον Μασκ ανακοίνωσε το AI Chatbot με την ονομασία «Grok» το οποίο είναι διαθέσιμο μόνο για χρήστες του X (πρώην Twitter) που πληρώνουν για premium συνδρομή.

Η xAI δεν είναι η πρώτη απόπειρα του Μασκ στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης. Πίσω στο 2015 ο CEO της Tesla συνίδρυσε μαζί με τον Σαμ Άλτμαν την OpenAI. Ωστόσο τρία χρόνια αργότερα αποχώρησε επειδή απορρίφθηκε η πρόταση του να διευθύνει την εταιρεία. Τότε απέσυρε την χρηματοδότηση και αποχώρησε από το διοικητικό συμβούλιο της OpenAI.

Η xAI κατέθεσε τα απαραίτητα έγγραφα στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ την Τρίτη (5/12). Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει καταθέσει, έχει συγκεντρώσει σχεδόν 135 εκατομμύρια δολάρια και απομένουν άλλα 865 εκατομμύρια. Το ελάχιστο ποσό που ζητάει η xAI για να γίνουν δεκτές οι επενδύσεις είναι τα 2 εκατομμύρια δολάρια.

ΣΧΕΤΙΚΑ