Η ισότητα των φύλων αλλάζει την αγορά εργασίας

NEWSROOM
Η ισότητα των φύλων αλλάζει την αγορά εργασίας
Φώτο: Shutterstock

Η παιδεία και οι κυβερνητικές πολιτικές αποτελούν το κλειδί για να μειωθεί το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δυο φύλων, υποστηρίζει μια έρευνα στη Κίνα που σημειώνει πως οι γυναίκες είναι πιο ανταγωνιστικές στην εργασία τους όταν νιώθουν ίσες με τους άντρες.

Συγκρίνοντας γυναίκες μαθήτριες λυκείου από τρεις διαφορετικές ομάδες η Τζειν Ζιάνγκ του Hong Kong University of Science and Technology διεπίστωσε πως γυναίκες από διαφορετικές φυλές της χώρας που είναι ίσες ή υπάρχει κυβερνητική πολιτική που έχει ενδυναμώσει την θέση και την αυτονομία τους ήταν πιο ανταγωνιστικές.

Η πόλη Μόσουο έχει μόλις 50.000 κάτοικους και συχνά αποκαλείται «το βασίλειο των κοριτσιών» καθώς η κοινωνία τους είναι μητριαρχική. Αυτή η κουλτούρα της ισότητας των φύλων στη φυλή Χαν, σημαίνει πως δεν υπάρχει ανταγωνιστικό κενό μεταξύ των γυναικών και τον αντρών που η κοινωνική δομή τους έχει αλλάξει έπειτα από χρόνια κυβερνητικών πολιτικών που υπήρξαν στη κατεύθυνση να υπάρξει ισότητα μεταξύ των δυο φύλων.

Εν αντιθέσει τα κορίτσια από την φυλή Γι όπου παντρεύονται από πολύ μικρή ηλικία, ενώ υπάρχουν έλεγχοι γονιμότητας και εκτρώσεις, καθώς και άλλες πολιτικές καταπίεσης έδειξαν μια λιγότερο ανταγωνιστική διάθεση στην εργασία τους.

Η Ζιάνγκ υποστηρίζει πως η ανταγωνιστικότητα μπορεί να αλλάξει συμπεριφορές στην αγορά εργασίας, καθώς οι περισσότερες γυναίκες δεν προσπαθούν να πάρουν αύξηση ή να βρουν καλύτερη δουλειά. Γι αυτό επισημαίνει πως είναι απαραίτητο για τις κυβερνήσεις να επιβάλλουν πολιτικές αλλαγές που να βοηθήσουν να αλλάξει η κουλτούρα και να μειωθεί το χάσμα μεταξύ των δυο φύλων.

Όπως αναφέρει η Ζιανγκ «Αν οι γυναίκες έχουν χαμηλότερη ανταγωνιστική διάθεση, κάτι που έχει αποδειχθεί οτι συνδέεται με την απόκτηση περισσότερης εκπαίδευσης και μεγαλύτερο μισθό, τότε δεν μπαίνουν σε διαδικασία να πετυχαίνουν τους στόχους τους ακόμα και αν έχουν τις ίδιες επιλογές με τους άντρες».

ΣΧΕΤΙΚΑ