ΕΚΤ: Πώς θα κινηθεί μετέπειτα αν μειώσει τα επιτόκια τον Ιούνιο

Τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

Ο μετέπειτα ρυθμός χαλάρωσης είναι λιγότερο σαφής, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να επιμένει ότι θα καθοδηγείται αυστηρά από τις οικονομικές επιδόσεις.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει τον Ιούνιο μια σταθερή, αλλά σταδιακή πορεία μειώσεων των επιτοκίων που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, σύμφωνα με οικονομολόγους που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

 Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ φαίνεται να συμφωνούν ότι ο Ιούνιος είναι ο μήνας για την έναρξη της επιστροφής σε χαμηλότερα επιτόκια. 

Ο μετέπειτα ρυθμός χαλάρωσης από την ΕΚΤ παραμένει ασαφής

Ο μετέπειτα ρυθμός χαλάρωσης είναι λιγότερο σαφής, με την πρόεδρο Κριστίν Λαγκάρντ να επιμένει ότι θα καθοδηγείται αυστηρά από τις οικονομικές επιδόσεις.

«Δεδομένου ότι η έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων στο εγγύς μέλλον φαίνεται να έχει σχεδόν αποφασιστεί, η προσοχή θα στραφεί τώρα σε αυτό που καθορίζει την ταχύτητα της νομισματικής χαλάρωσης», δήλωσε ο Kristian Toedtmann, οικονομολόγος της Dekabank. «Τα μέλη του Συμβουλίου δεν φαίνεται να έχουν κοινή αντίληψη για την εξάρτηση από τα δεδομένα», πρόσθεσε.

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας υποστήριξε τον περασμένο μήνα ότι δύο μειώσεις επιτοκίων πριν από το καλοκαίρι και τέσσερις συνολικά φέτος θα ήταν «λογικές» δεδομένων των προοπτικών. Ο Αυστριακός ομόλογός του, Ρόμπερτ Χόλτσμαν, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι δεν έχει «κατ' αρχήν αντίρρηση» σε ένα πρώτο βήμα τον Ιούνιο -αλλά μόνο εάν το επιτρέπει η οικονομία.

«Η πρόκληση για την ΕΚΤ θα είναι να μην ακούγεται πολύ επιθετική», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, επικεφαλής μακροοικονομικών υπηρεσιών της ING. «Αντίθετα, θα πρέπει να εξηγήσει ότι μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο δεν θα είναι τόσο το αποτέλεσμα της επιθυμίας της ΕΚΤ να στηρίξει την οικονομία, αλλά μάλλον ένα σημάδι ότι «απλώς μπορούν» να ομαλοποιήσουν κάπως την περιοριστική στάση της νομισματικής πολιτικής».

Αυτό είναι δυνατό επειδή ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν τον Μάρτιο, υποδηλώνοντας ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε καλό δρόμο στις προσπάθειές της να φτάσει το 2% το επόμενο έτος.

ΣΧΕΤΙΚΑ