Νέα μείωση στις διεθνείς τιμές των τροφίμων

Φώτο: Shutterstock

«Αντιστέκονται» ρύζι και ζάχαρη.

Εξακολουθούν να υποχωρούν οι διεθνείς τιμές των τροφίμων, αν και παραμένουν σε πολύ υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με την περίοδο 2019- 2020, πριν δηλαδή ξεκινήσει η κρίση των πρώτων υλών και οι αναταράξεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO διαμορφώθηκε στις 118,0 μονάδες τον Ιανουάριο του 2024, μειωμένος κατά 1,2 μονάδες (1,0%) σε σχέση με το αναθεωρημένο επίπεδο του Δεκεμβρίου, καθώς οι μειώσεις στους δείκτες τιμών των δημητριακών και του κρέατος υπεραντιστάθμισαν την αύξηση του δείκτη τιμών της ζάχαρης, ενώ οι δείκτες των γαλακτοκομικών προϊόντων και των φυτικών ελαίων σημείωσαν μόνο μικρές προσαρμογές. Ο δείκτης βρισκόταν 13,7 μονάδες (10,4%) κάτω από την αντίστοιχη τιμή του πριν από ένα έτος.

Ο δείκτης τιμών δημητριακών FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 120,1 μονάδες τον Ιανουάριο, μειωμένος κατά 2,7 μονάδες (2,2%) σε σχέση με τον Δεκέμβριο και έως και 27,4 μονάδες (18,6%) σε σχέση με την τιμή του Ιανουαρίου 2023.

Τα καλά νέα είναι ότι οι καταναλωτές δεν θα βρεθούν αντιμέτωποι με νέες ανατιμήσεις στο σιτάρι και τα άλευρα. Τα κακά νέα είναι οι ανοδικές τάσεις της τιμής του ρυζιού.

Συγκεκριμένα, ο Δείκτης Τιμών Ολικού Ρυζιού του FAO αυξήθηκε κατά 1,2% τον Ιανουάριο, αντανακλώντας σε μεγάλο βαθμό την άνοδο των τιμών του υψηλότερης ποιότητας ρυζιού Indica λόγω του ισχυρού ρυθμού των αποστολών από την Ταϊλάνδη και το Πακιστάν και των πρόσθετων αγορών από την Ινδονησία.

Πονοκέφαλο προκαλεί και η άνοδος της ζάχαρης, καθώς επηρεάζει τη βιομηχανία τροφίμων. Ο Δείκτης Τιμών Ζάχαρης FAO διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο στις 135,3 μονάδες τον Ιανουάριο, αυξημένος κατά 1,1 μονάδες (0,8%) από τον Δεκέμβριο και κατά 18,5 μονάδες (15,9%) από την τιμή του πριν από ένα χρόνο.

Η αύξηση των παγκόσμιων τιμών της ζάχαρης οφείλεται κυρίως στις ανησυχίες σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις των βροχοπτώσεων στη Βραζιλία που είναι κάτω του μέσου όρου στις καλλιέργειες ζαχαροκάλαμου που θα συγκομιστούν από τον Απρίλιο, σε συνδυασμό με την αργή έναρξη της νέας περιόδου και τις δυσμενείς προοπτικές παραγωγής στην Ταϊλάνδη και την Ινδία, δύο μεγάλες χώρες παραγωγής.

Ωστόσο, οι μεγάλες προμήθειες από την πρόσφατα ολοκληρωθείσα συγκομιδή και οι χαμηλότερες αποδόσεις από τις πωλήσεις αιθανόλης στη Βραζιλία, σε συνδυασμό με την αποδυνάμωση του βραζιλιάνικου ρεάλ έναντι του δολαρίου των Ηνωμένων Πολιτειών, συνέβαλαν στον περιορισμό της μηνιαίας αύξησης των παγκόσμιων τιμών της ζάχαρης.

ΣΧΕΤΙΚΑ