Ο επιχειρηματικός «στίβος» δεν ήταν ποτέ πιο ευνοϊκός για τις γυναίκες από ότι σήμερα

Shutterstock

Η ίδρυση μιας επιχείρησης είναι πάντα μια πρόκληση και ενώ οι γυναίκες ιστορικά αντιμετώπιζαν πρόσθετες δυσκολίες, πολλές πλέον υποστηρίζουν ότι το τοπίο αλλάζει προς το καλύτερο.

«Είναι μια καταπληκτική εποχή για να αντλήσει κανείς χρηματοδότηση ως γυναίκα ιδρυτής», δήλωσε στο CNBC η Victoria Zorin, ιδρύτρια της αυστραλιανής εταιρείας λογισμικού Nola Technologies,. Η Zorin ήταν μεταξύ των φετινών τιμώμενων προσώπων στο Forbes 30 Under 30 Summit Asia στη Σιγκαπούρη.

Περισσότερες γυναίκες ξεκινούν τις δικές τους επιχειρήσεις, αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το ήμισυ των νέων επιχειρηματιών τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με έκθεση της Gusto, η οποία λειτουργεί πλατφόρμα μισθοδοσίας, παροχών και ανθρώπινου δυναμικού.

Το 2020, οι γυναίκες αποτελούσαν το 47% των νέων ιδιοκτητών επιχειρήσεων, μια σημαντική αύξηση από το 29% το 2019, σύμφωνα με την έκθεση. Το ποσοστό αυτό διατηρήθηκε κοντά σε αυτό το επίπεδο - στο 49% το 2021 και στο 47% το 2022 - σηματοδοτώντας μια σταθερή τάση και όχι μια πρόσκαιρη έξαρση, αναφέρει η έκθεση.

Work from home / Φωτογραφία: Unsplash/Daria Nepriakhina

Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει χρηματοδοτικό κενό. Το 2022, μόνο το 2,1% των επενδύσεων επιχειρηματικών κεφαλαίων στις ΗΠΑ πήγε σε επιχειρήσεις που ιδρύθηκαν αποκλειστικά από γυναίκες, σύμφωνα με έκθεση του Pitchbook. Παρόλο που το επιχειρηματικό τοπίο έχει γίνει πιο υποστηρικτικό για τις επιχειρήσεις που διευθύνονται από γυναίκες τα τελευταία χρόνια, οι γυναίκες ιδρυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν διακρίσεις στη συγκέντρωση κεφαλαίων, δήλωσε η Olivia Cotes-James στο CNBC. Η Cotes-James ίδρυσε τη νεοσύστατη επιχείρηση για την υγεία της εμμήνου ρύσεως Luüna και συμπεριλήφθηκε στη λίστα Forbes 30 Under 30 Asia το 2021.

«Έχω καταφέρει να επισημάνω πολλές περιπτώσεις όπου σου γίνονται ερωτήσεις που ξέρεις ότι δεν θα γίνονταν σε έναν άνδρα ομόλογό σου κατά τη διάρκεια της διαδικασίας pitching (παρουσίαση του επιχειρηματικού πλάνου σε επενδυτές) και τα εμπόδια που υπάρχουν λόγω φύλου. Αλλά ειλικρινά, από τη δική μου οπτική γωνία, νομίζω ότι αυτό έχει αρχίσει να αλλάζει τώρα», πρόσθεσε.

Η Cotes-James μοιράστηκε ότι επειδή η εταιρεία της ήταν σε θέση να επιδείξει ένα συναρπαστικό όραμα και μια καλή ανάπτυξη, η συγκέντρωση κεφαλαίων έγινε σταδιακά ευκολότερη. Σήμερα, η Luüna έχει υποστηρικτές από όλα τα φύλα, πρόσθεσε.

Η Zorin σημείωσε επίσης ότι «υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή τα τελευταία οκτώ χρόνια ... επειδή οι άνθρωποι έχουν επενδύσει σε προγράμματα και ευαισθητοποίηση ... και τώρα αναμένεται από τους επενδυτές να ρίξουν κεφάλαια σε νεοσύστατες επιχειρήσεις με επικεφαλής γυναίκες», υποστηρίζει..

Το 2022, το ποσοστό χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες αυξήθηκε στο 41%, ελαφρώς υψηλότερο από το 37% για τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε άνδρες, σύμφωνα με έκθεση της Biz2Credit, μιας διαδικτυακής πλατφόρμας χρηματοδότησης για μικρές επιχειρήσεις. Παρόλο που η ψαλίδα κλείνει, υπάρχουν ακόμη περιθώρια βελτίωσης.

Το 2022, το μέσο μέγεθος της χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε γυναίκες ήταν 55.898 δολάρια - ακόμα σημαντικά χαμηλότερο από τον μέσο όρο των 93.976 δολαρίων για τις επιχειρήσεις που ανήκουν σε άνδρες, αναφέρει η έκθεση Biz2Credit.

«Αισθάνομαι ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, η "υποστήριξη των γυναικών", η "υποστήριξη των γυναικών ιδρυτών" έχει γίνει τάση τα τελευταία χρόνια, και αυτό μπορεί να προσφέρει ευκαιρίες, και μπορεί επίσης να παρακάμψει τις προκαταλήψεις που υπάρχουν», υπογράμμισε η Cotes-James.

Η Cotes-James δήλωσε ότι οι γυναίκες ιδρυτές εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν την λανθασμένη αντίληψη ότι δεν είναι καλές στο χτίσιμο εταιρειών.

«Υπάρχει αυτή η λανθασμένη πεποίθηση ότι δεν είμαστε τόσο φιλόδοξες, ότι δεν είμαστε τόσο αποφασισμένες να επιτύχουμε και αυτό είναι απολύτως λάθος. Το γνωρίζω αυτό με βεβαιότητα», δήλωσε.

Ακόμη και όταν γυναίκες και άνδρες έκαναν παρόμοιες προτάσεις, οι επενδυτές εξακολουθούσαν να προτιμούν τις νεοσύστατες επιχειρήσεις υπό την ηγεσία ανδρών, όπως έδειξε έκθεση της UBS. Η έκθεση σημείωσε ότι, καθώς η πλειοψηφία των CEOs των νεοφυών επιχειρήσεων είναι λευκοί άνδρες, οι επενδυτές μπορεί να θεωρούν τους άνδρες επιχειρηματίες ως πιο ικανούς. Η Cotes-James, η οποία ίδρυσε μια startup για την έμμηνο ρύση, δήλωσε ότι δεν περίμενε ότι οι προσωπικές απόψεις να υπερισχύουν των δεδομένων στη διαδικασία pitching.

Όμως, παρά τις προκλήσεις, η Luüna της Cotes-James συγκέντρωσε με επιτυχία πάνω από 1,5 εκατ. δολάρια μέσα σε δύο γύρους χρηματοδότησης. Από τότε η Luüna συνεργάζεται με εταιρείες όπως η UBS, η Goldman Sachs και η Morgan Stanley για την παροχή δωρεάν προϊόντων εμμήνου ρύσεως.

Πέρα από το φύλο, η Zorin αφηγήθηκε ότι η ηλικία και η έλλειψη εμπειρίας αποτέλεσαν το μεγαλύτερο εμπόδιο της. «Ειδικά όταν ασχολείσαι με περισσότερους εταιρικούς πελάτες, τείνουν να υπάρχουν περισσότερα ανώτερα στελέχη ... όταν έχεις λιγότερη εμπειρία, μπορούν να σε εκμεταλλευτείς πιο εύκολα», είπε.

Μην φοβάστε να υπερασπιστείτε αυτό που πιστεύετε, δήλωσε ο Cotes-James.

«Κάθε γυναίκα που γνωρίζω είναι τόσο πρόθυμη να προσεγγίσει ... [και] να παλέψει για την επιχείρησή της, να παλέψει για το όνειρό της, να παλέψει για την αποστολή της ... μερικές φορές είναι πιο δύσκολο για εμάς να ακουστούμε και αυτό μπορεί να σε φθείρει με την πάροδο του χρόνου», σημείωσε.

«Παρόλο που το ξεκίνημα μιας επιχείρησης δεν είναι εύκολο, η εύρεση ενός σκοπού για τον οποίο είστε παθιασμένοι και η κατανόηση του πελάτη σας θα σας εκτοξεύσει προς την επιτυχία», εκτιμά η Zorin.

Η Sophie Chapman, τιμώμενη στη λίστα Forbes' 30 Under 30 της Ασίας 2023, δήλωσε ότι η σημαντικότερη συμβουλή της για τις νέες γυναίκες είναι να αγκαλιάζουν τις ευκαιρίες, ακόμη και αν δεν είναι απόλυτα σίγουρες ότι μπορούν να διαπρέψουν αμέσως. Η αυτοπεποίθηση μπορεί πραγματικά να δημιουργήσει ή να χαλάσει τις επενδυτικές συμφωνίες, σημείωσε η Chapman, η οποία είναι εκ των ιδρυτριών της EcoBricks, στο Χονγκ Κονγκ - μιας νεοφυούς επιχείρησης που μετατρέπει τα πλαστικά απόβλητα σε δομικά υλικά.

«Είναι αυτή η ικανότητα να δείχνεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και σιγουριά ότι θα εκτελέσεις το σχέδιο, γιατί γι' αυτό σε στηρίζουν τα επιχειρηματικά κεφάλαια» δήλωσε η Chapman.

«Όταν ξεκινάτε, μπορεί επίσης να είναι δύσκολο να διακρίνετε τις καλές από τις κακές ευκαιρίες, αλλά το να μάθετε να λέτε όχι είναι κάτι πολύ χρήσιμο», πρόσθεσε η Cotes-James.

«Είχα την εμπειρία να λέω όχι σε επενδυτές και το να λες όχι, ειδικά όταν ξεκινάς, δεν είναι εύκολο. Αλλά το να λες όχι, είναι πολύ, πολύ σημαντικό», τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ