Τεράστιες ζημίες για τη ρωσική Gazprom, λόγω του ευρωπαϊκού εμπάργκο

Σύμφωνα με το Reuters, οι πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη βούλιαξαν κατά 55,6% στα 28,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023.

Τεράστιες ζημίες κατέγραψε ο Ρωσικός κολοσσός της Gazprom, που ελέγχεται απ’ ευθείας από το Κρεμλίνο, εξ αιτίας του εμπάργκο που επέβαλαν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η εταιρεία ανακοίνωσε για το 2023 τεράστιες καθαρές ζημίες ύψους 629 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, που αντιστοιχούν σε 6,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Και, φυσικά, όπως σχολιάζουν αναλυτές, τα αποτελέσματα αντανακλούν τη δραματική κατάρρευση της Gazprom, μίας από τις πιο ισχυρές επιχειρήσεις της Ρωσίας.

Οι αναλυτές, σύμφωνα με το CNN, εκτιμούσαν, σε έρευνα του ρωσικού Interfax, ότι η Gazprom θα κατέγραφε κέρδη 447 δισεκατομμυρίων ρουβλίων, που αντιστοιχούν σε 9,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Υπενθυμίζεται ότι το 2022, τη χρονιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τα κέρδη της εταιρείας ανήλθαν σε 1,2 τρισεκατομμύρια ρούβλια, δηλαδή 13,1 δισεκατομμύρια δολάρια.

Από ανάλυση του Reuters προκύπτει ότι οι περυσινές ήταν οι πρώτες ετήσιες απώλειες της Gazprom από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ή τις αρχές του 2000 όταν ανέλαβε τα ηνία της επιχείρησης ο Αλεξέι Μίλλερ, σύμμαχος και στενός συνεργάτης του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η εταιρεία, που πλέον έχει την έδρα της στην Αγία Πετρούπολη, κατέγραψε τεράστιες ζημίες στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αφότου συσσώρευσε τα χρέη της ξένο νόμισμα, τα οποία είχε διογκωθεί σε ρούβλια, λόγω της οικονομικής κρίσης του 1998.

Οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου στην Ευρώπη, που κάποτε ήταν η βασικής της αγορά, διολίσθησαν λόγω της πολιτικής αναταραχής που ακολούθησε τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η Gazprom, που είχε το μονοπώλιο εξαγωγών φυσικού αερίου της Ρωσίας, ενώ διαθέτει και μονάδα εξόρυξης πετρελαίου, χτυπήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη ρωσική επιχείρηση από τις Δυτικές κυρώσεις.

Σύμφωνα με το Reuters, οι πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη βούλιαξαν κατά 55,6% στα 28,3 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το 2023.

Τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη της Gazprom για το 2023 υποχώρησαν στα 618,39 δισεκατομμύρια ρούβλια ή 6,7 δισεκατομμύρια δολάρια από τα 2,79 τρισεκατομμύρια ρούβλια ή 30,4 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πρόκειται για τα χειρότερα αποτελέσματα του ρωσικού κολοσσού εδώ και 22 χρόνια και, φυσικά, αποτελούν μία ηχηρή απάντηση σε όσους πιστεύουν ότι η ρωσική οικονομία βγαίνει κερδισμένη από τον πόλεμο στην Ουκρανία…

ΣΧΕΤΙΚΑ