ΕΚΤ: Αλλαγές στο επιχειρησιακό πλαίσιο για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής

NEWSROOM
ΕΚΤ: Αλλαγές στο επιχειρησιακό πλαίσιο για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής
AP Images

Τι δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ για τις αλλαγές στο επιχειρησιακό πλαίσιο.

Αλλαγές στο επιχειρησιακό πλαίσιο για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής, προκειμένου να διασφαλίσει ότι αυτό παραμένει κατάλληλο καθώς ομαλοποιείται ο ισολογισμός του Ευρωσυστήματος, αποφάσισε σήμερα Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, τον Δεκέμβριο του 2022 το διοικητικό συμβούλιο ανακοίνωσε την επανεξέταση του επιχειρησιακού πλαισίου για την καθοδήγηση των βραχυπρόθεσμων επιτοκίων στην Ευρωζώνη.

Οι σημερινές αποφάσεις καθορίζουν τις βασικές αρχές και παραμέτρους για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής και την παροχή ρευστότητας από την κεντρική τράπεζα, καθώς η πλεονάζουσα ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, αν και παραμένει σημαντική τα επόμενα χρόνια, σταδιακά μειώνεται.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε αυτές τις αλλαγές στο επιχειρησιακό του πλαίσιο, οι οποίες αναγνωρίζουν τις σημαντικές αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τη νομισματική πολιτική τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η πρόεδρος Κριστίν Λαγκάρντ.

«Το πλαίσιο θα διασφαλίσει ότι η εφαρμογή της πολιτικής μας θα παραμείνει αποτελεσματική, στιβαρή, ευέλικτη και αποδοτική στο μέλλον, καθώς ο ισολογισμός μας ομαλοποιείται», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ