Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί για «ήσυχες» διακοπές το 2024 - Ένας ελληνικός αναμεσά τους

NEWSROOM
Οι πέντε κορυφαίοι προορισμοί για «ήσυχες» διακοπές το 2024 - Ένας ελληνικός αναμεσά τους
Παραλία στο Βόρνεο

Αν έχετε κουραστεί από τους συνηθισμένους τουριστικούς προορισμούς, που εκτός των άλλων μαζεύουν υπερβολικό κόσμο, τότε η νέα λίστα «Not Hot» είναι ό,τι πρέπει για εσάς. Ο σκοπός αυτής της λίστας είναι να προβάλει «ξεχασμένους» ταξιδιωτικούς προορισμούς σε όλο τον κόσμο.

Η ετήσια λίστα προσπαθεί να καταπολεμήσει τον υπερτουρισμό βοηθώντας τους ταξιδιώτες να «νικήσουν τα πλήθη και να τους εμπνεύσει να αναζητήσουν διαφορετικές και μοναδικές εμπειρίες σε όλο τον κόσμο σε κοινότητες που μπορούν να επωφεληθούν από τους επισκέπτες», δήλωσε στο CNBC o Matt Berna της Intrepid Travel που βγάζει τη λίστα.

Η λίστα για το 2024 έχει δυο προορισμούς στην Ασία, δυο στην Ευρώπη και έναν στην Κεντρική Αμερική. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο ένας από τους δυο ευρωπαϊκούς προορισμούς βρίσκεται στη χώρα μας.

Η Κορσική, είναι ένα μεσογειακό νησί που εδαφικά ανήκει στη Γαλλία. Σε αντίθεση με το κορεσμένο Ποζιτάνο της Ιταλίας, οι επισκέπτες της Κορσικής μπορούν να «απολαύσουν μια πιο αυθεντική, ήρεμη και ενδιαφέρουσα εμπειρία χωρίς υπερβολικά πλήθη», σύμφωνα με το δελτίο του Intrepid Travel.

Η γοητεία του νησιού δεν μένει μόνο στις ακτές του. Η Κορσική είναι επίσης γνωστή για το μονοπάτι πεζοπορίας των 180 χιλιομέτρων και τα πολυάριθμα ιστορικά μνημεία. Το νησί φιλοξενεί έξι φυσικούς δρυμούς, συμπεριλαμβανομένου του καταφυγίου Scandola, ένα μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO που φημίζεται για τους κόκκινους ηφαιστειακούς βράχους του.

Το «μοναδικό μείγμα φυσικής ομορφιάς, πολιτιστικού πλούτου και ιστορικής σημασίας της Κορσικής την ξεχωρίζει από δημοφιλείς προορισμούς», σύμφωνα με το Intrepid.

Το Τόκιο, η Σιγκαπούρη και η Σεούλ είναι οι τρεις πιο επισκέψιμες ασιατικές πόλεις το 2023, σύμφωνα με την εταιρεία έρευνας αγοράς Euromonitor International.

Το Τόκιο υποδέχθηκε 31,8 εκατομμύρια ξένους τουρίστες το 2019, σύμφωνα με τον Ιαπωνικό Οργανισμό Τουρισμού. Το ίδιο έτος, 17,5 εκατομμύρια ξένοι τουρίστες επισκέφτηκαν τη Σεούλ, σύμφωνα με τα τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού Τουρισμού της Νότιας Κορέας.

«Το Τόκιο είναι δημοφιλής ταξιδιωτικός προορισμός εδώ και πολύ καιρό. Αυτά που προσφέρει είναι πολλά προσελκύοντας μεγαλύτερο φάσμα κοινού, ιδίως οικογένειες και πιο ώριμους ταξιδιώτες», δήλωσε στο CNBC ο Nick Lim, διευθύνων σύμβουλος Ασίας της The Travel Corporation.

Οι κρατήσεις του Τόκιο από τον Ιανουάριο έως τον Νοέμβριο του 2023 αυξήθηκαν κατά 234%. Αλλά η δημοτικότητα της Σεούλ αυξάνεται. Φέτος, οι κρατήσεις πτήσεων προς τη Σεούλ αυξήθηκαν κατά 191%, διπλάσιες σε σχέση με το 2022, δήλωσε εκπρόσωπος της Trip.com στο CNBC.

«Οι νεότεροι ταξιδιώτες μπορεί να επιλέξουν τη Σεούλ έναντι του Τόκιο, επειδή η πόλη προσφέρει ένα μείγμα παραδοσιακού και σύγχρονου πολιτισμού», δήλωσε ο Lim. Η άνοδος της κορεατικής ποπ μουσικής και των τηλεοπτικών σειρών της έχουν επίσης ενισχύσει την ελκυστικότητα της πόλης.

Παρ’όλα αυτά, η Σεούλ και το Τόκιο παραμένουν εξαιρετικά διαφορετικές. Και οι δυο πόλεις είναι «πολιτιστικά πλούσιες με αυθεντικές και μοναδικές εμπειρίες. Η επιλογή μεταξύ τους εξαρτάται τελικά από τις ατομικές προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα του ταξιδιώτη», δήλωσε ο Lim.

Η πόλη του Παναμά

Η χώρα της Κεντρικής Αμερικής που συνορεύει με την Κόστα Ρίκα και την Κολομβία φιλοξενεί ένα από τα πιο εξελιγμένα τεχνικά έργα στον κόσμο, τη Διώρυγα του Παναμά. Η πόλη διαθέτει πέντε μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, δυο αρχαιολογικούς χώρους και τρία εθνικά πάρκα.

Το Intrepid Travel συνιστά τον Παναμά για όσους επιθυμούν να «βυθιστούν στις τοπικές παραδόσεις, τη λαογραφία και τις σύγχρονες τέχνες που διαφέρουν από το πιο ευρωκεντρικό πολιτιστικό τοπίο», αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Πέρα από τα ιστορικά μνημεία, επτά κοινότητες ιθαγενών κατοικούν στον Παναμά. Δυο από αυτές είναι ανοιχτές για τους τουρίστες, σύμφωνα με το τουριστικό σάιτ του Παναμά.

Η παραλία Μυλοπόταμος στην Κέρκυρα

«Η Ελλάδα είναι γνωστή για τις παραλίες της, τα παραθαλάσια σπήλαια της και το να πηγαίνεις από το ένα νησί στο άλλο», αναφέρει το Intrepid. «Αλλά μακριά από τη Σαντορίνη και τη Μύκονο, τα νησιά από την Κεφαλονιά έως την Κέρκυρα είναι ένα γαλήνιο καταφύγιο για τους ταξιδιώτες που αναζητούν μια ήρεμη απόδραση», προσθέτει.

Το δελτίο Τύπου αναφέρει ότι η Κεφαλονιά και η Κέρκυρα είναι δυο από τα μεγαλύτερα νησιά στο Ιόνιο Πέλαγος, ενώ άλλα 12 βρίσκονται διάσπαρτα στη δυτική ακτή της Ελλάδος.

Τα «παρθένα τοπία και οι παρθένες παραλίες των Ιονίων Νήσων προσφέρουν ένα γαλήνιο καταφύγιο για τους ταξιδιώτες που αναζητούν μια ήρεμη απόδραση, σε αντίθεση με τους πιο πολυσύχναστους προορισμούς όπως το Σπλιτ και το Ντουμπρόβνικ στην Κροατία», αναφέρεται στο δελτίο τύπου της Intrepid Travel.

Το Βόρνεο, ένα νησί της Νοτιονατολικής Ασίας, είναι χωρισμένο μεταξύ τριών χωρών, της Μαλαισίας, του Μπρουνέι και της Ινδονησίας.

Το Καλιμαντάν, η ινδονησιακή περιοχή του νησιού, καταλαμβάνει τα δυο τρίτα, ενώ το κομμάτι που ανήκει στην ισλαμική χώρα Μπρουνέι βρίσκεται ανάμεσα στις δυο πολιτείες της Μαλαισίας, το Σαραουάκ και το Σαμπάχ.

«Ενώ το Μπαλί είναι αναμφισβήτητα ένας εκπληκτικός προορισμός με τις όμορφες παραλίες και την πλούσια πολιτιστική κληρονομία του, το Βόρνεο προσφέρει μια εντελώς διαφορετική εμπειρία που είναι απαράμιλλη από μόνη της», αναφέρει το δελτίο τύπου. Παρόλο που τα νησιά βρίσκονται κοντά το ένα στο άλλο, είναι πολύ διαφορετικά.

Το Μπαλί θεωρείται ένας καθιερωμένος προορισμός παραλίας αλλά το Βόρνεο επικεντρώνεται στη θέση και τον οικολογικό τουρισμό. «Το Βόρνεο δεν είναι μια εναλλακτική λύση για το Μπαλί, αλλά έχει τα πάντα για να γίνει ένας ανερχόμενος προορισμός», δήλωσε ο Lim.

Το νησί, που είναι και το μεγαλύτερο στην Ασία, φιλοξενεί το αρχαιότερο τροπικό δάσος στον κόσμο και το υψηλότερο βουνό της Νοτιοανατολικής Ασίας, το όρος Kinabalu. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ινδονησία θα μεταφέρει την πρωτεύουσα της από την Τζακάρτα, στο Νουσαντάρα του Βόρνεο μέχρι το 2045.

ΣΧΕΤΙΚΑ