Το Παρίσι διεκδικεί να γίνει έδρα της ευρωπαϊκής Αρχής κατά του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος

NEWSROOM
Το Παρίσι διεκδικεί να γίνει έδρα της ευρωπαϊκής Αρχής κατά του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος

Ακομά οχτώ πόλεις έχουν υποβάλλει υποψηφιότητα

Το Παρίσι είναι μία από τις εννέα πόλεις της Ευρώπης που έχουν θέσει υποψηφιότητα για να υποδεχθούν την Ευρωπαΐκή Αρχή ενάντια στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Οι άλλες οκτώ είναι οι Βρυξέλλες, η Φρανκφούρτη, το Δουβλίνο, η Μαδρίτη, η Ρώμη, η Ρίγα, το Βίλνιους και η Βιέννη.

Η γαλλική αντιπροσωπεία, η οποία με επικεφαλής τον Υπουργό οικονομίας Μπρούνο Λεμέρ θα επιχειρηματολογήσει σήμερα το βράδυ ενώπιον της Ευρωβουλής υπέρ της γαλλικής υποψηφιότητας, αναμένεται να προβάλει, σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές, το ότι τα γαλλικά πρότυπα στο ζήτημα της αντιμετώπισης του ξεπλύματος του βρώμικου χρήματος είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο, καθώς επίσης και το ενδεχόμενο συνεργιών της ευρωπαϊκής Αρχής με άλλους ομοειδείς διεθνείς οργανισμούς που έχουν την έδρα τους στο Παρίσι, όπως οι Αρχές για τις χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες, ο ΟΟΣΑ κ.α.

Η γαλλική πλευρά αναμένεται επίσης να υπογραμμίσει ότι ο αριθμός των υπαλλήλων της ΕΕ που ζουν και εργάζονται στη Γαλλία είναι σχετικά περιορισμένος (1300), έναντι 37.000 στο Βέλγιο, 5400 στη Γερμανία και 2100 στην Ισπανία. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες εκτιμήσεις η ευρωπαΐκή Αρχή για το ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος θα απασχολεί σε πρώτη φάση 250 υπαλλήλους.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ